Το σχόλιο της Δευτέρας (18/12).


Του συνεργάτη μας "threepointer".

Μερικοί ισχυρίζονται ότι για να παίξει μπάσκετ ένας νέος ταλαντούχος μπασκετμπολίστας, στο υψηλότερο επίπεδο, πρέπει να ανέβει σταδιακά τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή ξεκινώντας από τις χαμηλές κατηγορίες, όπου παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του κάθε ένα-δυό χρόνια, θα ανεβαίνει κατηγορία ώσπου να φτάσει στην Α1, ως έτοιμος πιά παίκτης να διεκδικήσει επίσης μετά από ένα-δυό χρόνια την κορυφή.

Δηλαδή να παίξει στους δυό μεγάλους ΠΑΟ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ή και παραπάνω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό, είναι οι δυό μεγάλοι σύγχρονοι παίκτες Διαμαντίδης - Σπανούλης οι οποίοι πήγαν στον Παναθηναικό αφού έπαιξαν αρκετά μετά την ενηλικίωσή τους σε άλλες ομάδες.

Αρα κατα κανόνα, μάλλον είναι σωστός ο ισχυρισμός.

Αν είναι όμως έτσι τα πράγματα τότε τι γίνεται με τους νεαρούς ταλαντούχους παίκτες οι οποίοι από πολύ νωρίς και χωρίς εμπειρία στις Εθνικές κατηγορίες, είναι μέλη ομάδων της Α1 ( Θεοδωρίδης-Καλαιτζάκης Π.); 

Ακόμα και οι δύο μεγάλοι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ έχουν τα τελευταία δύο χρόνια μικρούς στο ρόστερ τους (Καλαιτζάκης Γ. - Τολιόπουλος, Αρσενόπουλος) θέλοντας να προσπαθήσουν να δουν αν τους βγεί το εγχείρημα.

Θα πετύχει άραγε;

Απέτυχε για τους ταλαντούχους Χαραλαμπόπουλο - Μποχωρίδη οι οποίοι κατέβηκαν επίπεδο για να παίξουν και όχι να βλέπουν.

Θα πετύχει για τους άλλους;

Δεν μπορεί και δεν πρέπει κάποιος να προκαταβάλει την απάντηση.

Εχει να κάνει με την διαχείρηση του παίκτη από την ομάδα, με την εμπιστοσύνη του προπονητή, με το ταλέντο και το χαρακτήρα-τσαγανό του παίκτη.

Ολα αυτά μαζί με τον παράγοντα συγκυρία, οριοθετούν ένα μίγμα εκρηκτικό που όταν θα εκραγεί είτε θα στείλει τους μικρούς σε χαμηλότερο επίπεδο να ακολουθήσουν την πεπατημένη ή θα αναδείξει το νέο μεγάλο Ελληνα μπασκετμπολίστα ο οποίος πρωταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο από νεαρή ηλικία.

Σε τελική ανάλυση το σημαντικό για κάθε νέο ταλαντούχο παίκτη είναι μέσα από τη μιά ή την άλλη διαδρομή να φτάσει στο ψηλότερο σκαλοπάτι που μπορεί να τον οδηγήσει το ταλέντο και ο χαρακτήρας του.

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.