Μίσσας: «Υπάρχουν παιδιά με ικανότητες στην Κρήτη»

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έφερε εις πέρας η ΕΚΑΣΚ το πρώτο της Καλοκαιρινό Camp. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα εντελώς δωρεάν από ένωση και έδειξε ότι μπορεί να εξελιχθεί ως θεσμός. Το πρόγραμμα ήταν επί την επίβλεψη του ομοσπονδιακού προπονητή, Κώστα Μίσσα ο οποίος αναφέρθηκε στο Kritikobasket.gr για το Camp αλλά και το επίπεδο των παιδιών στην Κρήτη.

«Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα το συγκεκριμένο Camp απο την Ένωση Κρήτης, καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα παιδιά της μπορουν να πάρουν εντελώς δωρεάν διασκέδαση, μάθηση και εκπαίδευση. Έστω και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί ένα camp.  Είναι δικαίωμα όλων των παιδιών. Με αυτό το πρόγραμμα καλύψαμε έναν ικανοποιητικό αριθμό παιδιών που μακάρι του χρόνου να είναι πολύ μεγαλύτερος. Θεωρώ ότι το ξεκίνημα σαν ιδέα ήταν εξαιρετικό. Όλοι οι προπονητές δούλεψαν εξαιρετικά. Γενικότερα τα παιδιά μέσα σε αυτή την βδομάδα περάσανε καλά, διασκεδάσανε, χρησιμοποιώντας βέβαια το μπάσκετ σαν βασικό αντικείμενο».

Πως μπορεί αυτή η ιδέα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα;
«Η ιδέα αυτή σε αντίστοιχες περιόδους θα μπορούσε να επεκταθεί και στους υπόλοιπους νομούς. Χρειάζεται βέβαια μια οργάνωση και μια υποστήριξη κυρίως από το κομμάτι των προπονητών. Έτσι ώστε σε περίπτωση που βρούμε τα γήπεδα και βρούμε και τους προπονητές η όλη διοργάνωση να σχεδιαστεί από πιο νωρίς ώστε να υπάρχει ο χρόνος. Έτσι να μπορείς να προσφέρεις Παγκρήτιο πια μια τέτοια δυνατότητα». 

 Ένα camp μπορεί να εξελίξει ένα παιδί;
«Τα καλοκαιρινά Camps είναι διοργανώσεις που απασχολούν τα παιδιά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά μιλάνε συναναστρέφονται και μπορούν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία να μπούνε σε κάποιο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να τους ακολουθεί συνέχεια. Θα πρέπει όμως και τα σωματεία να ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα ώστε να υπάρχει οργάνωση. Όλα αυτά τα προγράμματα αποτελούνται από δυο πυλώνες. Ένας πυλώνας είναι το κοινωνικό κομμάτι και η κοινωνικοποίηση των παιδιών και από εκεί και πέρα υπάρχει και έναν δεύτερος πυλώνας που αφορά την επιλογή κάποιων παιδιών τα οποία μπορούν να έχουν μια μεγαλύτερη μορφή εξέλιξης βάση της ικανότητας τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι να έχει οργάνωση».

Πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται έναν προπονητής και έναν γονιός ώστε το παιδί να μυηθεί στον αθλητισμό και να εξελιχθεί;
«Έχει αποδείξει η εμπειρία και η στατιστική ανάλυση αρκετών χρόνων ότι όσον αφορά το κομμάτι των γονιών θα πρέπει να είναι συμπαραστάτες. Θα πρέπει να βοηθάνε τα παιδιά τους να διασκεδάζουν και να ευχαριστιόνται το παιχνίδι, αλλά σε καμία περίπτωση να μην επεμβαίνουν έτσι ώστε να δημιουργούν στα παιδιά προβλήματα, ως προς το τι θα ευχαριστήσουν τον προπονητή ή τον γονιό. Τα παιδιά στις μικρές ηλικίες είναι δεδομένο ότι αν δεν έχουν μια ξεκάθαρη μορφή μάθησης εκπαίδευσης και συμπεριφοράς είναι λογικό να χάνονται να μπερδεύονται. Έχει αποδειχτεί ότι όσοι γονείς είναι δίπλα και παράλληλα μακριά τα παιδιά προχωράνε. Έχουμε δει παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο που επειδή υπήρχε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση από το γονιό δεν έκαναν τίποτα. Ενώ αυτά που είχαν συμπαράσταση έφτασαν εκεί που μπορούσαν να φτάσουν βάση του ταλέντου τους. θα πρέπει λοιπόν όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, να χαίρονται γι’ αυτό να διασκεδάζουν και από και έπειτα να κάνουν υπομονή. Το μοναδικό πράγμα που είναι αξιοκρατικό είναι το ίδιο το παρκέ. Όταν κάποιος έχει πραγματικά την ικανότητα, υπάρχει η δυνατότητα στο παρκέ να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει. Αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει τους γονείς είναι τα παιδιά τους να είναι σε μια ομάδα, η οποία θα έχει πρόγραμμα. Θα έχουν προπονητές-δασκάλους και όχι προπονητές coaches και να τους παρακινούν και σε επίπεδο μπάσκετ και σε επίπεδο νοοτροπίας και σε επίπεδο στάσης ζωής γενικότερα. Μην ξεχνάμε ότι ένας επαγγελματίας αθλητής παίζει μπάσκετ μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας, ενώ τον αθλητισμό τον κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή». 

Ξεχωρίσατε παιδιά μέσα από το καλοκαιρινό αυτό camp;
«Υπάρχουν παιδιά με ικανότητες στην Κρήτη. Στην ηλικία του 2007-2008 υπάρχουν παιδιά που έχουνε κάποια καλά δεδομένα αλλά γενικά αυτό που εγώ παρατήρησα είναι ότι τα παιδιά έχουν βάσεις. Όλα τα παιδιά γνωρίζουν τα βασικά και αυτό είναι μια δουλειά όλων των προπονητών που ασχολούνται στην Κρήτη με αυτές τις ηλικίες. Όταν λοιπόν όλα αυτά τα παιδιά ξέρουν τα βασικά, πάσα, ντρίπλα, ισορροπία τότε μπορεί κάποιος να εξελίξει ένα παιδί». 
Share on Google Plus

About Kritikobasket.gr_admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.