Αφιέρωμα για το πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΚ | Δηλώσεις Γ.Γωνιωτάκη.


Το kritikobasket.gr, εν όψει της Γ.Σ. της ΕΚΑΣΚ, καθώς και πριν την έναρξη του σημαντικότερου πρωταθλήματος που πραγματοποιεί η Ένωση της Κρήτης, ζήτησε απο  απο τους καθ ύλην αρμόδιους, τους προπονητές που συμμετείχαν η συμμετέχουν σε αυτό το πρωτάθλημα, να μας απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για το Ανδρών της ΕΚΑΣΚ, για τα προβλήματα και τις προοπτικές του. Δηλώσεις του προπονητή του Δειλινού , Γιώργου Γωνιωτάκη.

1.Πέρυσι έγινε με επτά ομάδες το πρωτάθλημα Ανδρών ΕΚΑΣΚ .Τι χρειάζεται για να γίνει πιο ανταγωνιστικό  ;

Τα τελευταία χρόνια όντως το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ πραγματοποιείται με λίγες ομάδες και σε καμια περίπτωση δεν θυμίζει παλαιότερες εποχές οπου υπήρχαν δυο κατηγορίες και πολλες κ ανταγωνιστικές ομάδες,  σε αυτο συμβάλει και το γεγονός οτι 6 ομάδες μας συμμετέχουν σε εθνικές κατηγορίες , ένα ευτυχές γεγονός.

Είναι βέβαια και οι περιστάσεις δύσκολες για να συντηρείται μια ομάδα λόγω κρίσης.

Ειδικά σε τοπικές κατηγορίες με λίγους χορηγούς και χωρίς επιχορηγήσεις πλέον και καμια βοήθεια απο πουθενά...ακόμα κι έτσι όμως το πρωτάθλημα ο ανταγωνισμός υπάρχει.

Το πρόβλημα που υπάρχει ειναι οτι συνεχώς λιγοστεύουν οι παίχτες με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται οι ίδιοι στις ίδιες ομάδες.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν τροφοδοτούνται τα ανδρικά απο εφήβους παίχτες που τελειώνουν πλέον στο εφηβικό.

Και πως να μπορέσει ένας έφηβος να μπει και να συμμετέχει σε ένα ανδρικό πρωτάθλημα οταν το εφηβικό πρωτάθλημα διαρκεί απο Οκτώβρη μέχρι και τον  Γενάρη για τις περισσότερες ομάδες και δεν περιλαμβάνει πάνω 10-12 αγώνες τη σεζόν.

Οι πιο πολλοί αθλητες με το που τελειώνουν το εφηβικό εγκαταλείπουν το άθλημα και γιατί δεν τους εμπιστεύονται οι προπονητές και γιατί (κυρίως) δεν ειναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός ανδρικού πρωταθλήματος.

Πρεπει λοιπον να αναβαθμιστεί το εφηβικό πρωτάθλημα ούτως ώστε να αρχίσει να παράγει παίχτες και να αρχίσουμε κι εμείς οι προπονητές να δίνουμε αγωνιστικό κίνητρό στους "μάκρους" χρησιμοποιώντας τους και δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη..

Να τους δίνουμε ρόλους στις ομάδες και να τους βουτάμε στα βαθια.

Εκεί θα φανεί ποιος θα επιπλεύσει και ποιος θα βουλιάξει.

2.Η διάρκεια της σαιζόν διαρκεί απο Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο, για τις περισσότερες ομάδες. Νομίζεται οτι αυτο το διάστημα είναι αρκετό, για ειναι 'δημιουργικό" κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, η χρειάζεται να γίνει πιο μεγάλης διάρκειας.


Όσον αφορά τη διάρκειά του πρωταθλήματος και τον αριθμό των αγώνων νομίζω ολοι θα συμφωνήσουμε οτι δεν ειναι αρκετό.

Χρειάζονται αγώνες..Δεν μπορεί μια ομάδα να σταματάει τις υποχρεώσεις της απο Μάρτιο μήνα. Είναι κρίμα να είμαστε Μάιο μήνα (σ.σ η συνέντευξη πάρθηκε τον Μάιο), και τα γήπεδα να ειναι άδεια απο παίχτες.

3.Παλαιότερα υπήρχε το Κύπελλο Ανδρών της ΕΚΑΣΚ και το all star game ;

Και ο θεσμός του κυπέλλου πρεπει κατά τη γνώμη μου να επανέλθει και σαφώς και το all star game .
Ακόμα κι εν μέσω κρίσης θα μπορούσαμε να το παλέψουμε κ να ξαναφτιάξουμε το κύπελλο.

Όσοι πιο πολλοί αγώνες τόσο πιο καλά.


4. Πολλοί προπονητές απο εσάς, αναφέρουν οτι το Εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ, "φρενάρει" την ανάπτυξη του τοπικού μπάσκετ, λόγω της συμμετοχής πολλών νεαρών σε αυτο. 

Το εργασιακό πρωτάθλημα ειναι κάτι διαφορετικό απο το τοπικό πρωτάθλημα.Το εργασιακό , στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω κι εγώ, ειναι ένα καλά οργανωμένο μεγάλο κι ανταγωνιστικό τουρνουα που διαρκεί 4 μήνες, συνεχώς αυξάνεται η αίγλη του και τραβάει παίχτες απο το τοπικό πρωτάθλημα.

Είναι η εύκολη λύση για έναν αθλητή να παίζει σε ένα πρωτάθλημα με λιγότερες προπονήσεις (η και καθόλου) και να παίζει εναντίον πιο εύκολων αντιπάλων 40λεπτα κ 32λεπτα χωρίς να γίνεται αλλαγή.

Την ίδια στιγμή που θα πρεπει να κάνει 4 η 5 προπονήσεις την εβδομάδα για να παίξει κι όσο παίξει.

Εδώ νομίζω η λύση δεν ειναι ουτε να διαλύσουμε ουτε να πολεμήσουμε το εργασιακό, η λύση θα ήταν να δώσουμε ώθηση στο τοπικό αναβαθμίζοντας το και δίνοντας ευκαιρίες σε νέους αθλητες.

Εμείς έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε καλύτερο και να μην χάνει αθλητες προς το εργασιακό,αλλα να παραχωρεί μεγάλους σε ηλικία παίχτες που δεν μπορούν πλέον να παίξουν σε ένα δυνατό τοπικό.

5.Τι θα λέγατε, η τι θα θέλατε απο την ΕΚΑΣΚ να βελτιώσει ;

Πρεπει λοιπον συνοψίζοντας, να αναβαθμίσουμε και να ξαναδώσουμε την αίγλη που του αξίζει στο τοπικό πρωτάθλημα,να το ανανεώνουμε να το βελτιώνουμε και σιγά σιγά, να το ξανακάνουμε μεγάλο δυνατό και υγιές.

Νομίζω υπάρχουν οι άνθρωποι και στην ΕΚΑΣΚ και στα σωματεία που μπορούν να προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση και γι αυτο είμαι αισιόδοξος...

Τέλος θα θελα να ευχηθώ για τη σεζόν που έρχεται να ειναι μια σεζόν ανταγωνιστικη εποικοδομητική και γεμάτη μπασκετικές συγκινήσεις.

Να έχουν ολοι οι αθλητες την υγεια τους και να προσφέρουν θέαμα σε όσους το παρακολουθήσουν, κι ας κερδίσει το μπάσκετ...

Μια προσφορά: 

MO club‎  
EΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Κάθε Τρίτη 

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.