ΣΥΔΚΑΚ | Δεν σφυρίζουμε, αν είναι στον πάγκο οι Θεοδωράκης,Τζουγκράκης.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΔΚΑΚ, αναφέρεται στα γεγονότα του προηγούμενου Σαββάτου και τονίζει πως αν στον πάγκο του ΟΑΧ, βρίσκονται ο προπονητής Ελ.Θεοδωράκης και ο έφορος Γ.Τζουγκράκης τότε δεν θα σφυρίξουν...
Με την εν λόγω ανακοίνωση θα θέλαμε να ενημερώσουμε το φίλαθλο κοινό για τα άκρως δυσάρεστα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στον 4ο τελικό του πρωταθλήματος γυναικών, μεταξύ των ομάδων Ο.Α.Χανίων – Ηρόδοτος.
            Όπως πληροφορηθήκαμε απ’ τις υποβληθείσες εκθέσεις, αλλά και τις κατ’ ιδίαν αναφορές των διαιτητών του παιχνιδιού στο Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, μετά το τέλος του αγώνα ο έφορος μπάσκετ της γηπεδούχου ομάδας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΑΣΚ Τσουγκράκης Γιάννης εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, κατευθύνθηκε προς τον α’ διαιτητή κο Βαλούρδο και τον άρπαξε απ’ το χέρι μη αφήνοντας τον να μπει στ’ αποδυτήρια. Παράλληλα άρχισε να τον βρίζει χυδαία και να τον απειλεί ότι «δε θα φύγει ζωντανός απ’ το γήπεδο κι αν φύγει θα πάθει ατύχημα με το αυτοκίνητο του». Ένας δεύτερος μάλιστα που ακολούθησε τον εν λόγω παράγοντα, περιέλουσε το συνάδελφο με ένα μπουκάλι νερό. Τελικά, με την βοήθεια του β’ διαιτητή κου Μακρογιάννη και της παίκτριας του ΟΑΧ κας Κώτσου (αξιολογημένη διαιτητής), ο κος Βαλούρδος κατάφερε να μπει στα αποδυτήρια, ξεφεύγοντας προς στιγμήν. 
            Εκεί οι διαιτητές δέχθηκαν νέα εισβολή απ’ τον έφορο του ΟΑΧ Τσουγκράκη Γιάννη, ο οποίος μπήκε για να απειλήσει πάλι το διαιτητή κο Βαλούρδο, ωστόσο ο κος Μακρογιάννης κατάφερε να τον απωθήσει εκτός αποδυτηρίων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο αυτό, οι διαιτητές δεχόντουσαν συνεχώς ύβρεις, απειλές και κτυπήματα στην πόρτα από ωρυόμενους οπαδούς του ΟΑΧ που βρίσκονταν έξω απ’ αυτά. Έτσι οι διαιτητές αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας για ν’ αποχωρήσουν απ’ το γήπεδο και πράγματι έφθασαν στο χώρο τρία όργανα της ομάδας “Δίας”. Δυστυχώς όμως, αν και είχαν περάσει 40 λεπτά απ’ τη λήξη του αγώνα, ο ανωτέρω έφορος του ΟΑΧ, ο προπονητής της γυναικείας ομάδας του ΟΑΧ Θεοδωράκης Λευτέρης κι ο πατέρας μιας παίκτριας (που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια) κι άλλοι τριάντα περίπου οπαδοί που παρέμεναν στο χώρο μαζί τους, επιτέθηκαν στο διαιτητή κο Βαλούρδο κτυπώντας τον και βρίζοντας τον, παρ’ ότι εκείνος συνοδευόταν απ’ τους αστυνομικούς.
Τελικά, με πολύ κόπο ο συνάδελφος κατάφερε να ξεφύγει και να αποχωρήσει απ’ το γήπεδο, όπου στη συνέχεια μετέβη στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την υποβολή μήνυσης.
            Μετά απ’ όλα αυτά, είναι τουλάχιστον τραγικό (tragic) να εκδίδουν δημόσια ανακοίνωση οι παράγοντες που προκάλεσαν τα αισχρά αυτά επεισόδια, ισχυριζόμενοι ότι διδάσκουν ήθος κι ευγένεια, προσπαθώντας παράλληλα να ρίξουν τις ευθύνες τους αλλού (όπως άλλωστε γίνεται πάντα στην Ελλάδα). Ξαφνικά έγιναν κατακριτές των διαιτητών απ’ το Ηράκλειο, αυτοί που μέχρι χθες έβριζαν ασύστολα τους διαιτητές απ’ τα Χανιά. Του χρόνου ας στελεχώσουν εκείνοι την ΚΕΔ/ΕΚΑΣΚ για να ορίζουν τους διαιτητές που βολεύουν την ομάδα τους. Αυτά ανήκουν σ’ εκείνους που βλέπουν ακόμα «φαντάσματα» και τους συμφέρει να διαιωνίζουν μια κόντρα Ηρακλείου-Χανίων. Για ‘ μας όμως δεν υπάρχουν διακρίσεις. Ο “Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης” είναι ΕΝΑΣ και τα μέλη του διαμένουν στην ΚΡΗΤΗ, τίποτε άλλο.

            Δυστυχώς, λόγω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνει ο λαός μας τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων συμπεριφορών στα γήπεδα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε θα ανεχθούμε να συμβούν εις βάρος των μελών μας, τα οποία θα προστατεύσουμε με κάθε δύναμη που μας δίνει ο Νόμος και η κοινή λογική. Θα μας βρουν απέναντι τους όλοι αυτοί οι «καμένοι εγκέφαλοι» οι οποίοι προτιμούν να χάσουν 40 λεπτά απ’ τη ζωή τους για να βρίσουν και να κτυπήσουν ένα και μόνο άνθρωπο, απ’ το να αποδεχθούν το αποτέλεσμα της ήττας σ’ έναν αγώνα μπάσκετ. Φανταστείτε δηλαδή να μην τα πήγαινε καλά το διαιτητικό δίδυμο κι ο κος Βαλούρδος να μην ήταν διαιτητής μεγάλης εμπειρίας. Μπορεί και να τον είχαν πυροβολήσει!!

            Εκτός απ’ την ανωτέρω αναφορά, θα θέλαμε να επισημάνουμε τις ευθύνες της “Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης” η οποία, εδώ κι 1½ μήνα έχει λάβει 4 αναφορές διαιτητών για παραβατική κι άκρως επαίσχυντη συμπεριφορά του μέλους της, Τσουγκράκη Γιάννη (όψιμου μπασκετικού παράγοντα – γονέα αθλήτριας), εντούτοις δεν έκανε τίποτα απολύτως για να τον συνετίσει, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στα παραπάνω γεγονότα. Αντίστοιχες μάλιστα αναφορές (χωρίς καμία αντίδραση απ’ την ΕΚΑΣΚ) υπάρχουν και για την προπονήτρια κοριτσιών της μικτής Κρήτης Δημητρουλάκη Φρόσω, η συμπεριφορά της οποίας συνεχίζει να προκαλεί καταστάσεις που κάθε άλλο παρά βοηθούν στην εξύψωση του κρητικού μπάσκετ και του ευ αγωνίζεσθε.
            Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και το λειτούργημα που επιλέξαμε δημιουργεί περισσότερους εχθρούς απ’ ότι φίλους. Δεχόμαστε επίσης ότι, μπορεί σε κάποιο παιχνίδι να βρεθούν ορισμένοι που θα διαμαρτυρηθούν αδικαιολόγητα. Αυτό όμως που δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση, είναι οι προπηλακισμοί, οι βιαιοπραγίες (ή ακόμη και η απόπειρα τους) και η χειροδικία εις βάρος των διαιτητών-μελών μας. Κανένα παράπονο από παράγοντα, κανένα αίσθημα αδικίας από παίκτη και κανένα σφάλμα από διαιτητή δε δικαιολογεί την άσκηση σωματικής βίας εναντίον ερασιτεχνών διαιτητών οι οποίοι προσπαθούν να διευθύνουν ένα παιχνίδι μπάσκετ.

            Εφόσον λοιπόν η διοργανώτρια αρχή κωφεύει στα όσα της αναφέρουν και δε δείχνει καμία πρόθεση να τιμωρήσει μέλη της που επιδεικνύουν απαράδεκτες συμπεριφορές εις βάρος διαιτητών, θα αναλάβει ο Σύνδεσμος μας να προστατεύσει εξ ιδίων τα μέλη του. 
Το Διοικητικό μας Συμβούλιο - υλοποιώντας παλαιότερες προειδοποιήσεις - αποφάσισε όπως:
ð Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης του δικαστηρίου στο οποίο θα συζητηθεί η μήνυση που υπέβαλε ο κος Βαλούρδος (για τα παραπάνω επεισόδια), δε θα διαιτητεύσει κανένα μέλος του Συνδέσμου μας αγώνα στον οποίο θα βρίσκεται στον πάγκο ομάδας ο προπονητής Θεοδωράκης Λευτέρης ή ο έφορος Τσουγκράκης Γιάννης.
ð Αναμείνει την απόφαση της Ένωσης για τους δύο προαναφερθέντες, ούτως ώστε την κοινοποιήσει (μαζί με το σχετικό αρχείο) στην ΕΟΚ και στην “Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας”.
ð Αποστείλει διαμαρτυρία στο “Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης”, κοινοποιώντας τις εκθέσεις των διαιτητών του ΣΥΔΚΑΚ στις οποίες αναφέρονται οι απαράδεκτες συμπεριφορές των προπονητών, Λευτέρη Θεοδωράκη και Φρόσως Δημητρουλάκη.
ð Στηρίξει ψυχολογικά και οικονομικά το μέλος του κο Βαλούρδο σε όλη τη διαδικασία που θα λάβει χώρα, ως συνέπεια της μήνυσης που υπέβαλλε εις βάρος αυτών που του προκάλεσαν σωματική και ψυχολογική βία. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος προτείνει σε όσα μέλη του αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις, να μην διστάσουν και να υποβάλλουν μηνύσεις, μήπως και «ξεκαθαρίσει» κάποια στιγμή ο χώρος του μπάσκετ από ταραξίες & χούλιγκανς (παράγοντες ή οπαδούς).
ð Ευχαριστήσει τους συναδέλφους που διαμένουν στα Χανιά κ.κ. Λ.Κώτσου, Γ.Μακρογιάννη, Γ.Μάρο, Βασ.Χριστινάκη, Επ.Χριστινάκη, Κ.Καλαϊτζή και τον κριτή κο Ν.Πλουμίδη για τη αμέριστη βοήθεια που έδειξαν στον κο Βαλούρδο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας που υπέστη στα Χανιά.    

Λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε τα παραπάνω μέτρα, ωστόσο – λόγω των επικίνδυνων καταστάσεων που βιώνουμε - κρίνονται απαραίτητα για να προστατεύσουμε τη σωματική ακεραιότητα των διαιτητών-μελών μας, αλλά και την ποιότητα του αθλήματος που υπηρετούμε.

Για το Δ.Σ. του ΣΥΔΚΑΚ
Ο Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμματέας


 



Share on Google Plus

About Σημειωσεις

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

froso prosexe gt o valourdos 8a einai sto gipedo!!!!