Γ. Μακράκης : " Το Ηράκλειο είναι εδώ, δυνατό. Στόχος η δημιουργία παικτών".


Ο προπονητής του Ηράκλειο κ.Γιώργος Μακράκης, μιλά για πρώτη φορά μετά την ιστορική απόφαση της ομάδας του Ηράκλειο να αγωνιστεί εθελούσια στο τοπικό πρωτάθλημα των Ανδρών , μίλησε για την μην παρουσία στου στην δημόσια συζήτηση που έκανε ο όμιλος το καλοκαίρι, μίλησε για την εικόνα της περσινής ομάδας στην Εθνική, για το τι θα παρουσιάσει φέτος, τόσο στο αντρικό όσο και στις υποδομές, ενώ επεσήμανε πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία παικτών.

Αναλυτικά:  
-Το καλοκαίρι το Ηράκλειο πήρε μια ιστορική απόφαση , να ρίξει την ομάδα εθελούσια στα τοπικά πρωταθλήματα . Είδαμε συναντήσεις, μίλησαν πολλοί εκτός από εσάς και η δική σας άποψη νομίζω έχει σημασία :
"Θα ήθελα πριν καταθέσω την άποψη μου ν αναφερθώ στο τρόπο που προσλήφθηκα πέρυσι από τον όμιλο. Η ομάδα πέρυσι με προσέγγισε(κ.Σπυριδάκης, κ. Καλατζής, κ. Δραμητινός)  για να αναλάβω τις τύχες της ταεπόμενα χρόνια, με σκοπό να αλλάξει την φιλοσοφία  και τον τρόπο της
οργάνωσης γενικά στην ομάδα .
Μου προτάθηκε αυτό το πλάνο ξεκινώντας από την Ανδρική .Εγώ αρνήθηκα , γιατί ήθελα να αφορά όλο το οικοδόμημα της ομάδας από κάτω προς τα πάνω δηλαδή τεχνικός διευθυντής. Επειδή όμως είχε αρχίσει η οργάνωση των Ακαδημιών, αποφασίστηκε να δουλέψω στην Ανδρική για την περσινή χρόνια και σιγά σιγά να αλλάζουμε πράγματα στις υποδομές. Την επόμενη χρονιά θα αναλάμβανα εξ ολοκλήρου σαν Τεχνικός Διευθυντής.
Όσον αφορά το ερώτημα σου για τα γεγονότα του καλοκαιριού , έγινε μια μεγάλη προσπάθεια , από μια επιτροπή που συστάθηκε , έγιναν πολλές συναντήσεις για το μέλλον της ομάδας.  Φάνηκε τελικά ότι κάποιοι άνθρωποι που αγαπάνε, πονάνε την ομάδα για δικούς τους λόγους αποφάσισαν να μην έχουν ενεργή συμμετοχή. Προσπάθειες και συναντήσεις έγιναν πολλές . Στην μοναδική που δεν
βρέθηκα , ήταν στην ανοιχτή συζήτηση, γιατί θεώρησα για μένα ότι έγινε με λάθος τρόπο. Απ ότι φάνηκε από τις συναντήσεις εκτός από το οικονομικό υπήρχε και θέμα με το ανθρώπινο δυναμικό που θα έτρεχε το τμήμα μπάσκετ.
Το Ηράκλειο  άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία του , ξεκινώντας από την αρχή τη δημιουργία και την οργάνωση σε όλους τους τομείς καθώς το ΔΣ του Ομίλου πήρε μια ιστορική απόφαση, που θα κριθεί στο μέλλον".

-Να πούμε και δυο λόγια για την περυσινή σαιζόν .Το χτίσιμο του ρόστερ , άφηνε προοπτική , γενικά παρουσιάσατε ένα ελκυστικό προτζεκτ , που σε εμάς  άφηνε υποσχέσεις. Τώρα που έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα πως κρίνεται την παρουσία αυτή σε ένα μαραθώνιο 30 αγωνιστικών. Τι σας άρεσε και τι όχι :
"Η ομάδα έχτισε ένα ρόστερ με  ποιοτικούς αθλητές (5) ο όποιοι για διαφόρους λόγους είχαν σχέση με την Κρήτη και θα έμεναν στο νησί .Με έξι παιδιά "δικά" μας" είτε που έμεναν εδώ  είτε που επέστρεψαν από σπουδές και μαζί  και αθλητές από τις υποδομές (έξι), δημιουργήσαμε ένα ρόστερ με στόχο να υπάρχει μια συνέχεια.  Ωστόσο όπως ξέρεις πολύ καλά, για να έχει αποτέλεσμα μια ομάδα παίζουν ρόλο πολλά πράγματα , όπως η χημεία, ο οργάνωση, ο προπονητής, η διοίκηση πολλοί παράγοντες.
Δυστυχώς κάποια γεγονότα και καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στα μέσα της χρονιάς (δεν θα τα αναλύσω τώρα , ούτε θα στοχεύσω κάπου), επηρέασαν, το αγωνιστικό κομμάτι. Δεν υπήρξε παιχνίδι που όταν παίξαμε άσχημα , που να μην πήρα την ευθύνη σαν προπονητής. Σίγουρα η εικόνα που δείξαμε στον δεύτερο γύρο , δεν αντικατόπτριζε την δουλειά και την ποιότητά της ομάδας. Στόχος ήταν να παίζαμε στο 100% των δυνατοτήτων μας, να έχουν οι παίκτες μαχητικότητα, παίζοντας ελκυστικό μπάσκετ. 
Στο πρώτο γύρο τα καταφέραμε αλλά δυστυχώς στο δεύτερο γύρο, η ομάδα δεν είχε καλή εικόνα και  η ευθύνη βάρενε εμένα περισσότερο.
Εγώ ανέλαβα τις ευθύνες μου σαν προπονητής , αλλά και οι παίκτες στο τέλος, σε μια χρονιά που έκλεισε γενικά ( αγωνιστικά, διοικητικά) όχι με τις καλύτερες εντυπώσεις.."
- Το Ηράκλειο λοιπόν από τα σαλόνια των Εθνικών κατηγοριών, βρέθηκε στα τοπικά . Ο Γιώργος  Μακράκης γιατί παρέμεινε στην ομάδα ;
"Όταν πάρθηκε η απόφαση της εθελουσίας πτώσης της ομάδας από από τις , εθνικές κατηγορίες, αποφάσισα να μείνω στην ομάδα και να συνεχίσω το έργο μου από άλλη αφετηρία.
Είμαι εδώ λοιπόν . Η φιλοσοφία της ομάδας την είπαμε πιο πάνω και εξακολουθεί να  υπάρχει. Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει ανδρική ομάδα εκεί που θα θέλαμε όλοι .Στις Εθνικές κατηγορίες .Θέλαμε αν ήταν δυνατόν η ομάδα που παρέμεινε στην Β΄ Εθνικη , να ήταν φέτος με λιγότερα έξοδα με περισσότερα παιδιά ντόπια , δίνοντας μια συνέχεια, εξελίσσοντας το πλάνο μας.
Αλλά στη ζωή δεν έχεις πάντα αυτό που θέλεις και είσαι υποχρεωμένος να προχωράς με αυτά που έχεις διαθέσιμα".
-Φτάνοντας λοιπόν στην φετινή ομάδα, διαπιστώνουμε ότι έχετε ένα νεανικό ροστερ με εφήβους και παίδες, που δείχνει αθλητικό και ανταγωνιστικό, που (λογικά), υστερεί σε όγκο και εμπειρία . Τον Μάιο που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αγωνιστικές υποχρεώσεις,  τι θα ήθελες να έχει πετύχει η ομάδα ; 
"Η αλήθεια είναι ότι στο ξεκίνημα της χρονιάς υπήρχε μια βουβαμάρα και μια απαξίωση απέναντι στην ομάδα. Το Ηράκλειο δεν είναι μια οποιαδήποτε ομάδα είναι μια ιστορική ομάδα , έχει παίξει Α1, έχει παίξει Ευρώπη, ωστόσο πάρθηκε αυτή η απόφαση. Μετά την σημαντική απόφαση, εγώ έμεινα για να στήσουμε από την αρχή μια νέα κατάσταση ξεκινώντας από την υποδομή και να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουν όλοι τα πράγματα . Διοίκηση, προπονητές , αθλητές γονείς. Δηλαδή να δώσουμε ένα στίγμα μια φιλοσοφία , πως είμαστε μια ομάδα με ιστορία, που πρέπει , αυτοί που συμμετέχουν σε αυτήν ,να το δείχνουν σε οποίο πόστο κι αν βρίσκονται, συνειδητοποιώντας το μέγεθος και τη ιστορία του Ομίλου.
Ξεχωρίζοντας την απόφαση του Ομίλου, έχω να πω οτι το Ηράκλειο φέτος θα αντεπεξέλθει, το Ηράκλειο δεν έχει αποδυναμωθεί και κάνουν λάθος όσοι το νομίζουν και θα φανεί στην πορεία . Όσοι βρισκόμαστε τιμούμε την ομάδα με την παρουσία μας, εγώ προσωπικά, απευθυνόμενος στα παιδιά, τους είπα οτι είναι μεγάλη τιμή μου που βρίσκομαι εδώ και όλοι πρέπει να αναγεννήσουμε ένα νέο μεγάλο Ηράκλειο, με άλλες αρχές.
Ο στόχος στο ξεκίνημα ήταν ν αποκτήσουμε νεαρούς αθλητές με μέλλον, ταλέντο και διάθεση να παίξουν στην ομάδα. Έγινε αυτή η προσπάθεια .Πρώτα απ όλα κοιτάξαμε να κρατήσουμε τους Γουμενάκη, Πρωτογεράκη (έφυγαν) Κιτσο και Καλατζή (έμειναν), ενώ παράλληλα κάναμε επαφές με αθλητές νεαρούς από την Κρήτη με στόχο να στηρίξουν στο μέλλον την ομάδα .Αρκετές από αυτές τις επαφές δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Φέτος λοιπόν θα ήθελα να δω τα παιδιά να δείχνουν μαχητικό πνεύμα και ενθουσιασμό. Μια ομάδα με όλη την σημασία της λέξεως , με ομαδικότητα, να σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο, να παίζουν για όλους ,με αυταπάρνηση και να
έχουν την φιλοδοξία να βελτιώνονται .Αυτό θα ισχύει σε όλα τα τμήματα , συνειδητοποιώντας πάντα που βρίσκονται. Αρα αυτό που θα δουν φέτος οι φίλοι του μπάσκετ, είναι παιδιά που αγαπάνε και θέλουν να μείνουν στο μπάσκετ, ενθουσιασμό, αυταπάρνηση, 100% της προσπάθειας και ατομική βελτίωση.
Φέτος, πέρα την απειρία που θα έχουμε , (καθώς ο μ.ο είναι 18 ετη), σίγουρα θα δούμε λάθη στην δημιουργία, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση μας,θα δούμε όμως τρομερή ενέργεια, ταχύτητα, ενθουσιασμό.
Ειδικά ενα κομμάτι που προσπαθούμε να να προπονηθούμε είναι στην ταχύτητα σε όλες της τις μορφές της ( ταχύτητα κίνησης, ταχύτητα αντίληψης και απόφασης ). Αυτό πλέον επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ..  Είπα λοιπόν στους αθλητές, για να καταλάβει και ο κόσμος, οτι θέλουμε να
παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό στην Κρήτη φέτος, σε όλα τα τμήματα  μας.
Ένα δείγμα έδειξε στην πρεμιέρα το εφηβικό μας .Νομίζω οτι θα είναι ελκυστικό αυτό που θα δείξουμε χωρίς να μας αγχώνει το αποτέλεσμα. "
-Το εφηβικό δείχνει κατά τα φαινόμενα να έχει τον πρώτο λόγο στον Παγκρήτιο τίτλο .Εφ όσον τον κατακτήσει (υποθετικά) , τι εικόνα θέλει να εμφανίσει η ομάδα σας , στα Πανελλήνια ;Το λέω  γιατί πέρυσι , λανθασμένα για μένα, είπαν ότι το Ηράκλειο σε  παίδες και Εφήβους βρέθηκε στις 6 καλύτερες της Ελλάδας .Με 10 ήττες συνολικά και  με ευρείες διαφορές στην τελευταία θέση.
"Κατ αρχή είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για τίτλο ακόμα δεν ξεκινήσαμε .Αλλά να τονίσω οτι οι 4 ομάδες του Πανελλήνιου στο Εφήβων στην Χερσόνησο ήταν ομάδες με μεγάλο μπάτζετ, που μάζεψαν αθλητές απ όλη την Ελλάδα.
Για διεκδίκηση μεταλλίου είναι πολύ δύσκολο. Για να διεκδικήσουμε όπως με τον Εργοτέλη που κάναμε παλιότερα ήταν μια ομάδα που είχε πάρει κάποια παιδιά από την πόλη του Ηρακλείου .Ήταν όμως μια εξαίρεση.
Μελλοντικά πρέπει να δούμε αν  υπάρχει τρόπος συνεργασίας να φανεί μια δυνατή Κρητική ομάδα ,
είναι ένα θέμα ξεχωριστής συζήτησης.
Όσον αφορά την παρουσία μας στην Χερσόνησο , αν και τα παιδιά προσπάθησαν δεν ήμουν ικανοποιημένος .Ήταν μέτρια .Ίσως η εικόνα μας αγωνιστικά δεν ήταν αυτή που θέλαμε .
Δεν ξέρω αν το επίπεδο των Εφήβων ήταν για κάτι παραπάνω, ίσως όμως θα μπορούσε να πάρει την 5η θέση .
Στην γενική εικόνα ναι μεν θα συμφωνήσω  μαζί σου, στην συνολική εκεί είναι το επίπεδο μας. Ίσως φέτος η του χρόνου μια νέα φουρνιά να μπορέσει να κάνει κάτι παραπάνω. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει μέσα από τρομερή δουλειά και από συγκυρίες .
Οργανωμένα γίνεται μέσω συνεργασιών και μεταγραφών , όπως κάνουν οι Ολυμπιακός , Προμηθέας , ΑΕΚ, Περιστέρι και ΠΑΟ .
Για το παιδικό είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση  και αυτό αφορά το βάθος του ρόστερ. Αυτό που πρέπει να βλέπουμε τελικά και να μην βάζουμε ταμπέλες , είναι πως θα αναπτύσσονται και πως θα εξελίσσονται τα παιδιά. Όχι  μια παρουσία στα τελικά , γιατί εκεί είναι μια άλλη διαδικασία".

-Τώρα μου δίνεις μια πολύ ωραία πάσα. Βλέπουμε πολλές ομάδες σε Εθνικές κατηγορίες και τοπικό  να στρέφονται στην ανανέωση .Μήπως πρέπει τελικά να πάμε  στην δημιουργία αθλητών και όχι στην δημιουργία ομάδας.
"Είμαι ευτυχής σαν τεχνικός διευθυντής, που ηγούμαι μιας ομάδας όπως το Ηράκλειο που έχει 270 παιδιά. Οι  Παμπαίδες οι Παίδες μας (δυο ομάδες) και οι Έφηβοι- Άνδρες μας , θα έχουν τον ίδιο ακριβώς τρόπο παιχνιδιού .
Με την συνεργασία των προπονητών, (ο Αντώνης Πινακουλάκη στα αγωνιστικά τμήματα και ένα γκρουπ προπονητών πιο κάτω τον Νίκο Δελατόλα, τον Γιώργο τον Μυλωνάκη, τον Δημήτρη τον Σγουράκη, τον Αντώνη τον Γαγάνη, την Αλίνα  Δραμητινού) που είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι μαζί τους, βαδίζουμε πάνω σε μια φιλοσοφία που δουλεύεται συνεχώς , έχοντας συγκεκριμένα προγράμματα , είτε ομαδικά είτε ατομικά , σε μια νέα νοοτροπία.
Επιδιώκουμε ένα ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης και προπόνησης παικτών. Επίσης ένα ενιαίο σύστημα
εκπαίδευσης προπονητών. Βασικότερος και απώτερος στόχος είναι η σύνδεση της πρώτης ομάδας με τα τμήματα υποδομής, έχοντας ενιαία φιλοσοφία. 
Βλέπουμε αθλητές από Εργασιακό να παίζουν στο Ανδρικό ΕΚΑΣΚ. Πρέπει λοιπόν αναγκαστικά οι ομάδες να στραφούν στο πλάνο αυτό . Δεν υπάρχει υλικό Δεν γινόταν για καιρό. Εγώ το είχα αναφέρω πριν απο 5-6 χρόνια .
Οι αναδιαρθρώσεις των πρωταθλημάτων θα γίνουν σιγά σιγά από ανάγκη , καθώς θα διαλύουν ομάδες που δεν θα έχουν παίκτες .
Τώρα αν παρατηρήσουμε θα δούμε πολλές ομάδες στην Β΄ Γ΄Εθνικη να έχουν πολλούς νεαρούς .
Το Ρέθυμνο για παράδειγμα πρέπει να στραφεί σε αυτόν τον δρόμο , να δημιουργήσει παίκτες.
Έπρεπε γενικά να έχει γίνει καιρό και χρόνια πριν , εγώ το είχα αναφέρει ως περιφερειακός προπονητής της ΕΚΑΣΚ. Πάντως μια το το αναφέρουμε , δεν είναι εύκολο η δημιουργία αθλητών .Θέλει πλάνο, μια ολόκληρη διαδικασία που πρέπει να συμβαδίζουν όλοι σε αυτό.
Δεν έχει σχέση τι ομάδα φτιάχνεις αλλά τι υλικό έχεις."

-Ο επίλογος του Γιώργου Μακράκη:
"Έχω δουλέψει για την ομάδα 11 ολόκληρα χρόνια σε όλα τα επίπεδα , γνωρίζω το περιβάλλον της , την πόλη αλλά και τη Κρήτη. Σαν προπονητής του Ηράκλειο, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της που "έτρεχαν" με όλους τους τρόπους  την ομάδα όταν ήταν στις Εθνικές κατηγορίες, θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί αγάπησαν  και αγαπάνε την ομάδα , το έζησα αυτό .
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δούλεψαν και αγαπάνε το Ηράκλειο, θα ήθελα κάποια στιγμή να βρεθούν δίπλα της, δεν περισσεύει κανένας. Δεν ξέρω πως θα μπορούσαν να συσπειρωθούν, να έρθουν κοντά έστω σαν φίλαθλοι της.
Εμείς  που βρισκόμαστε εδώ θα παλεύουμε για το παρόν και το μέλλον της ομάδας. Έζησα όλα αυτά τα χρόνια μετά την πτώση της ομάδας  από την Α1 και την ανασφάλεια στο που  θέλει ποια κατηγορία να αγωνίζεται το Ηράκλειο.
Η ομάδα με πλάνο και υπομονή θα βρεθεί ξανά ψηλά έχοντας πιο στέρεες βάσεις. Δεν παραγνωρίζω ότι ήμασταν στην Β΄Εθνική.. Το Ηράκλειο όμως είναι εδώ δυνατό και θα το δει όλος ο μπασκετικός κόσμος της Κρήτης .
Όλοι κρινόμαστε για τις πράξεις μας. Τα έχω περάσει όλα σε αυτήν ομάδα .. Όμως την ιστορία την γράφουν οι άνθρωποι .
Κλείνοντας θέλω να πω σε όλα τα Σωματεία της Κρήτης καλή αγωνιστική χρονιά .Στο Ρέθυμνο στην Α1 , στον ΟΦΗ και Δειλινό στην Γ΄Εθνική , στον ΟΑΧ στο Αρκάδι στην Α2 Γυναικών και σε όλες
τις ομάδες στα τοπικά, στους αθλητές να είναι υγιείς να βάζουν στόχους και να τους εκπληρώνουν και μια προτροπή σε όλους που ασχολούνται με το μπάσκετ .
Σημασία έχει να ξέρεις τι κάνεις και με ποιο τρόπο και όλο αυτό να είναι η πορεία
σου και όχι το αποτέλεσμα .
Εμείς εδω στην Ελλάδα κοιτάζουμε το αποτέλεσμα κι όχι την πορεία προς αυτό . Στην παρουσίαση του βιβλίου του Β.Σκουντή στην Νεάπολη ανέφερα δυο πράγματα .Οι αθλητές του 87, πίστεψαν στο ακατόρθωτο και αυτό ενέπνευσαν στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το πρώτο που σου προσφέρει ο αθλητισμός .
Το δεύτερο είναι να παλεύεις για ιδιαίτερες στιγμές .Το ρίγος  και η συγκίνηση που σου προσφέρει ένας αγώνας είτε για να πάρεις το πρωτάθλημα, είτε για να σωθείς, είτε για να παίξεις ένα αγώνα με ένα πιο δυνατό αντίπαλο από σένα. .
Ας μην έρθει το αποτέλεσμα. Μόνο στην Ελλάδα έχει τόση σημασία. Αν στην Ελλάδα δεν καταφέρουμε να  το αλλάξουμε αυτό πάντα θα είμαστε στο το δίλημμα , αν θα παίζουμε τοπικό η  Α1 κατηγορία. 
Ευχαριστώ".


Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.