Αφιέρωμα για το πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΚ | Δηλώσεις Μ.Καλαϊτζάκη.


Το kritikobasket.gr, εν όψει της Γ.Σ. της ΕΚΑΣΚ, καθώς και πριν την έναρξη του σημαντικότερου πρωταθλήματος που πραγματοποιεί η Ένωση της Κρήτης, ζήτησε απο  απο τους καθ ύλην αρμόδιους, τους προπονητές που συμμετείχαν η συμμετέχουν σε αυτό το πρωτάθλημα, να μας απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για το Ανδρών της ΕΚΑΣΚ, για τα προβλήματα και τις προοπτικές του. Δηλώσεις του προπονητή της Αναγέννησης Αρκαλοχωρίου Μιχάλη Καλαϊτζάκη.

1.Πέρυσι έγινε με επτά ομάδες το πρωτάθλημα Ανδρών ΕΚΑΣΚ .Τι χρειάζεται για να γίνει πιο ανταγωνιστικό  ;

Η ΕΚΑΣΚ διοργανώνει πρωτάθλημα μίνι 30 περίπου ομάδες, πρωτάθλημα παμπαίδων 25 ομάδες, πρωτάθλημα παίδων 18 ομάδες , πρωτάθλημα εφήβων 16 ομάδες (τις περισσότερες φορές με 5-6 παίκτες) και πρωτάθλημα Ανδρών 7 ομάδες ! 

Άρα από το εφηβικό στο ανδρικό το τοπικό μπάσκετ αιμορραγεί! Κατά την άποψη μου για πολλούς λόγους .  Βασικοί λόγοι είναι τρεις : 

-Τα παιδια στην ηλικία των 17 ετών στην γ΄ λυκείου σταματάνε το μπάσκετ και αφιερώνουν το χρόνο τους στο σχολείο

-Υπάρχουν  πολλες ομάδες σε εθνικές κατηγορίες άρα λίγοι καλοί παίκτες για το τοπικό

-Και τρίτον πολλά παιδιά φεύγουν για σπουδές σε άλλες πόλεις εντός η εκτός Κρήτης

-Σημαντικό επίσης το κόστος πλέον μια ανδρικής ομάδας είναι αρκετά μεγάλο! τα σωματεία αδυνατούν να συντηρούν πλέον ανδρικές ομάδες! (διαιτησία , ανανέωση δελτίων , μεταφορικά ) είναι σημαντικά έξοδα σ ένα τμήμα που δεν έχει εσοδα! Χορηγίες επιχορηγήσεις κτλ!

2.Η διάρκεια της σαιζόν διαρκεί απο Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο, για τις περισσότερες ομάδες. Νομίζεται οτι αυτο το διάστημα είναι αρκετό, για ειναι 'δημιουργικό" κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, η χρειάζεται να γίνει πιο μεγάλης διάρκειας.

Το διάστημα θεωρώ οτι ειναι μικρο και οι αγώνες λίγοι.Δεν ειναι θέμα  συστήματος διεξαγωγής  αλλα αριθμού ομάδων.

Σας θυμίζω οτι την δεκαετία του 90ς  υπήρχε Α και Β κατηγορία ΕΚΑΣΚ

Με οικονομικη κρίση και με μοναδικό αιμοδότη   του μπάσκετ το σωματείο δεν βλέπω ούτε αισιοδοξώ οτι θα βρεθεί τρόπος για περισσότερους αγώνες!

Στα προηγμένα μπασκετικά κράτη πάνε τώρα να υιοθετήσουν μοντέλο με πολλούς αγώνες (τρεις την εβδομάδα )

3.Παλαιότερα υπήρχε το Κύπελλο Ανδρών της ΕΚΑΣΚ και το all star game ;

Για ALL star και κύπελλο τα θεωρώ λιγότερο σημαντικά την στιγμή που άλλα  βασικά πράγματα δεν γίνονται!

4. Πολλοί προπονητές απο εσάς, αναφέρουν οτι το Εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ, "φρενάρει" την ανάπτυξη του τοπικού μπάσκετ, λόγω της συμμετοχής πολλών νεαρών σε αυτο .

Για το εργασιακό νομίζω ότι είναι δουλειά άλλων να ορίσουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο διεξαγωγής θέτοντας περιορισμούς για τους συμμετέχοντες !

Αυτό όμως δεν είναι θέμα δικό μας αλλα του διοργανωτή!

5.Τι θα λέγατε, η τι θα θέλατε απο την ΕΚΑΣΚ να βελτιώσει ;

Για επίλογο θέλω να  επισημάνω τα εξής : 

Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι  ο αριθμός των ομάδων στο πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΚ, αλλά η αναλογία ομάδων ανά ηλικία, είναι δυσανάλογη

Επίσης όλα τα σωματεία αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και μοναδικά τους έσοδα είναι απο τις εισφορές των ακαδημιών, που η λειτουργία τους στηρίζεται στο μεράκι και την τρέλα μερικών ανθρώπων που και αυτοί σιγά σιγά αρχίζουν να απομακρύνονται!

Μια προσφορά του Γυμναστηρίου :

FLEX Health&Fitness
Λ. Ιωνίας 110
Ηράκλειο Κρήτης
2810322944



Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.