"Κιτρινόμαυροι", πρωταθλητές (86-70 το Ηράκλειο). Αποτίμηση των Εφήβων.



Το Εφηβικό του Εργοτέλη, κατέκτησε και αυτήν χρονιά, τον Παγκρήτιο τίτλο, καθώς επικράτησε στην 6η (τελευταία) αγωνιστική της τελικής φάση του Ηράκλειο με 86-70, στο κλειστό του Λίντο και ολοκλήρωσε αήττητος  την την διοργάνωση και θα είναι ο εκπρόσωπος της Κρήτης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Το χθεσινό (25/03) παιχνίδι, απόλαυσαν αρκετοί φίλοι, σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα , εντός και εκτός παρκέ, αφήνοντας όλους, απόλυτα ικανοποιημένους , τόσο για την ποιότητα του ματς, όσο και για τις συνθήκες, ενώ οι αθλητές μετά το ματς, έδειξαν (όπως η φώτο), πως δεν τους χωρίζει τίποτα, ίσα ίσα ,έχουν πολλά κοινά.

Η ποιότητα και το χορταστικό θέαμα αναλύεται στο γεγονός ότι οι δυο ομάδες, είχαν ρυθμό, άφησαν στην άκρη (κι έτσι πρέπει), τα πολλά συστήματα (ιδίως το Ηράκλειο), ενώ μερικά ταλαντούχα παιδιά, έπαιξαν "ένας προς ένα", γενικά και οι οι δυο ομάδες ,  είχαν  την δυνατότητα να παίξουν σπουδαία άμυνα και να έχουν πολύ καλή ισορροπία. 

Οι αθλητές έδωσαν στις ομάδες τους, τόνους ενέργεια που μεταφράστηκε στο παρκέ σε πολλά επιθετικά ριμπάουντ, κλεψίματα, κοψίματα και πολλά κερδισμένα hustle plays που δίνουν πολύ μεγάλη ψυχολογική ώθηση, παρά του ότι και οι δυο ομάδες είχαν επιβαρυνθεί του μεσοβδόμαδα ταξίδι με τα Πανελλήνια σχολικά (5 παίκτες του Ηράκλειο, 4 του Εργοτέλη). 

Το Ηράκλειο, ξεκίνησε καλύτερα, πέρασε μπροστά, αλλά στην συνέχεια ο Εργοτέλης , ανέτρεψε την κατάσταση, καθώς διαθέτει μέταλλο, η ομάδα είχε αυτοπεποίθηση στα σουτ, οι   παίκτες του Γ.Τζάνη,  παρουσίασαν ένα πολύ ώριμο πρόσωπο στην επίθεση, έχτιζαν όλες τις κατοχές τους και εκτελούσαν πραγματικά στο πιο κατάλληλο τάιμινγκ.

Αποτίμηση των δυο ομάδων.

-Ο Εργοτέλης, κέρδισε, γιατί όπως γράφω παραπάνω, παρουσίασε ώριμο πρόσωπο , με αυτοπεποίθηση στα σουτ.

Από πηγάζει αυτό ; Ο Εργοτέλης μονοπωλεί τίλους, τα τελευταία χρόνια, γιατί πολύ απλά έχει αλλάξει την φιλοσοφία του στις υποδομές (έργο Γ.Μακράκη), με την οποία οι ταλαντούχοι αθλητές, ανδρώνονται ", ψήνονται" , μέσω της Ανδρικής ομάδας, η της ομάδας Νέων. 

Τα παιδιά που επιλέγονται δεν κάνουν "ασκήσεις" επί χάρτου,αντίθετα πάνε κατ ευθείαν στα βαθιά, αντιμετωπίζοντας, τον Καραλή, τον Καρακωσταντάκη, τον Χουχόυμη, τον Γεωργούτσο και όλη την αντρική ομάδα των "κιτρινόμαυρων".

Αυτοί που επιλέγονται, αντλούνται από μια δεξαμενή αθλητών , που κατά γενική ομολογία είναι πιο μικρή από το Ηράκλειο.

Δεν αρκεί να παίρνουν μόνο παραστάσεις, δεν αρκεί να έχουν αντίπαλους τους κώνους.Για να εξελιχθεί ο αθλητής, χρήζει απαραίτητη, αυτή η διαδικασία.

-Στο Ηράκλειο από την άλλη, οι προπονητές (κυρίως) ενδιαφέρονται να μην φεύγουν οι παίκτες τους π.χ από την Εφηβική η παιδική ομάδα, και να πάνε σε άλλη, για να μην χάσουν τα συστήματα και μπερδευτεί με την αλλαγή ομάδας, πράγμα που δεν ισχύει, καθώς το πρόγραμμα προπόνησης είναι ενιαίο για όλες τις ομάδες..

Εν κατακλείδι ,είδαμε πλειάδα παικτών με αθλητικές ικανότητες, αλλά τρεις του Εργοτέλη και δυο του Ηράκλειο (συν άλλος ένας εν δυνάμει), που εφ όσον δουλέψουν, θα τους δούμε σε υψηλό επίπεδο.

Αυτό είναι το ζητούμενο .Καλοί οι τίτλοι και τα πρωταθλήματα αλλά το σημαντικό είναι η μετάβαση.

Η εξέλιξη δηλαδή του Έφηβου. Γεγονός είναι ότι ο Εργοτελης στην παρουσία στις Εθνικές κατηγορίες, δεν ανέδειξε πέρα τον Χρήστο Σκάνδαλο, άλλον αθλητή, από τις υποδομές του .

Ο Καρακωσταντάκης ήρθε από τον ΟΦΗ, ενώ όπως αναφέραμε παραπάνω το πλάνο που έχει τα τελευταία χρόνια, του χαρίζει προς το παρόν μόνο τίτλους στα παιδοεφηβικά.

Σίγουρα θα τους απασχολεί το γεγονός αυτό και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος μετάβασης, στην αντρική ομάδα , καθώς αυτό που χρειάζονται οι έφηβοι είναι η βελτίωση των ατομικών τους χαρακτηριστικών, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αντρικής ομάδας

Για το Ηράκλειο τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Η κατά τεκμήριο πιο ταλαντούχα ομάδα στις υποδομές τα τελευταία χρόνια, δεν έχει καμαρώσει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ αθλητή στην αντρική, εκτός του Π.Μαραγκάκη, ο οποίος ήρθε από την Αναγέννηση.

Και  δεν εννοούμε βέβαια (για να μην παρεξηγηθούμε) κάποια λεπτά συμμετοχής.Να τονιστεί εδώ ότι και αυτοί που ανέβαιναν κατά καιρούς στην αντρική,δεν έπαιρναν ευκαιρίες. 

ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ.

Για να εξελιχθεί κάποιος ταλαντούχος αθλητής και να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο, το ζητούμενο είναι ένα .

Να δουλέψει ο ίδιος, πολλές ώρες εκτός ομαδικής προπόνησης , ώστε να βελτιωθεί ατομικά, να χτίσει χαρακτήρα, να γεμίσει αυτοπεποίθηση.

Να κάνει ότι κάνουν , ταλέντα, άλλων αθλημάτων, να δουλέψουν πολλές ώρες καθημερινά.

Παράδειγμα οι αθλητές της κολύμβησης, που σηκώνονται από τις έξι ώρα το πρωί για να προπονηθούν.

Το κάνει αυτό μπασκετμπολίστας ; Χρειάζονται θυσίες, επιμονή, υπομονή και στόχος.


ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 86-70.
Δεκάλεπτα: 14-17, 42-38 (ημ.), 65-54, 86-70.
Διαιτητές : Μπανασάκης, Χατζημάρκος.
Γραμματεια : Χειρακάκη, Μορφιαδάκης, Μελαμπιανάκης.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Τζάνης Ι.): Μαρής 8 ,Ξενάκης ,Μαχαιριανάκης 12(2) ,Νησωτάκης 6 , Τερζάκης ,Χασάπης 18(2) ,Μαναιδής Μ. Α.13(1) ,Κεφαλογιάννης 1 ,Πετροσιάν, Καβαλλαράκης 22 (3) ,Μέτα 2 ,Μακογιαννάκης  4.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Πετράκης Μ.): Μανιαδής Ε. 4 , Κίτσος-Καλυβιανάκης Κ. 19, Φραγκιαδάκης ,Μαραγκουδάκης  1 ,Κίτσος-Καλυβιανάκης Ι. 5 ,Πετράκης  5(1),  Καλομοίρης 19(1), Γεωργόπουλος , Μανουσάκης 11 (1) ,Μαρνελάκης  6 ,Μαστοράκης, Μηλαθιανάκης.


Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.