ΟΦΗ | M. Ξημέρης : "Δεν υπάρχει ταβάνι στα όνειρα μας..."

Για το όνειρα του ιδίου και της οικογένειας Ξημέρη στο τμήμα μπάσκε του ΟΦΗ που βρίσκεται με το ένα πόδι στην Α2 κατηγορία,μίλησε ο έφορος της ομάδας μπάσκετ του ΟΦΗ Μάνος Ξημέρης σε συνεντευξη του στην ιστοσελίδα basketblog.gr.

Aναλυτικά οι αναφορές του :

Αντέχει η Κρήτη να έχει τέσσερις και πέντε ομάδες σε εθνικές κατηγορίες;
"Επειδή δεν μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου, νομίζω πως όχι. Είναι λάθος να το δούμε ως Κρήτη, αλλά ως νομούς ξεχωριστά. Στο Ρέθυμνο υπάρχει ο ΑΓΟΡ και η τοπική κοινωνία τον στηρίζει όσο μπορεί, επειδή δεν υπάρχουν ομάδες ποδοσφαίρου σε εθνικές κατηγορίες ώστε να απορροφούν χορηγίες. Στο Ηράκλειο όμως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν τρεις ομάδες ποδοσφαίρου σε εθνικές κατηγορίες και τρεις ομάδες μπάσκετ. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να στηρίξει όλες αυτές τις ομάδες. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που θέλει ώρες να απαντηθεί, οπότε η απάντηση στο ερώτημα σας είναι 2-3 ομάδες, δύο από το Ηράκλειο και μια από το Ρέθυμνο. Οι άλλοι νομοί της Κρήτης έχουν δείξει ότι δεν μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος για πολλά χρόνια. Η Ιεράπετρα έκανε κάτι αξιόλογο για 2-3 χρόνια και μετά σταμάτησε γιατί δεν άντεξε, ενώ και τα Χανιά στο χώρο του μπάσκετ εκτός από το γυναικείο σε τοπικό επίπεδο δεν νομίζω ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν, για διάφορους λόγους".
Πόσο ψηλά ονειρεύεστε να φτάνει ο ΟΦΗ; Ποιος είναι ο στόχος;
"Ο κυριότερος στόχος που έχουμε βάλει εδώ και χρόνια, είναι η οικονομική μας συνέπεια. Αυτό δείχνουμε όλα αυτά τα χρόνια ως διοίκηση και είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη αυτή την πορεία δεν υπήρξε παίκτης στον οποίον να υπάρχουν χρωστούμενα. Μετά την διάλυση, της συγχωνευμένης με το Ηράκλειο, ομάδας και την πτώση μας σε τοπικό επίπεδο, είπαμε ότι θα αναγεννήσουμε το τμήμα μπάσκετ και θα το φέρουμε εκεί που το ονειρευόμαστε, εκεί που το ονειρεύονται οι φίλαθλοι μας. Αρχικά φτιάξαμε το "παλατάκι" μας, ένα νέο κλειστό γυμναστήριο που στεγάζονται τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ. Ανεβήκαμε τρεις κατηγορίες σε τρία χρόνια -με αποκορύφωμα την περσινή μας περιπέτεια στην Α2. Από πλευράς κατηγορίας, στα όνειρά μας δεν υπάρχει ταβάνι".   

Για ποιον λόγο η ομάδα έπεσε κατηγορία από την Α2 πέρυσι;
"Η ομάδα έπεσε -δυστυχώς- για πολλούς λόγους που δεν θέλω να θυμάμαι, γιατί πάντα μου έρχεται στο μυαλό μια ερώτηση που δεν έχω απάντηση. "Τελικά αξίζει να ασχολείσαι με ένα χώρο που δεν παίζονται όλα επί ίσης όροις;". Ανεβήκαμε τελευταία στιγμή στην Α2, δέκα μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Πώς θα μπορούσαμε να είμαστε αγωνιστικά έτοιμοι; Εκείνη την περίοδο έπρεπε ως διοίκηση να πάρουμε μία απόφαση για το ρόστερ της ομάδας που είχε φτιαχτεί για το επίπεδο της Β’ εθνικής. Αποφασίσαμε ότι ο αθλητής είναι και άνθρωπος και πάνω από όλα αξίζει τον σεβασμό μας. Έτσι αρνηθήκαμε να διώξουμε 5-6 παίκτες που θα έπρεπε ώστε να αντέξει η ομάδα οικονομικά να υπογράψει αθλητές που είχαν την εμπειρία να κρατήσουν την ομάδα στην Α2. Αυτό το πληρώσαμε βέβαια, αλλά δεν μετανιώνουμε για την επιλογή μας, διότι όπως είπα πριν, βάση της ομάδας μας είναι η συνέπεια. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος είδαμε πράγματα και θάματα από ομάδες που δεν είχαν κάνει νίκη σε 10 αγώνες, και ξαφνικά έκαναν πρωταθλητισμό. Ομάδες που δεν είχαν δώσει ούτε δύο μισθούς στους αθλητές τους αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα χωρίς καμία συνέπεια. Ομάδες κάνουν τριπλάσια μπάτζετ από εμάς επειδή δεν έχουν σκοπό να πληρώσουν, και είναι λογικό να κερδίζουν περισσότερα παιχνίδια όσο τους επιτρέπεται αυτό το πράγμα".
Πόσο δύσκολο (οικονομικά και όχι μόνο) είναι για μια ομάδα να έχει μετακινήσεις σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της;
"Πολύ δύσκολο. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι σε κάθε παιχνίδι μπαίνουμε μέσα 1500-2000 € . Είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξει η ομοσπονδία, καθώς εδώ και 20 χρόνια δίνει το ίδιο ποσό για τις μετακινήσεις, ενώ θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι τιμές έχουν αλλάξει, δεν παραμένουν στάσιμες. Πόσο ζημιογόνο είναι να κάνεις 7 αποστολές στη Θεσσαλονίκη, 5 στην Αθήνα και μια στη Ρόδο, απλά κάντε τις προσθέσεις. Και αυτά είναι λεφτά που δεν παίρνουμε ποτέ πίσω! Ίσως για κάποιους άλλους είναι 1-2 μεταγραφές, για εμάς είναι απλά εισιτήρια".  
Αν ο ΟΦΗ φτάσει να παίζει σε επίπεδο Α1, δεν θα αντιμετωπίσει γηπεδικό πρόβλημα;
"Φυσικά και όχι! Μέχρι και την Α2 θα παίζουμε στο κλειστό ΒΑΚ. Μετά είμαστε σε θέση -και νομίζω και η μοναδική ομάδα του νησιού- που έχουμε την δυνατότητα να γεμίσουμε ή, αν θέλετε καλύτερα, να αξιοποιήσουμε το "κόσμημα" που δεν είναι άλλο από το κλειστό στα Δύο Αοράκια. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι το κλειστό που έγινε το πρόσφατο Αll star game. Φυσικά πρέπει να υπάρχει και η κατανόηση - βοήθεια του Δήμου Ηρακλείου σε αυτή την περίπτωση, γιατί η συντήρηση ενός τέτοιου γηπέδου είναι δυσβάσταχτη. Εναλλακτική περίπτωση θα είναι η επέκταση του ΒΑΚ". 
Αν μπορούσε να διαλέξει πέντε παίκτες, για να κατεβάσει στην Κρήτη, να φορέσουν τη φανέλα του ΟΦΗ, ποιοι θα ήταν;
"Θα αναφερθώ σε παίκτες που έχουν σταματήσει πλέον να παίζουν μπάσκετ. Σίγουρα θα ήταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, και ο Φάνης που ήταν και τεράστιοι σε αξία αθλητές. Πέραν αυτών, θα ήθελα και τον Μιχάλη Ρωμανίδη που είναι μεγάλη προσωπικότητα και βρίσκεται ήδη στην ομάδα σαν Team manager. Από νεώτερους αθλητές θα έφερνα σίγουρα και τον -προσφάτως αποχωρήσαντα από την ενεργό δράση- Νίκο Σπανό γιατί εκτός του ότι είναι εξαιρετικός φίλος, πρέπει να τον έχω μαζί ώστε να έχω την ευκαιρία να τον ισοφαρίσω στις μάχες μας στο τάβλι".
Μια ομάδα που έχει ταυτιστεί με το ποδόσφαιρο, μπορεί να αποκτήσει μπασκετικούς φίλους;
"Πιστεύω ότι με την ανοδική πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τον δικό μας πυρήνα φιλάθλων. Εξάλλου η αγάπη για τον σύλλογο είναι κοινή σε όλα τα αθλήματα. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη ομάδα στην Ελλάδα που μετά από άνοδο της ομάδας τους από Γ’ σε Β’ Εθνική, υπήρχαν 400 άτομα στο αεροδρόμιο να τους υποδεχθούν ή να ακολουθούν με εκδρομές την ομάδα σε όλη την Ελλάδα! Η ομάδα μας έχει την δυναμική να τα κάνει αυτά". 
Τι σημαίνει η λέξη ΟΦΗ για τον Μάνο Ξημέρη;
"Είχα πει από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα παραγοντικά με αυτή την ομάδα ότι δεν θα ήθελα να μπερδέψω τα οπαδικά μου αισθήματα γι' αυτό τον σύλλογο με τα παραγοντικά τετριμμένα. Δυστυχώς τα οπαδικά αισθήματα τις περισσότερες φορές υπερτερούν, με αποτέλεσμα να μην είμαι πολύ φρόνιμος στο πάγκο της ομάδας όταν αυτή αγωνίζεται". 
Ποια ήταν η πιο όμορφη στιγμή που έζησε με τον ΟΦΗ;
"Μέχρι την επόμενη… ήταν φυσικά η άνοδος μέχρι και την Α2 και ο ιστορικός αγώνας κυπέλλου με την ΑΕΚ στο ΒΑΚ". 
Μια μαντινάδα για τον ΟΦΗ;
"Το να λες μαντινάδες είναι τέχνη, μια τέχνη την οποία δεν κατέχω. Το να μιλάς για τον ΟΦΗ απαιτεί -για μένα- σεβασμό, οπότε τον συνδυασμό αυτόν δεν θα τον επιχειρήσω. Προσπαθώ με ό,τι καταπιάνομαι να το κάνω καλά και σοβαρά και δεν θα ήθελα να το χαλάσω με αυτό το εγχείρημα". 
Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.