Εφήβων | Το πανόραμα της τελικής φάσης , τα σενάρια πρωτιάς.


Η φετινή τελική φάση του πρωταθλήματος Εφήβων, είχε πολλές ανατροπές και το ενδιαφέρον , παραμένει αμείωτο , καθώς και η 5η αγωνιστική, "έκρυβε", δυνατές συγκινήσεις.

Αναμφισβήτητα κερδισμένοι της 5ης μέρας , ήταν ΟΦΗ και Ηρόδοτος, που κέρδισαν Κύδων και Ηράκλειο αντίστοιχα.

-Ο ΟΦΗ  δυσκολεύτηκε απέναντι στον ελλειπή (λόγω μαθημάτων) Κύδωνα , επικρατώντας με 60-55 , ωστόσο με την νίκη του αυτή , απολαμβάνει ξανά την μοναξιά της κορυφής.

-Από την άλλη ο Ηρόδοτος, (που έχει κάνει εντυπωσιακό come back, στον 2ο γύρο), πήρε σπουδαία νίκη στα Δυο Αοράκια , απέναντι στο Ηράκλειο με 53-58 και επανήλθε δυναμικά στην διεκδίκηση της πρωτιάς.

-Από την άλλη το Ηράκλειο, δεν έχασε τα πάντα...ωστόσο όμως για να βρεθεί πρώτο την τελευταία αγωνιστική, πρέπει να συμβούν πολλά.

Αναλυτικά τα σενάρια κατάκτησης τίτλου, από τις ομάδες του ΟΦΗ, Ηροδότου, Ηράκλειο.
-Η Προκήρυξη της ΕΚΑΣΚ, αναφέρει:
"ΑΡΘΡΟ 6Ο : ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ.
2) ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Για την κατάταξη ισχύει το άρθρο 48 παρ.2 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ.3γ και πρ.4 των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας:
α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες- ήττες- μηδενισμοί).
Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων( goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.
β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων( goal average) σε όλους τους αγώνες τους, στον όμιλο που συμμετείχαν.
γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2) τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν, οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση τον πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.
δ) Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν, λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων( goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.
ε) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων( goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.
στ) Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α και β.
Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου γ.
ζ) Σε περίπτωση που, παρά τα ανωτέρω, εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία, διεξάγονται αγώνες κατάταξης, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.Κ.
Ο συντελεστής πόντων (goal average), υπολογίζεται με διαίρεση των πόντων που πέτυχε η ομάδα με τους πόντους που δέχθηκε.

ΣΕΝΑΡΙΑ :
- Κατ αρχήν όλα είναι στο χέρι των "ασπρόμαυρων". Με νίκη επί του Ηράκλειο, η ...τελετή θα ..λάβει τέλος και ο ΟΦΗ, θα πανηγυρίσει μια ιστορική επιτυχία, κατακτώντας τον Παγκρήτιο τίτλο στο Εφηβικό, μετά από πολλά χρόνια (επί εποχής Αλέξη Πετράκη, Μύρων Παπαδάκη, αρχές... χιλιετίας).

-Αν ηττηθεί ο ο ΟΦΗ και νικήσει και ο Ηρόδοτος τον Κύδων έχουμε τριπλή ισοβαθμία:

α) Καμία τριπλή ισοβαθμία δεν ευνοεί τον ΟΦΗ.
β) Ο Ηρόδοτος για να τερματίσει πρώτος, θέλει  νίκη στα Χανιά , καθώς στην τριπλή ισοβαθμία ευνοείται στις περισσότερες των περιπτώσεων.Δεν ευνοείται μόνο σε μια .
γ)Νίκη Ηράκλειο κάτω από 31 πόντους και νίκη Ηροδότου,  ευνοείται ο Ηρόδοτος.
δ)Το Ηράκλειο θέλει νίκη στο ΒΑΚ, πάνω από 31 πόντους άσχετα τι θα κάνει ο Ηρόδοτος. .

Αναλυτικά παραδείγματα:
Νίκη ΟΦΗ, νίκη Ηροδότου με διαφορά ενός πόντου:

Νίκη Ηράκλειο, κάτω από 24 πόντους, νίκη Ηροδότου με διαφορά ενός πόντου:

Νίκη Ηράκλειο πάνω από 24 πόντους, νίκη Ηροδότου με διαφορά ενός πόντου:

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.