Σανδραμάνης: «Πρέπει να κάνουμε χαρούμενο και περήφανο τον κόσμο στην Κρήτη»

Η Κρήτη θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA U19 το διάστημα 29/6 έως και 7/7. Η προϊστορία καλών εμφανίσεων μπροστά στο δικό της κοινό στη διοργάνωση (Έφτασε στον τίτλο το 1995 στην Αθήνα, βρέθηκε στην τρίτη θέση το 2003 στην Θεσσαλονίκη και στην τέταρτη το 2015 στο Ηράκλειο, που θα φιλοξενήσει και το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο) δίνει ελπίδες για κάτι ανάλογο το φετινό καλοκαίρι στο Ηράκλειο. Αυτό εξήγησε και ο παίκτης της Εθνικής Χρυσόστομος Σανδραμάνης στο fiba.basketball, ενώ τόνισε και πόσο σημαντική είναι η παρουσία του κόσμου για την προσπάθεια της «γαλανόλευκης».

Αναλυτικά:
«Είναι πολύ σημαντικό που θα έχουμε τον κόσμο δίπλα μας και θα πρέπει να τους κάνουμε χαρούμενους και περήφανους», λέει ο Σανδραμάνης: «Περιμένουμε και θέλουμε τη στήριξή τους και νομίζω πως θα έχουμε ένα μικρό πλεονέκτημα χάρη στην παρουσία τους».
Η Ελλάδα δεν προκρίθηκε αγωνιστικά για τo Παγκόσμιο Κύπελλο U19 που θα γίνει φέτος το καλοκαίρι από τις 29 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου, καθώς ο Σανδραμάνης και οι συμπαίκτες του τερμάτισαν στην 14η θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U18 πέρυσι. Ωστόσο ο 19χρονος υποστηρίζει πως το να παίζεις σε ένα παγκόσμιο είναι ξεχωριστικό.
«Είναι σημαντικό για τη χώρα το ότι θα αντιμετωπίσουμε τις καλύτερες ομάδες του κόσμου και θα δουλέψουμε σκληρά, ώστε να φανούμε ανταγωνιστικοί», δήλωσε ο Σανδραμάνης.
Ο ύψους 1μ95 γκαρντ θα προσπαθήσει να ξεχάσει τα αποτελέσματα του περσινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στις θέσεις του υποβιβασμού, αλλά έμεινε στην Α’ Κατηγορία, καθώς η χώρα θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2019.
«Πέρυσι το καλοκαίρι νικήσαμε πραγματικά καλές ομάδες όπως η Ιταλία και η Κροατία και ήμασταν ανταγωνιστικοί απέναντι στην Λετονία που έφτασε στον τελικό. Αλλά στην τελική φάση χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και απογοητευτήκαμε γιατί χάσαμε από την Γαλλία (στη φάση των 16) και μείναμε έξω από τις οχτώ πρώτες θέσεις», λέει ο Σανδραμάνης, ο οποίος είχε μέσο όρο 14.1 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ στο τουρνουά που φιλοξενήθηκε στην Λετονία.
Στην πραγματικότητα ήταν η δεύτερη απογοητευτική εμπειρία σε διοργάνωση για τον Σανδραμένη και την γενιά του 2000, η οποία δεν είχε αποφύγει τον υποβιβασμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 το 2016.
«Παρά το ότι μπήκαμε στη διοργάνωση με δύο νίκες σε τρεις αγώνες (νικήσαμε την Εσθονία και την Σερβία) χάσαμε όλους τους υπόλοιπους αγώνες και ήταν μια δύσκολη στιγμή. Είχαμε όμως μια πολύ ταλαντούχα ομάδα», τονίζει. Ο ίδιος είχε μέσο όρο τότε 9.6 πόντους, 2.9 ριμπάουντ, 2.1 κλεψίματα και 1.7 ριμπάουντ.
Αυτά τα αποτελέσματα λειτουργούν ως κίνητρο για τον Σανδραμένη και τους συμπαίκτες του.
«Μετά από αυτά τα τουρνουά έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία. Θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας ώστε να βελτιωθούμε».

Sandramanis not only has those national team experiences to learn from as he prepares for the U19 World Cup. He also has made his debut this season at the professional level with Greek top flight side Promitheas Patras. He played in three games in the Basketball Champions League and averaged 1.7 points and 0.3 rebounds in 6.2 minutes to go with 6.3 points, 0.7 assists and 0.3 rebounds in three Greek league games. 
"It was a big experience for me and I was really excited," he said about his BCL debut on January 15, 2019 against Besiktas Sompo Japan. "I’m trying to gain experience by learning from my mistakes, and I want to help the team to accomplish its goals and to do the things that coach wants me to do."
Sandramanis is not the only 2000-born Greece leader who has big experience at the club level as Nikos Arsenopoulos gained experience in the Greek top flight with Olympiacos for the second consecutive season. 
Ο Σανδραμάνης δεν έχει να μάθει μόνο από την εμπειρία των εθνικών ομάδων. Έκανε και το ντεμπούτο του με την ομάδα του Προμηθέα Πάτρας. Αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια στο Basketball Champions League όπου είχε μέσο όρο 1.7 πόντους και 0.3 ριμπάουντ σε 6.2 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής, ενώ στην Basket League είχε 6.3 πόντους, 0.7 ασίστ και 0.3 ριμπάουντ.
«Ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα και πραγματικά ήμουν ενθουσιασμένος», είπε για το ντεμπούτο του στο BCL στις 15 Ιανουαρίου 2019 απέναντι στην Μπεσίκτας. «Προσπαθώ να κερδίσω εμπειρίες μαθαίνοντας από τα λάθη μου και θέλω να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της και να κάνω όσα θέλει ο προπονητής μου από μένα».
Ο Σανδραμάνης δεν είναι ο μόνος από τη γενιά του 2000 που έχει μεγάλη εμπειρία σε συλλογικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει για τον Νίκο Αρσενόπουλο με τον Ολυμπιακό.

Sandramanis and Arsenopoulos will also have help from a strong 2001-born generation, which earned promotion back to the Division A at the U16 European Championship in 2017. Among players from the 2001 group who will likely be heavily relied upon are Nikos Rogkavopoulos of AEK Athens, Aristotelis Sotirious of Panathinaikos and Sandramanis’ Promitheas teammates Rafail Lanaras and Dimitrios Karaiskos.
Ο Σανδραμάνης και ο Αρσενόπουλος θα έχουν βοήθεια από τη γενιά του 2001, που έφερε την Εθνική Παίδων και πάλι στην Α΄ Κατηγορία το 2017. Ανάμεσά τους ο Νίκος Ρογκαβόπουλος της ΑΕΚ, ο Αριστοτέλης Σωτηρίου του Παναθηναϊκού και οι συμπαίκτες του Σανδραμάνη στον Προμηθέα, Ραφαήλ Λαναράς και Δημήτρης Καραϊσκος.
«Είναι πραγματικά πολύ ταλαντούχοι παίκτες και μπορούν να βοηθήσουν και θα είνα πραγματικά φανταστικό αν κάποιοι βρίσκονται στο ρόστερ», είπε ο Σανδραμάνης.
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση στη φάση των ομίλων, καθώς κληρώθηκε στον Γ’ Όμιλο με την Αργεντινή, τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία.

«Νομίζω πως όλες οι ομάδες είνα καλές και μπορεί να νικήσουμε ή να χάσουμε απέναντι σε οποιαδήποτε από αυτές. Πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι σε κάθε παιχνίδι».
Όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 που θα γίνει σε ελληνικό έδαφος, απάντησε: «Πρέπει να παίξουμε σκληρά, με πάθος και να παίξουμε για τη νίκη, μένοντας προσηλωμένοι στους στόχους μας».
Το βασικό για την Ελλάδα είναι να είναι να παίξει ως ομάδα.
«Πρέπει να παίξουμε ο ένας για τον άλλον,να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα», είπε.
Για να αφήσουν στο παρελθόν οριστικά τα αρνητικά αποτελέσματα...



Share on Google Plus

About Kritikobasket.gr_admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.