Ξεκινά το Ανδρών ΕΚΑΣΚ. Το ζητούμενο η δημιουργία παικτών.


Πρεμιέρα σήμερα στο 51ο πρωτάθλημα ανδρών της ΕΚΑΣΚ, με τη συμμετοχή 12 ομάδων και άπαντες βρισκόμαστε σε στάση… εκκίνησης που πιστεύω πως θα έχει ένα υψηλότερο επίπεδο συναγωνισμού, ενδεχομένως να είναι πιο είναι συναρπαστική , πιο απρόβλεπτη.

Με βάση τα ρόστερ , το σύνολο των ομάδων ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, έχουν πολλούς νεαρούς αθλητικούς (στο επίπεδο που βρίσκονται) παίκτες και το ζητούμενο πλέον είναι τι νέο τι καινούργιο θα θέλαμε να δούμε σε αυτό το πρωτάθλημα , που να αποπνέει μια αίσθηση αισιοδοξίας .

Συνολικά πιστεύω ότι λόγω του ανανεωμένου με μικρής ηλικίας αθλητές στις περισσότερες ομάδες, θα δούμε , "σκαμπανεβάσματα" στην απόδοσή τους , που θα ενέχει εκπλήξεις στο τελικό αποτέλεσμα . Πιστεύω ότι θα χουμε εκπλήξεις αρκετές.  

Το ζητούμενο ωστόσο  είναι η δημιουργία παικτών μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία  και όχι  ομάδα από έτοιμους παίκτες.

Φέτος δίνεται μια σημαντική ευκαιρία σε όλους τους προπονητές , να αλλάξουν την φιλοσοφία τους (στο μέτρο του δυνατού,με βάση το υλικό τους) και να  εισάγουν αρχές του σύγχρονου μπασκετ και καλούνται να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τους αθλητές τους, τελικά να δούμε ομορφότερα πράγματα στο παρκέ.

Τι στο καλό, τόσες διοργανώσεις ήρθαν στο νησί τα τελευταία χρόνια, κάτι άφησε σε όλους μας. 

Τι θα θέλαμε να δούμε ; Το νέο το σύγχρονο το διαφορετικό μπασκετ (πάντα στο επίπεδο που διαθέτουμε τώρα στο νησί).

Το μπάσκετ πάει στην αθλητικότητα. Ταχύτητα, γρήγορη σκέψη,πιο γρήγορη εκτέλεση, περισσότερες κατοχές είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά, του σύγχρονου μπασκετ .
Επιδίωξη για περισσότερο τρανζίσιον, πάνω από όλα δημιουργία και εκτέλεση των Plays στο 5-5 χωρίς καμία τάση και τακτική ώστε να εξαντλούνται τα 24”. Να φύγει από το pick and roll, να γίνονται γρήγορες αλλαγές με αθλητικούς παίκτες για να απαντήσουν οι άμυνες .

Το κυριότερο . Μπάσκετ ενστίκτου . Ο  παίκτης να γουστάρει να παίζει γρήγορα και να έχει ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλίες.

Στο μπάσκετ, όπως και στη ζωή κυριαρχεί η συνήθεια. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι  παίκτες που συγκροτούν τον βασικό κορμό καλούνται να προσαρμοστούν σε εντελώς νέα και διαφορετικά δεδομένα κι αυτό απαιτεί χρόνο.
Πρώτα για να βγει το μυαλό από την συνήθεια και σε επόμενο στάδιο για να δουλέψει τόσο πολύ το νέο τρόπο, που μια μέρα κι αυτός θα εγκατασταθεί στο μυαλό και το κορμί των παιδιών, ως η νέα συνήθεια.

Πάντα το καινούριο σκορπά έναν ενθουσιασμό και κάπως έτσι συμβαίνει και στην πρεμιέρα. Το διαφορετικό μπάσκετ μετά από πολλά χρόνια (που ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα ρόστερ) έχει δημιουργήσει μία γλυκιά προσμονή.

Το πλέον χαρακτηριστικό για να καταλάβετε τι εννοώ είναι για τον κόσμο, που θα δει διαφορετικό, σύγχρονο μπασκετ και θα μπει στην διαδικασία, ότι με το που τελείωσε το παιχνίδι,  να σκέφτεται το επόμενο.

Όχι για να δει "ποιον θα νικήσει η ομαδάρα μου", αλλά για το "πότε θα τους ξαναδώ να παίζουν έτσι".

Δεν γίναμε....ΝΒΑ . Πρέπει να  μπουν αρχές του σύγχρονου μπασκετ . Με καθημερινή δουλειά, που έχει σκοπό τη βελτίωση (όπως όλες). 

Σημαντικό είναι επίσης να σκεφτούν οι ομάδες-προπονητές στο τοπικό μας πρωτάθλημα : "Τι μπάσκετ θέλουν να παίξουν σε βάθος χρόνου, ποιος μπορεί να το υποστηρίξει , αλλά και ποιος είναι ο μηχανισμός ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των παικτών αγωνιστικά και ψυχολογικά μέσα στη σεζόν;".

Δε χρειάζεται ενθουσιασμός, ούτε απογοήτευση. Πίστη και ηρεμία χρειάζεται και κυρίως, όχι μιζέρια.
Υγεία σε όλους και καλή επιτυχία στις ομάδες.

Υ.Γ. : Έπρεπε να πέσουν κατηγορία οι ομάδες για να παίξουν οι "μικροί" εξελίξιμοι αθλητές;
Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη προοπτική αν αγωνιζόταν σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα , όπως αυτά  των Εθνικών κατηγοριών ( Β΄Εθνικής).
Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.