Θ.Γιαπλές : " Τα Χανιά θέλουν ένα “κλικ”".


Η πρώτη συνέντευξη του προπονητή Θανάση Γιαπλέ από τη στιγμή που κλήθηκε να βοηθήσει την προσπάθεια της ομάδας μπάσκετ του ΑΟΚ Χανιά.

Η ραδιοφωνική παραχωρήθηκε το περασμένο Σάββατο (10/3) στο ραδιοφωνικό σταθμό MAX FM 100,2 και στο δημοσιογράφο Βασίλη Φουντουλάκη.

Διαβάστε τι δήλωσε, ο Θανάσης Γιαπλές:

Για την παρουσία του στα Χανιά: 
Ήρθα στα Χανιά για προσωπικούς λόγους. Ήξερα ανθρώπους της διοίκησης, τον προπονητή Λευτέρη Θεοδωράκη, ήξερα ότι η διοίκηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια και αποφάσισα να τους βοηθήσω σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Για το δύσκολο εγχείρημα της παραμονής: 
Πολύ κακή ήττα αυτή με τον Άρη Πετρούπολης. Έπρεπε να κερδίσουμε. Με Αταλάντη και Λαμία που χάσαμε επρόκειτο για ήττες από καλύτερες ομάδες. Είναι και θέμα τύχης τελικά. Στα εκτός έδρας παιχνίδια συναντάω κάτι που δεν ήξερα. Την ταλαιπωρία των παικτών λόγω ταξιδιού. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να το συνηθίσω. Πρέπει να παλέψουμε στα επόμενα παιχνίδια.

Η ψυχολογία της ομάδας: 
Την κατηγορία τη γνώρισα φέτος. Δεν είχα καμία εμπειρία από αυτή. Τώρα έχω κάποια γνώση. Είναι δύσκολος ο δρόμος αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε. Αν είμαστε στο μέσο όρο μας, όπως παρουσιάζομαστε στις προπονήσεις, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν έχω κανένα παράπονο από τον τρόπο που λειτουργούν τα παιδιά στην προπόνηση, παρόλο που ξέρουμε ότι δεν είναι επαγγελματίες και έχουν κι άλλες υποχρεώσεις. Έχουμε φοιτητές πχ. Δουλεύουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Για τη διαιτησία: 
Το μπάσκετ είναι συνδυασμός πραγμάτων. Η ψυχολογία, η διαιτησία κτλ επηρεάζουν. Αν και δεν μπήκαμε σε διαδικασία τέτοια, πιστεύω ότι με τον Άρη Πετρούπολης ήταν πολύ κακή η διαιτησία. Αντικειμενικά… Πρέπει σαν ομάδα, σα διοίκηση να κρίνεις, αν αυτό που βλέπεις είναι ανθρώπινα λάθη ή αν υπάρχει κάτι παραπάνω. Αν αισθανθείς το τελευταίο είναι πρόβλημα. Και το αισθάνθηκα, χωρίς να ξέρω το λόγο, στην Πετρούπολη.

Για το αν ο ίδιος είναι “πολυτέλεια” για την ομάδα: 
Με τον ΑΓΟΡ δημιουργήθηκε η σχέση με την Κρήτη. Αποφάσισα να γίνω κρητικός! Τα Χανιά αξίζουν γενικά πολύ περισσότερα. Στο μπάσκετ και ειδικά στο επαγγελματικό, η δουλειά είναι ομαδική. Στο μπάσκετ έχουν σημασία τα πάντα, η παραμικρή λεπτομέρεια.

Για τα αίτια που ο ΑΟΚ Χανιά βρίσκεται σε δύσκολη θέση:
Είχε γίνει μια προσπάθεια πριν έρθω. Είναι άδικο να κρίνεις μια προσπάθεια που έγινε νωρίτερα και να την κρίνεις, εκ των υστέρων. Έχω άποψη αλλά δεν είναι της ώρας για τέτοια, αλλά στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στο στόχο μας. Ας κρατήσουμε τη διάθεση της διοίκησης, η ομάδα να μείνει στην κατηγορία. Αυτό μου έδωσε και μένα κίνητρο για να ασχοληθώ με την ομάδα αυτή. Κριτήριο για να είμαι στην ομάδα ήταν η επαφή μου με τους ανθρώπους της ομάδας. Έμαθα ότι κανείς σύλλογος στα Χανιά δεν έχει ανανεώσει την παρουσία του στη Γ’ Εθνική. Ελπίζω να τα καταφέρουμε εμείς φέτος. Είναι πρωτοφανές αυτή η πόλη να μην έχει ομάδα έστω στην Α2. Είναι θέμα συγκυριών. Όλα ξεκινούν από τη διοίκηση. Είμαστε κοντά στη συγκυρία αυτή, ώστε να έρθουν άνθρωποι στα Χανιά με το μπάσκετ.

Αν το μπάσκετ μπορεί να κερδίσει τον κόσμο στα Χανιά: 
Είναι το δεύτερο σε δημοτικότητα άθλημα. Νομοτελειακά θα γίνει κάτι και στα Χανιά. Πολύ σύντομα θα γίνει κάτι καλό στην περιοχή. Τα Χανιά μπορούν να το υποστηρίξουν. Αν μείνει ο ΑΟΚ Χανιά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Θα ‘ναι διαφορετική η νέα χρονιά.

Για τον κόσμο: 
Πάντα η βοήθειά του είναι σημαντική και απαραίτητη στις προσπάθειές μας. Οι παίκτες βέβαια πρέπει να λειτουργούν πάντα σωστά, είτε με κόσμο, είτε χωρίς κόσμο.

Για το μπάσκετ γενικά στη χώρα
Η Α1 και η Α2 έχουν τεράστια απόσταση. Οι ξένοι ειδικά δημιουργούν μεγάλες διαφορές. Στην Α2 δεν έχω ασχοληθεί πρόσφατα, από το 2007. Η Α2 θα έπρεπε να είναι η κατηγορία των νεαρών ταλαντούχων παικτών. Αυτό δε συμβαίνει δυστυχώς. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και άλλου είδους θέματα.

Για τη συνεργασία με τον Βαγγέλη Αγγέλου: 
Δυνατή φιλία. Συνεργαστήκαμε και πέρυσι στον Προμηθέα Πατρών. Πήγαμε εκεί σε δύσκολη περίοδο και τελικά, παραλίγο να πάμε play off. Με την ΑΕΚ γίνονταν κουβέντες όπως και με άλλες ομάδες. Δε θέλω να μιλάω για φανταστικά σενάρια. Γράφτηκε κάτι για την ΑΕΚ, αλλά δεν είναι θέμα συζήτησης τώρα. Η ΑΕΚ πάντα θα ήταν δέλεαρ. Πάντως ακόμα και στην Α1 υπάρχουν ομάδες που έχουν προβλήματα.

Για το κρητικό μπάσκετ: 
Είδα τη μεικτή ομάδα. Είδα παιδιά από πολλές ομάδες από τον ΑΟΚ, τον Κύδωνα, τον ΟΑΧ. Η πρώτη ύλη υπάρχει. Σε αντίθεση με τη δική μου περιοχή, τη Χαλκίδα. Σωματομετρικά η περιοχή είναι πολύ μπροστά. Κάτι πιθανόν λείπει. Ένας προπονητής, ένας παράγοντας, ένα “κλικ”… Τα Χανιά θέλουν ένα “κλικ”… Για μένα τίποτα δεν αποκλείεται. Όλα είναι ρευστά. Σα τόπος σε κρατά 100%… Αν υπάρχουν οι συνθήκες γιατί όχι, να μείνω εδώ για χρόνια.
Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.