Ο Β.Βλάχος, για την ΕΚΑΣΚ, Κρητικούς αθλητές και για τις Ακαδημίες.


Στο τελευταίο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του προπονητή του Πρωτέα Βούλας κ.Βαγγέλη Βλάχο, ο καταξιωμένος τεχνικός, μας μιλά για το μοντέλο Ακαδημιών, που πρέπει να έχει το σύγχρονο μπάσκετ, για την ΕΚΑΣΚ και τον πρόεδρό της κ.Μπάμπη Μαρκάκη, αλλά και την άποψή του για τους Κρητικούς αθλητές εκτός νησιού, τα αδέλφια Καλαιτζάκη, τον Ηλ.Θεοδωρίδη, τον Κυριάκο Καρακωσταντάκη και τον Μάνο Μηλαθιανάκη.

Αναλυτικά:
Μπορεί να "σταθεί" ένας νεαρός ταλαντούχος στην Α1 ;
"Στην Α1 είναι δύσκολο με έξι ξένους να σταθεί .Ενώ όπως είπα (σ.σ σε άλλη συνέντευξη) στην Α2 με ένα κοινοτικό, η στην Β΄Εθνική είναι εφικτό. 
Νομίζω και οι μεγάλες ομάδες, πρέπει να σκέφτονται διαφορετικά, για τους ταλαντούχους τους παίκτες. Κατά την γνώμη μου αυτοί οι παίκτες θα έπρεπε να βρίσκονται σε κατώτερη κατηγορία και να έχουν θέση και χρόνο , η να έχουν δεύτερο δελτίο σε ομάδα δίνοντας του την ευκαιρία  να αγωνιστεί "να ψήνεται" και όχι μόνο να συμμετέχει τις προπονήσεις στην ομάδα της Α1.

Η Ισπανία για παράδειγμα που έχει πολλούς ξένους και κοινοτικούς, έχει διπλά δελτία. Δηλαδή κάποια ταλαντούχα παιδιά έχουν συμμέτοχες στην Αντρική ομάδα , άλλα μπορούν να αγωνιστούν ταυτόχρονα και σε θυγατρική ώστε να "ψήνονται".
Ταλέντο υπάρχει  Ελλάδα, πρέπει να αξιοποιείται χωρίς να είναι είναι αυτοσκοπός το αποτέλεσμα  στα τμήματα υποδομών .Πρέπει οι παίκτες να μπαίνουν στο ομαδικό πλαίσιο. Αυτό είναι και το πρόβλημα των Εθνικών ομάδων που παρατηρήσαμε στην Νέων Ανδρών και στην Εφήβων. Απουσίαζαν οι συνεργασίες.
Για να ξαναγυρίσω στην Α1 τώρα που υπάρχει "αλλαγή γενιάς" και φεύγουν οι "παλιές σειρές" της τελευταίας πενταετίας,πρέπει να ενταχθούν με ομαλό τρόπο οι αθλητές της νέας γενιάς.

-Πρέπει το Ελληνικό μπασκετ να πάει στο μοντελο των Ακαδημιών.
Αν μια ομάδα που δεν έχει γήπεδο, αλλά κυρίως υποδομές, δεν έχει  μέλλον .Δεν αντέχουν  οι ομάδες κυρίως αυτές που είναι κάτω από την Α1, που δεν έχουν καθόλου έσοδα,
Αλλά και στην Α1  ακόμη που τα έσοδα μειώνονται κάθε χρονιά. Οι ομάδες πρέπει να λειτουργούν με δικές τους δυνάμεις και να εξελίσσουν  δικά τους παιδιά.

Οι νεαροί παίκτες πρέπει να έχουν πλάνο και στήριξη , όταν μπαίνουν στις ομάδες πχ το επίπεδου του Πρωτέα Βούλας. . Το πάντρεμα μικρών-μεγάλων είναι η μεγάλη ευθύνη των προπονητών.
Δεν μπορείς  τους νεαρούς ταλαντούχους, να τους "πετάξεις" στον ωκεανό .Θα πνιγούν .Βήμα βήμα και  στήριξη . Θα αγωνίζονται στην Αντρική  τα παιδιά και θα κάνουν λάθη .Θα ξανακάνουν πάλι, αλλά εκεί μπαίνει ο ρόλος της υποστήριξης, από την μεριά μας . Παράλληλα θα υπάρχει και η επιβράβευση για κάθε καλή προσπάθεια.
Αυτό που πρέπει να γίνει  ξεκάθαρο, η  θέση που αγωνίζεται ο μικρός ανήκει μελλοντικά σε αυτόν,  και μέσα από την βελτίωση θα κατακτήσει χώρο και χρόνο.

-ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ.
Το είχα ξαναπεί κι όταν ήμουν στον ΟΦΗ .
Το όνειρο κάθε νεαρού αθλητή μόλις έρθει η ώρα των σπουδών, λόγω επιπέδου και ανταγωνισμού στο νησί, να επιδιώκει μαζί με τις σπουδές να ζήσει κάτι διαφορετικό σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, είτε σαν φοιτητής , είτε σαν αθλητής.
Το πρόβλημα για το τοπικό μπασκετ είναι να κρατήσεις τον ντόπιο αθλητή εδώ και δυστυχώς  δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμβεί .
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κρήτη, συμβαίνει σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΙΑ:
- Κοιτάξτε .Τα αδέρφια αυτά έχουν σπουδαία στοιχεία,   έφυγαν μικρά από το Ηράκλειο, πήγαν σε μεγάλες ομάδες , έκαναν συμβόλαια, ωστόσο αυτό που τους λείπει είναι ο αγωνιστικός χρόνος.
Αν συνεχιστεί αυτό και βρίσκονται σε ομάδες Α1 και απλά  συμπληρώνουν το ρόστερ , νομίζω ότι κάθε χρόνο θα βρίσκονται πίσω .Έχουν ταλέντο και στοιχεία να εξελιχτούν σε πολύ μεγάλους παίκτες.
Μια παρόμοια περίπτωση είναι ο Κ. Οικονομόπουλος, για παράδειγμα που φέτος μεταγράφηκε στο Ρέθυμνο βρέθηκε μια χρονιά στο ρόστερ του Πανιωνίου και άλλη μια στον Κολοσσό, αλλά δεν "εξελίχτηκε" .Τον πήραμε στον Εθνικό, έπαιξε δυο χρονιές, πήρε συμμετοχή  και εμπειρίες, έκανε δυο πολύ καλές σαιζόν και βελτιώθηκε.
Ελπίζω στο Ρέθυμνο που το θεώρησε πρόκληση, να βρει χώρο και χρόνο.

ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ.
-Είχατε δείξει ενδιαφέρον γι αυτόν.
Πραγματικά είχα ενδιαφερθεί να φέρω στον Εθνικό  τον Ηλία .Ήταν όμως ένας αθλητής που δεν είχε χρόνο συμμετοχής και ήταν δύσκολο  να πάρει θέση βασικού πλέι μέικερ , καθώς λόγω μη συμμετοχής  είναι αλήθεια δεν είχα δει και πολλά..
Θεωρώ ότι και ο Θεοδωρίδης , πρέπει να βρει ρόλο και χρόνο να παίξει. Γνώμη μου είναι ότι  ο Ηλίας,αν μείνει σε  ομάδα  της Α1 και να βρίσκεται στην θέση του ρόστερ ως 12ος , 13ος δεν θα έχει νόημα .
Πέρα το κίνητρο πρέπει να ευχαριστηθεί και ο ίδιος. Αν αποφασίσει να πάει  λίγο πιο "κάτω",  θα μπορέσει να αναπτύξει και τις δικές του δυνατότητες.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΤΑΚΗΣ:
Ο Κυριάκος, τον πήρα πέρσι στον Εθνικό και άρπαξε την ευκαιρία .Εντυπωσιάστηκα μαζί του, έδειξε πολύ καλά στοιχεία,, δούλεψε και κατέκτησε δίκαια ότι επεδίωκε.
Βέβαια σε μια ομάδα Α2 που την τελευταία πενταετία , είναι πιο υποβαθμισμένη , καθώς οι παίκτες ανανεώνονταν από την μια χρονιά στην άλλη άλλα γερνούσε .
Για να ξαναγυρίσω στον Κυριάκο, στον ΟΦΗ δεν είχε αναδειχθεί ακόμα, έκανε πολύ καλές χρονιές στον Εργοτέλη , που τον εξέλιξε με σωστό τρόπο, ήρθε στον Εθνικό και θεωρώ ότι έκανε καλή σαιζόν.
Αρχικά αναδείχτηκε κυρίως αμυντικά, καθώς άσκησε πολύ πίεση στην μπάλα, δίνοντας  ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον προπονητή.
Εξελίχτηκε στην συνέχεια, πήρε πρωτοβουλίες σκόραρε, έκανε ματς με 14-15 πόντους, έβαζε τρίποντα, αλλά κυρίως άλλαζε τον ρυθμό της ομάδας από το αμυντικό του κομμάτι .
Πιστεύω ότι μπορεί να ξαναπαίξει στην Α2 και να διεκδικήσει περισσότερες απολαβές (Σ.σ. τελικά μεταγράφηκε σε ομάδα Β΄Εθνικής στον Γλαύκο).

ΜΗΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ:
Πρόσφατα ήρθε και δοκιμάστηκε στο Πρωτέα ο Μηλαθιανάκης..
" Πράγματι ήρθε ο νεαρός Μηλαθιανάκης και μου μετέφεραν ότι είχε δοκιμαστεί στα παιδοεφηβικά του Παναθηναϊκού.
Τον δοκιμάσαμε και έδειξε καλά στοιχεία.
Σωματικά και τεχνικά προσόντα διαθέτει . Διαθέτει καλό σουτ , είναι αθλητικός, αυτό που σαφώς του λείπει είναι οι εικόνες και οι πληροφορίες σε θέματα τακτικής.Είναι θέμα παραστάσεων και εμπειριών, που σημαίνει ότι δεν έχει "παίξει" Αυτό διορθώνεται όταν παίζεις , βρεθείς σε ομάδα που  κάνεις εντατικές  προπονήσεις   και υπάρχει τακτική"

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.
Τα τελευταία χρόνια το Κρητικό μπασκετ , φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις, πόσο έχει ωφεληθεί  η περιοχή από τις μεγάλες διοργανώσεις ;
" Ο φίλος μου ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, κ. Μπάμπης Μαρκάκης, είναι αξιέπαινος για αυτό που κάνει.
Έχει καταφέρει να φιλοξενήσει ,μεσώ της Ομοσπονδίας, Εθνικές ομάδες, πολύ σπουδαία τουρνουά, 
του Ολυμπιακού, σε επίπεδο Ευρωλίγκας, έχουν έρθει σπουδαίες Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις.
Επί Μαρκάκη, γίνονται γεγονότα και διοργανώσεις στην Κρήτη, που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στο νησί.
Τέτοια event, προσελκύουν το κόσμο να δει μπασκετ σε υψηλό επίπεδο, που δεν έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει και να απολαύσει αυτού του επιπέδου παραστάσεις,
Βοηθά πολυ και το το "παλατάκι" του κλειστου στα Δυο Αορακια , με τις υποδομές που χρειαζονται γυρω απο αυτο , να εινει κοντα, προσφεροντας, παροχές σε υψηλό επίπεδο .
Γνωρίζω επίσης ότι πριν δυο χρόνια, προσπάθησε και αυτός να βρεθεί το Ηράκλειο στην Α1 ώστε να ανεβεί  και το τοπικό επίπεδο .

Το ερώτημα που τίθεται  όμως είναι ;
Έχει ανταπόκριση η προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της ΕΚΑΣΚ;Υπάρχουν άνθρωποι γύρω από τον Μπάμπη , που με τις δυνάμεις που διαθέτει, μαζί , τους τοπικούς φορείς (Δήμο-Περιφέρεια),  που να βοηθήσουν και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ώστε να ανταποκριθεί ο κόσμος του Ηρακλείου, να πάει στο Δυο Αοράκια, με την οικογένειά του, να απολαύσει θέαμα και υπηρεσίες, υψηλού επίπεδου; 
Γίνονται προσπάθειες, νομίζω όμως ότι οι ομάδες, τις πόλης  δεν ανταποκρίνονται για να βρεθεί  σε Εθνικές κατηγορίες ομάδα που να αντιπροσωπεύει την πόλη.




Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.