Το σχόλιο της "Καθαρής Δευτέρας", (19/02).



Του συνεργάτη μας "threepointer".

Η ΕΟΚ και η ΕΚΑΣΚ μάζεψαν πολλά συγχαρητήρια σε πανελλήνιο επίπεδο για την άψογη διοργάνωση του τελικού του κυπέλλου μπάσκετ στα 2 Αοράκια. 
Και όσο και να έπεσε το πρεστίζ του τελικού λόγω της απαγόρευσης της παρουσίας υγιών φιλάθλων στις κερκίδες (με το φόβο να μην πάνε και οι «άρρωστοι»), δεν παύει να είναι μια σπουδαία επιτυχία για την ΕΚΑΣΚ και τον πρόεδρό της, τον Μπάμπη Μαρκάκη.

Ο πρόεδρος από τότε που έπαψε να ασχολείται με τα συλλογικά και ανέλαβε μια πιο «διασυλλογική» θέση και αποστολή,διαθέτοντας την έτσι κι αλλιώς πολύ ενέργεια που έχει για το καλό του αθλήματος συνολικά πιά και χρησιμοποιώντας τις επαφές του και τις σχέσεις του με τους ιθύνοντες στην Αθήνα,κατάφερε να φέρει στο Ηράκλειο μεγάλες διοργανώσεις του μπάσκετ όπως: Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων- αγώνες ευρωλίγκας-αγώνες εθνικών ομάδων- τελικοί κυπέλλου- μεγάλα διεθνή φιλικά τουρνουά.

Όλα αυτά που δεν υπήρχαν πριν στο Ηράκλειο, έβαλαν για τα καλά την πόλη στο μπασκετικό χάρτη όλης της Ελλάδας και όχι μόνο. 
Παράλληλα όμως, ίσως το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι εκτόξευσαν το επίπεδο των παραστάσεων που είχε μέχρι τότε ο μέσος Ηρακλειώτης-Κρητικός φίλαθλος αλλά και οι άμεσα ασχολούμενοι με το άθλημα, παίκτες και προπονητές.
 Όλοι ξέρουμε ότι η κρίση μας για κάποιο θέμα εξαρτάται κυρίως από δύο πράγματα: τη γνώση και την εμπειρία-παραστάσεις.

Οσο ανεβαίνουν αυτά τα δύο τόσο σωστότερη και πιο επιτυχημένη είναι η κρίση-θέση που έχουμε για κάτι.

Ετσι λοιπόν όλοι οι παραπάνω, παίκτες, προπονητές και φίλαθλοι έχουν ευκαιρία να γίνουν και πρέπει να γίνουν καλύτεροι, βλέποντας μπροστά στα μάτια τους το υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος.

Οι μεν αθλητές να μετρήσουν τις δυνατότητες τους και να δουν πού υστερούν για να δουλέψουν και να εξελιχθούν σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις του μπάσκετ, ταχύτητα, αθλητικότητα, jumpshoot κλπ, οι δε προπονητές που φέρουν το βάρος της ανάπτυξης και εξέλιξης των αθλητών, πέρα από τα προηγούμενα, δηλαδή να βάλουν αυτά τα στοιχεία στο παιχνίδι, να αφήσουν το ταλέντο των παικτών πιό ελεύθερο, βοηθώντας τους παίκτες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά από τις μικρές ηλικίες με πλάνο και διάρκεια να εξελιχθούν και να φτάσουν ψηλά.

Τα συστήματα και το τεχνοκρατικό κομμάτι του αθλήματος το μαθαίνει κανείς εύκολα και μετά τα 20. Είναι κάτι που διδάσκεται. 

Το ταλέντο είναι ένα θείο χάρισμα-δεν το έχουν όλοι- και ένα από τα σπουδαιότερα που μπορεί να πετύχει ένας προπονητής είναι να κάνει τον χαρισματικό παίχτη να αγαπήσει το άθλημα και να μείνει σ´αυτό μέχρι την κρίσιμη ηλικία των 18-20. 

Αν συμβεί αυτό και αν ο χαρακτήρας και το περιβάλλον του παίκτη βοηθήσουν, τότε ίσως δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε πια ένα παίκτη γέννημα - θέμα του κρητικού μπάσκετ να φτάσει ψηλά.

Οσο για τους φιλάθλους του μπάσκετ η θεαματική αύξηση των παραστάσεων στο ψηλότερο επίπεδο όπως αναφέραμε, δημιουργεί σιγά σιγά ένα φίλαθλο κοινό με γνώσεις-παραστάσεις προς μια πιο υγιή κατεύθυνση, με λιγότερους συλλογικούς φανατισμούς, αυξάνοντας ενδεχομένως χρόνο με το χρόνο την πίεση προς τους παράγοντες, τους παίκτες και τους προπονητές για ένα καλύτερο προϊόν, για ένα καλύτερο θέαμα.

Ενα κοινό που θέλει να βλέπει μπάσκετ σε ψηλό επίπεδο και να χειροκροτεί κάθε ωραία προσπάθεια.
Ίσως αυτό το κοινό να είναι αυτό που λείπει από το μπασκετικό πάζλ της πόλης του Ηρακλείου, η οποία δεν μπορεί να εκπροσωπείται στην Α1 κατηγορία. 

Αυτό το κοινό είναι που με διοργανώσεις όπως οι παραπάνω θα μεγαλώσει και θα πιέσει για κάτι καλύτερο και θα αρχίσει να δυσανασχετεί βλέποντας τις ομάδες της πόλης να «παλεύουν» στην Β´ και στη Γ´ κατηγορία κάθε χρόνο.

Και τότε ίσως έρθει η στιγμή να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν την δυνατότητα δημιουργίας μιας ομάδας που να εκπροσωπεί όλη την πόλη και να έχει τη στήριξη όλης της πόλης, ικανής να φτάσει μέχρι την Α1 και να μείνει εκεί.

Για την ώρα, αυτό μάλλον είναι μια ευχή μόνο αλλά αν συνεχίσει ο πρόεδρος να φέρνει αγώνες ευρωλίγκας και τελικούς διοργανώσεων τότε το θέαμα της Β´ και Γ´ εθνικής, ίσως πάψει να μας κεντρίζει πια το ενδιαφέρον.

Πρόεδρε συνέχισε και αν καταφέρεις παράλληλα με τα παραπάνω να ανεβάσεις ψηλότερα το επίπεδο και την οργάνωση των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΚ, τότε θα αφήσεις εποχή.

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.