Ηράκλειο - Εργοτέλης | It’s derby time!


H 26η αγωνιστική της Β΄Εθνικής, περιλαμβάνει ένα σπουδαίο ντέρμπι με ιδιαίτερη σημασία,- είτε αφορά ομάδες ανάμεσα,στα...Μίνι Παμπαίδων-Παγκορασίδων Ηρακλείου-Εργοτέλη, είτε σε Εθνικές κατηγορίες,- αύριο (10/04), στα "Δυο Αοράκια", στις 17:00.

Το παιχνίδι και για τις δυο ομάδες, έχει το χαρακτήρα "ζωής ή θανάτου" , για τους δικούς τους λόγους,  όμως το το "χρώμα" το πάθος και ιδιαιτερότητες, που προσφέρει αυτό το παιχνίδι δεν αλλάζει.

Στα καθαρά αγωνιστικά-βαθμολογικά μονοπάτια, η νίκη, θα δώσει στην ομάδα που θα την κατακτήσει, να αποκτήσει  το προβάδισμα σε μεγάλο βαθμό, την υλοποίηση του στόχου της, στο πρωτάθλημα.

-Όσον αφορά την προετοιμασία, αυτή ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικά προβλήματα για τις δυο ομάδες, με μοναδική απώλεια για τον Εργοτέλη αυτή του Αντώνη Σκλήβα, που αποχαιρέτησε νωρίς την σαιζόν λόγω τραυματισμού, ωστόσο, θα βρίσκεται στην Κυριακή στον πάγκο των "κιτρινόμαυρων", στηρίζοντας ηθικά την ομάδα του.

Η "ακτινογραφία".

Το ντέρμπι του πρώτου γύρου, που πραγματοποιήθηκε στο Λίντο (74-78, πατήστε εδώ), δεν έδωσε τη δυνατότητα στις δυο ομάδες να δείξουν ποια είναι η καλύτερη στα μεταξύ τους παιχνίδια. 

Το παιχνίδι  όμως ήταν αυτό που ενίσχυσε το γόητρο του Ηράκλειο και έδειξε ότι η ομάδα όχι μόνο είναι ισχυρότερη αγωνιστικά από τον Εργοτέλη αλλά έχει και τον απαραίτητο εγωισμό και τον χαρακτήρα για να πάρει κάθε παιχνίδι, ακόμα και αν βρίσκεται να χάνει στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, όπως συνέβη στα περισσότερα παιχνίδια του φέτος.. 

Στο στρατόπεδο των «Κιτρινόμαυρων» μπορεί να κρατούν την πολύ καλή εμφάνιση (πάντα για το ντέρμπι του ά γύρου), ωστόσο το γεγονός ότι ένα ακόμη ντέρμπι πέρασε δίχως νίκη, προβλημάτισε και μάλιστα έντονα τους ανθρώπους της ομάδας. 

Το Ηράκλειο γνωρίζει πως το μοναδικό αποτέλεσμα που τον κρατάει “ζεστό” στο κυνήγι της ανόδου, είναι η νίκη. 

Από ψυχολογικής άποψης και προσέγγισης, είναι πολύ σημαντικό για τους παίκτες και τους προπονητές στην ομάδα το να γνωρίζουν πολύ καλά κι έχοντας οδηγό την εξαιρετική τους, ως τώρα πορεία , ουσιαστικά η κατάσταση παραμένει στα χέρια τους.

Μπορεί να κάνει, όμως, Ηράκλειο το 10/10;(σ.σ Έχει να χάσει από τις 31/01 στον Χολαργό στην παράταση με 91-93). 

Με βάση την εικόνα που έχει ως τώρα στον όμιλο και το μπάσκετ που παίζει, μοιάζει και είναι πολύ πιθανό.

Η άποψή μου για το Ηράκλειο, έχοντας δει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της είναι πιστεύω μια ολοκληρωμένη ομάδα, που έχει λύσει τα εξωαγωνιστικά της προβλήματα,  ενώ και τα αποδυτήρια της ομάδας είναι ...εκκλησία.

Έχει ρόστερ με πολλούς ταλαντούχους παίκτες,  αλλά αποτελεί γεγονός, ότι όλη η επίθεση έχει δομηθεί πάνω στους Γιάννη Λιανό και Θέμη Κουπίδη.

Αυτοί οι δυο είναι οι άξονες, οι δημιουργοί και εκτελεστές. Ο έμπειρος Κ.Πάλλης είναι ο πυλώνας μέσα στη ρακέτα, που τελειώνει πολλές φορές τις δημιουργίες των άλλων δύο, ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι "λεβέντες" του Β.Ράλλη,  μπορούν να φτιάξουν και να τελειώσουν φάσεις μόνοι τους για τον εαυτό τους ή αν η άμυνα τους ντουμπλάρει, να δημιουργήσουν για τους συμπαίκτες τους.

Σίγουρα όταν στην ίδια ομάδα υπάρχουν ο.... σεσημασμένος εκτελεστής Κουπίδης, ο Λιανός που με που αν δει ότι η ομάδα χρειάζεται σκορ, μπορεί να σε σκοτώσει , ο Πάλληςς που έχει επαφή με το καλάθι, ο Καραδολάμης, ο Αυγενικός,Παπαδάκης και Αγαπιάδης. δεν μπορείς να είσαι ήσυχος

Ένα πράγμα που πρέπει να το προσέξει πάρα πολύ ο Βασίλης Ράλλης  και του στοίχισε πανάκριβα σε κάποια παιχνίδια, είναι τα σουτ από τις γωνίες. 

H συνηθισμένη τακτική στην άμυνα που ξεκινάει με Hedge Out και απαιτεί μετά γρήγορη επιστροφή από τον ψηλό και καλές περιστροφές από τους υπόλοιπους, ρισκάρει και “δίνει” τα σουτ από τις γωνίες, ενώ υπάρχει και μια αδυναμία στο ένας προς ένας.

Ο Εργοτέλης ; Η αλήθεια είναι πως οι "κιτρινόμαυροι" με γνώμονα την εικόνα του ως τώρα, πρέπει να βελτιωθεί σε τομείς του παιχνιδιού που δεν έχει καταφέρει να δείξει καλύτερος και πιθανότατα θα χρειαστούν και διαφοροποιήσεις στο κομμάτι της τακτικής, κάτι που σπάνια βλέπουμε.

Κάποια πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Ο Εργοτέλης διαθέτει λιγότερο ταλέντο από το Ηράκλειο στην επίθεση, που είναι το πιο ενδεικτικό κριτήριο καθώς σκοράρουν -10 πόντους λιγότερο 76 έναντι 66,(με βάση τα στατιστικά της omadanet.gr) και έχουν και σαφώς λιγότερες ασίστ, σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα των γηπεδούχων στην δημιουργία.

Ο Γ.Μακράκης και οι παίκτες του, δίνουν μεγάλη έμφαση στην άμυνα, έχουν αφαιρέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το παιχνίδι του τις ενδιάμεσες επιθέσεις  και πάει τους αγώνες του σε λιγότερες κατοχές από ότι το Ηράκλειο.

Όταν ο Εργοτέλης (και έχει τους Βασιλειάδη, Πετράκη, Αρναουτάκη) στην επίθεση παίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα, τα κάνει όλα πιο γρήγορα και αναπτύσσεται και με περισσότερη ελευθερία και ατομική πρωτοβουλία, έχει πιθανότητες.

Αν σε αυτήν την εξίσωση μπουν οι Καραλης (κορυφαίος φέτος του Εργοτέλη), Τσερκιζτζόγλου (που δείχνει φοβερά ομαδικός και συγκεντρωμένος στα τελευταία παιχνίδια) άλλα και Σακελαράκης (που αποτελεί την φετινή δυσάρεστη έκπληξη και χρωστά ένα σπουδαίο ματς στην ομάδα του), τότε πράγματι με συγκέντρωση, ενέργεια, αποφασιστικότητα, εύστοχη τακτική σε άμυνα και επίθεση με σωστή εκτέλεσή της, ο Εργοτέλης, έχει σοβαρές πιθανότητες για το διπλό.

Αυτό που ξέρουμε όλοι και είναι δεδομένο; Ο Εργοτέλης θα προσπαθήσει να παίξει σκληρά, θα πάει σε επαφές και θα έχει ως στόχο να κατεβάσει το μέσο όρο των γηπεδούχων σε δημιουργία, παραγωγικότητα και ποσοστά εκτέλεσης. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα.

Σε αυτό τον στόχο πέρα από την τακτική και την αμυντική αποτελεσματικότητα, τεράστιο ρόλο θα διαδραματίσει και η διαιτησία, που σημειωτέον θα είναι κι αυτοί Κρητικοί (Χαλαμπαλάκης - Μακρής). 
Αν οι ρέφερι θα αφήσουν τις επαφές και δεν θα τις σφυρίζουν με ευκολία. 

Αν οι διαιτητές λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο και τάση, συμφέρει πιθανόν τον Εργοτέλη.

Αν είναι πιο σχολαστικοί και τιμωρούν με ευκολία την κάθε επαφή αυτό θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα υπέρ του Ηρακλείου.

Τα υπόλοιπα.. στο κατάμεστο κλειστό Δυο Αοράκια, που αναμένεται να πλημμυρίσει από τους φίλους των δυο ομάδων και όλους τους μπασκετόφιλους της πόλης.

Θα είναι μια γιορτή.




Η αφίσα του παιχνιδιού.


Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.