Τελικός Κυπέλλου: Η συνέντευξη Τύπου

Πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου («Δύο Αοράκια») η συνέντευξη Τύπου για τον 45ο τελικό του Κυπέλλου Ανδρών, ανάμεσα στον Προμηθέα και την ΑΕΚ (16/2, 17.00). 

Αριστείδης Γολέμης (αντιπρόεδρος ΕΟΚ): «Είμαστε ξανά στο πολύ φιλόξενο Ηράκλειο και το γήπεδο αυτό που είναι από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Οι Κρητικοί πάντα μας περιβάλλουν με αγάπη και βοηθούν στην ανάπτυξη του μπάσκετ. Είμαστε βέβαιοι πως θα γίνει ένας πολύ καλός αγώνας ανάμεσα σε δύο ισάξιες ομάδες και εύχομαι ο καλύτερος να κερδίσει. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και τον Δήμο Ηρακλείου για τη συνεργασία. Είναι προνόμιο που θα έχουμε παιδιά στις κερκίδες, είναι οι μελλοντικοί φίλαθλοι και θα ζήσουν αυτό το παιχνίδι με φίλαθλο πνεύμα. Εύχομαι να μην τους εξαγριώσουμε κι αυτούς. Παρακαλώ να είμαστε όλοι συνεπείς σε αυτό που λέμε, στον αθλητισμό και μόνο». 
«Προχθές είχαμε έναν αγώνα βόλεϊ μεταξύ δύο πολύ σπουδαίων ομάδων και ζήσαμε μια τραγική εικόνα. Ο αγώνας καθυστέρησε να αρχίσει, είχαμε τρομακτικά επεισόδια. Δεν είμαστε ακόμη ώριμοι για να γίνονται οι αγώνες όπως θα θέλαμε. Τώρα υπάρχει οργή, μίσος, δεν ξέρω αν είναι κατευθυνόμενο… Τα παιδιά αύριο θα δουν έναν ωραίο αγώνα, χωρίς βλασφημίες. Εσείς δεν το εκτιμάται αυτό; Δεν είναι προτιμότερο από το να πνιγούμε από τα καπνογόνα και το ξύλο;». 
Παναγιώτης Τσαγκρώνης (γενικός γραμματέας ΕΟΚ): «Σας καλωσορίζω στην πόλη που έχει φιλοξενήσει τους τελικούς την τελευταία τριετία. Θα είναι ένας σημαντικός αγώνας, με γεμάτες κερκίδες από παιδιά. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε 500 οπαδούς από τη μια και 500 από την άλλη, ενώ το υπόλοιπο γήπεδο θα ήταν άδειο. Αυτή η εικόνα δεν θα ήταν ευχάριστη σε κανέναν και ειδικά στο εξωτερικό. Μακάρι να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία δεν είναι μόνο της ομοσπονδίας και των ομάδων, ώστε να κάνουμε μελλοντικά τους τελικούς όπως θέλουμε. Εύχομαι ο καλύτερος και πιο τυχερός να είναι νικητής». 

Μάκης Γιατράς (προπονητής Προμηθέα): «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε στην Κρήτη, ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να είναι άνετη η παραμονή και η προετοιμασία μας. Ελπίζουμε να γίνει ένα καλό παιχνίδι. Σκοπός μας είναι να πάρουμε το Κύπελλο. Ξέρουμε πως απέναντί μας έχουμε μια μεγάλη ομάδα, αλλά θα είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε τον τίτλο». 
«Δώσαμε πολλούς τελικούς σε εισαγωγικά, όπως με τη Βενέτσια, την Μπρέσια και το Περιστέρι. Αύριο όμως είναι πραγματικός τελικός. Και οι δύο ομάδες είναι συνηθισμένες να παίζουν συνέχεια δύσκολα παιχνίδια. Πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι. Είμαστε όλοι υγιείς, να χτυπήσω ξύλο. Ξέρουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ΑΕΚ και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε». 
«Στο σχολείο ψάχναμε να βρούμε τα SOS και δεν τα βρίσκαμε… Η ΑΕΚ έχει παίκτες με τρομερό επίπεδο. Εμείς θα πρέπει να έχουμε δίψα, να ματσάρουμε την εμπειρία τους, αν και έχουμε κι εμείς παίκτες με πείρα. Θα κριθεί στον έλεγχο των ριμπάουντ, του ρυθμού και στα λάθη. Δεν μου αρέσει που το λέω». 
«Αν μπορούσα να βγάλω έναν παίκτη από την ΑΕΚ, θα έβγαζα τον Ματσιούλις έξω, γιατί είδα τι προσωπικότητα είναι στο All Star Game». 
«Το να παίζουν στον τελικό Προμηθέας-ΑΕΚ δείχνει την ποιότητα των ομάδων. Εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε την ομάδα μας χρόνο με το χρόνο και να φτιάξουμε φιλάθλους. Η δημιουργία φιλάθλων, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά σε όλη την Ελλάδα, θέλει καιρό για να γίνει. Μακάρι να παίζουν ΑΕΚ και Προμηθέας τελικούς και τα επόμενα χρόνια». 

Λεωνίδας Κασελάκης (αρχηγός Προμηθέα): «Είναι πολύ μεγάλη τιμή και σπουδαίο επίτευγμα σαν οργανισμός του Προμηθέα που είμαστε εδώ. Αποκλείσαμε το φαβορί, τον Παναθηναϊκό και φτάσαμε 40 λεπτά από το Κύπελλο. Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ομάδα. Και οι δύο ομάδες το θέλουν πολύ. Εγώ θα ήθελα η ομάδα μου να παίξει το μπάσκετ που ξέρουμε ότι μπορεί. Και οι δύο ομάδες εκπροσωπούν την Ελλάδα επάξια στην Ευρώπη με σπουδαία αποτελέσματα. Εύχομαι να το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Σίγουρα όλοι προτιμούμε ο τελικός να γίνεται με διαφορετικές συνθήκες. Οι συνθήκες όμως δεν το επιτρέπουν. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για να μη ζούμε με καθεστώς απαγόρευσης. Όχι μόνο ευχολόγια και λύσεις ανάγκης. Μας απασχολεί το μπάσκετ να προοδεύει. Είμαστε στο 2020 και είναι κρίμα να συζητάμε ακόμη γι’ αυτά». 
«Έχω συνεργαστεί με τον κόουτς Παπαθεοδώρου, γνωρίζω κάποια πράγματα για το παιχνίδι του. Ξέρουμε καλά πως είναι ένας προπονητής που θέλει να ελέγχει τον ρυθμό και να πηγαίνει σε πιο σεταρισμένα plays. Εμείς θέλουμε να παίξουμε στον δικό μας ρυθμό, γι’ αυτό οι χαμένες μπάλες και ο έλεγχος των ριμπάουντ θα παίξουν μεγάλο ρόλο». 

Ηλίας Παπαθεοδώρου (προπονητής ΑΕΚ): «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ. Ήταν από τους βασικούς μας στόχους να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Αύριο θα αποδώσουμε αυτό που πραγματικά μπορούμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα για να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Η φιλοξενία εδώ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο πάντα και αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Ξέρουμε ότι το ματς θα είναι δύσκολο, ο Προμηθέας έχει κερδίσει τον σεβασμό και για τα αποτελέσματά του, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας». 
«Και οι δύο ομάδες θέλουν πολύ το Κύπελλο. Οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά, αλλά το ποιος θα αποδείξει ότι το θέλει πιο πολύ θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο. Ποιος θα βουτήξει για τις μπάλες, ποιος θα τσαλακώσει το σώμα του… Όπως είναι το μπάσκετ το μακρινό σουτ επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όλοι θέλουν να προστατέψουν το καλάθι τους. Όποιος είναι πιο εύστοχος θα έχει καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει. Σίγουρα θα παίξει ρόλο και η μέρα που θα είναι οι δύο ομάδες. Ο Προμηθέας έχει έναν πάρα πολύ καλό ελληνικό κορμό, ειδικά μετά τις προσθήκες του Μαυροκεφαλίδη και του Μάντζαρη». 
«Ο Προμηθέας είναι ομάδα που έχει αλλάξει τη φιλοσοφία του με τις προσθαφαιρέσεις που έχουν γίνει. Βασίζεται σε πολλούς παίκτες, μπορεί να φαίνεται πως πρωταγωνιστούν ο Μαυροκεφαλίδης και ο Χολ, αλλά όλοι κάνουν κάποια σημαντικά πράγματα. Εμείς θα εστιάσουμε στο να αντιμετωπίσουμε συνολικά τη λειτουργία τους». 
«Η επιστροφή της ΑΕΚ στο προσκήνιο τα τελευταία 6-7 χρόνια σε συνδυασμό με την άνοδο του Προμηθέα έχουν δώσει έναν άλλο τόνο στο πρωτάθλημα και αυτό είναι καλό για το ελληνικό μπάσκετ. Η παρουσία τους στον τελικό δείχνει και την ποιότητα των δύο ομάδων, που μπορούν να δώσουν μια άλλη αίγλη». 
«Στο δικό μας σκεπτικό δεν είμαστε φαβορί, άρα δεν έχουμε έξτρα πίεση. Οι δύο ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Υπάρχουν καλές και κακές περίοδοι και για τις δύο ομάδες μέσα στη σεζόν. Το άγχος μπορεί να υπάρχει γιατί η ΑΕΚ είναι πιο μεγάλο όνομα στο χώρο από ό,τι ο Προμηθέας. Όταν όμως οι δύο ομάδες είναι στο γήπεδο δεν υπάρχει φαβορί και οι λεπτομέρειες θα παίξουν ρόλο». 

Γιόνας Ματσιούλις (αρχηγός ΑΕΚ): «Πιστεύω πως είναι μεγάλο επίτευγμα και για τις δύο ομάδες να είναι εδώ. Το άξιζαν. Θα είναι μια μεγάλη μάχη για 40 λεπτά, γιατί και οι δύο ομάδες διεκδικούν τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Θα είναι μια σκληρή μάχη». 
«Το κίνητρο είναι πάντα η νίκη. Κάθε παίκτης θέλει να κερδίζει για να αποδεικνύει ότι είναι έτοιμος. Εγώ εξακολουθώ να έχω αυτό το κίνητρο». 
«Ξέρω ότι δεν θα έχουμε κόσμο στο γήπεδο. Πέρσι στο Διηπειρωτικό είχαμε κάποιους φιλάθλους δίπλα μας. Πάντα είναι καλύτερο να έχεις οπαδούς, γιατί σου δίνουν ώθηση σε κάποιες στιγμές. Καταλαβαίνω όμως ότι έτσι είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και δεν μπορεί να επιτραπεί η παρουσία οπαδών των δύο ομάδων κάτω από την ίδια στέγη. Αυτό δεν είναι πρόβλημα της διοργανώτριας αρχής, αλλά οφείλεται στους οπαδούς. Ελπίζω κάποια στιγμή να ωριμάσουν οι συνθήκες και έρθει κάποια στιγμή η ώρα που θα γίνει αυτό».

Νικόλαος Συριγωνάκης (αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου): «Ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας. Εκ μέρους της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη μας, Σταύρου Αρναουτάκη, καλωσορίζουμε τις αποστολές των δύο ομάδων και ευχόμαστε να έχουν μια καλή διαμονή. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την ΕΟΚ, τον πρόεδρο κ. Βασιλακόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΚ, κ. Μαρκάκη, γιατί μας εμπιστεύτηκαν ξανά και μας ανέθεσαν ένα ακόμη μεγάλο αθλητικό γεγονός. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι η Κρήτη μας αποτελεί έναν εξαιρετικό αθλητικό προορισμό. Το γεγονός ότι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί με θεατές παιδιά από σχολεία, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν, θα δώσει σε μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αθλητές που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά. Έτσι θα αγαπήσουν και θα αγκαλιάσουν το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Ευχόμαστε να γίνει ένας όμορφος αγώνας και να κερδίσει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός». 

Κωνσταντίνος Βαρδαβάς (αντιδήμαρχος Ηρακλείου): «Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου και του δημάρχου κ. Λαμπρινού, σας καλωσορίζουμε σε ένα δημοτικό γήπεδο, για το οποίο υπερηφανευόμαστε. Ευχόμαστε πως θα είναι ένας ανταγωνιστικός τελικός, ανάμεσα σε μια μεγάλη ομάδα από την Αθήνα και μια ανερχόμενη δύναμη από την περιφέρεια, όπως ο Προμηθέας. Δεν θέλουμε να συνδεθεί το Ηράκλειο με τελικούς που παρακολουθούν μόνο μικρά παιδιά. Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια της ΕΟΚ, αλλά είναι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Θα θέλαμε η πρόσβαση να είναι ελεύθερη σε οικογένειες και παιδιά. Θέλω να πιστεύω πως θα ωριμάσουν οι συνθήκες και είναι δουλειά όλων αυτό, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα βίας και να προστατέψουμε το παιχνίδι. Ελπίζω να γίνει ένα καλό παιχνίδι, να το απολαύσουν όλοι και να σας ξαναδούμε για ένα ακόμη μεγάλο γεγονός του μπάσκετ». 
Share on Google Plus

About Kritikobasket.gr_admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.