Β.Βλάχος :"Στόχος η ανάδειξη αθλητών της ομάδας, Είμαστε για την 5αδα και..ότι προκύψει."


Στην Κρήτη βρίσκεται και θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ο προπονητής του Πρ. Βούλας Βαγγέλης  Βλάχος και το kritikobasket.gr , απέσπασε δυο σπουδαίες συνεντεύξεις, τόσο για την ομάδα του , τον Πρωτέα Βούλας, που ανανέωσε πρόσφατα , όσο και για το Κρητικό μπασκετ γενικότερα (η δεύτερη σύντομα θα ανεβεί).

Ο Βαγγέλης Βλάχος,  είναι ο πρώην  προπονητής του ΟΦΗ και σύζυγος της Άννας Γωνιωτάκη ,(αδερφή του προπονητή του Δειλινού Γιώργου), ξεκίνησε από τον Πανιώνιο ως βοηθός του  Ιβκοβιτς και είχε στην συνέχεια, πολλές επιτυχημένες παρουσίες σε διάφορες ομάδες.

-Πρόπερσι  οδήγησε τον Εθνικό στην άνετη παραμονή στην κατηγορία και στην κατάκτηση της έβδομης θέσης στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, καθώς ο έμπειρος τεχνικός μαζί με τους ανθρώπους του Εθνικού έφεραν ένα νέο μοντέλο ομάδας, βασισμένο σε 2-3 πολύπειρους παίκτες  και σε πολλά νεαρά ταλαντούχα παιδιά  το οποίο αναμένεται να γίνει της… μόδας στην νέα σεζόν στις εθνικές κατηγορίες.

-Tρομερή δουλειά έκανε και πέρυσι στον πάγκο του Πρωτέα. Η ομάδα της Βούλας, με πενιχρό απολογισμό στον α γύρο (4-11), κατάφερε να σωθεί άνετα πραγματοποιώντας πορεία πρωταθλητισμού  (12-3) και να τερματίσει στην άκρως τιμητική 5η θέση, δυο θέσεις κάτω από αυτές που οδηγούσαν στην Α2!..

-Πρόπερσι σύμφωνα με την ιστοσελίδα eBasket.gr, αλλά και φέτος όπως ανακοίνωσε το  basketa.gr,  κατέκτησε το βραβείο του προπονητή της χρονιάς με τις ομάδες του Εθνικού (Α2)  και Πρωτέα Βούλας (Β΄Εθνικη) αντίστοιχα.
Παράλληλα φέτος ανέδειξε και τους νεαρούς αθλητές του Πρωτέα καθώς δυο νεαροί αθλητές  ψηφίστηκαν στους καλύτερους.
Οι Μανώλης Ματαλιωτάκης και  ο Αγγελόπουλος (στην καλύτερη 2η πεντάδα ) , ενώ αποκάλυψη της σαιζόν ψηφίστηκε ο διεθνής με την Έφηβων (που αγωνίζεται τώρα στο Πανευρωπαϊκό στην Λετονία) ,  Βασίλης Γάργαλης .Επίσης την τρίτη θέση στην ίδια κατηγορία κατέκτησε και ο Μανώλης Ματαλιωτάκης.

-Ο προπονητής των επιτυχιών παραχώρησε στο kritikobasket.gr μια συνέντευξή για την επιτυχία  του να  διατηρήσει την ομάδα της Βούλας στην κατηγορία, (ολοκληρώνοντας με θετικό πρόσημο ακόμα μία χρονιά στους πάγκους), για την ανανέωση συνεργασίας και τους στόχους του .

-Κατάφερε να σωθεί η ομάδα πέρυσι αν και βρεθήκατε στην Βούλα μεσούσης την σαιζόν. Πως πραγματοποιήθηκε  αυτό:
"Όταν πήγα στην ομάδα , κινδύνευε. Συνήθως όταν αλλάζει ο προπονητής δίνει στους παίκτες κίνητρο, να αλλάξει η κατάσταση .Κάναμε κάποιες νίκες αρχικά, αλλά μετά την παρέλευση δίμηνου,οπού  πέρασε η  νέα  φιλοσοφία στην ομάδα, αλλάξαμε το αγωνιστικό μας κομμάτι (προφίλ) και η ομάδα ανταποκρίθηκε, καθώς μπήκαν οι αυτοματισμοί, μπήκε ο στόχος  στη τακτική και τελικά παίξαμε ελκυστικό μπασκετ (γρήγορο μπασκετ, με διάβασμα παιχνιδιού, είχαμε μέσα έξω παιχνίδι) και αυτό  αποτυπώθηκε στα νούμερα .
Βελτιώσαμε τα ποσοστά μας στο τρίποντο, είχαμε την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, γενικά  ευχαριστηθήκαμε  την χρονιά όλοι, κατακτώντας την υψηλότερη θέση του Πρωτέα, στην ιστορία του".

-Ανανεώσατε την συνεργασία σας και για την νέα σαιζόν .Μιλήστε  για αυτό ;
"Έχουμε μια πολύ καλή σχέση-συνεργασία με τους ανθρώπους του Πρωτέα Βούλας και νομίζω ότι έπαιξε ρόλο για την ανανέωση.
Η διοίκηση έχει καταστήσει σαφές ποιοι είναι στόχοι, το πλάνο .Και εγώ συμφώνησα να ακολουθήσω, αυτό που μου πρότειναν .
Οι άνθρωποι της ομάδας, έχουν κύριο στόχο την ανάδειξη των ταλαντούχων αθλητών της ομάδας.
Χωρίς να είναι αυτοσκοπός η άνοδος η το αποτέλεσμα. Σαφώς δεν θέλουν η ομάδα να πέσει κατηγορία,.Ωστόσο  αν έρθει η άνοδος είναι θεμιτό. Όμως κύριο μέλημα της διοίκησης είναι η ανάδειξη νέων παιδιών από τις υποδομές.Και για αυτό καταλήξαμε στο φετινό μοντέλο, να είναι εφτά μεγάλοι εφτά μικροί, με αυξομειώσεις ένας-δυο πάνω κάτω.
Ουσιαστικά βάζεις στην ομάδα αθλητές που πρωτίστως είναι καλοί χαρακτήρες, αξιολογείς το υλικό από τους μικρούς και δημιουργείς ένα σύνολο , εμπείρων παιδιών με νέους αθλητές, ικανό να αντεπεξέλθει στο πλάνο και τους στόχους.
Εμείς κρατήσαμε τον βασικό κορμό από πέρυσι, γενικά δεν έχουμε μεγάλους σε ηλικίες παίκτες  πέραν του Μόρφη, ο οποίος έμεινε στην ομάδα για πολλούς λόγους εκτός τους αγωνιστικούς (αποδυτήρια κλπ). Οι Αγγελόπουλος, Αυγενικός,Ματαλιωτάκης , που θεωρούνται έμπειροι στην κατηγορία και παρέμειναν, είναι μικροί σε ηλικία , εξυπηρετεί το πλάνο μας..
Έχουμε δυο Έφηβους στην ομάδα  οι Γάργαλης και ο Καματερός (μέλη της Εθνικής Εφήβων), που εμφανίστηκαν πέρυσι  και φέτος αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο ρόλο.
Στόχος είναι να εμφανίσουμε άλλους δυο φέτος. Ο Ματσάκος από το Εφηβικό, του 2001, που εμφανίστηκε πέρυσι και αυτός λιγότερο, φέτος έχουμε σκοπό να πάρει μεγαλύτερο χρόνο. Αν μπορέσουμε να εντάξουμε και τον Μπουρλακή , (αθλητής του 2002 , που θα βρίσκεται στο Αντρικό ) , να ξεκινήσει σαν τρίτος πλέι μέικερ και  ανταποκριθεί , τότε θα μπορεί να  γίνει και  δεύτερος.
Παράλληλα, πήραμε ως μεταγραφή  τον Έφηβο Καραμολέγκο, ο οποίος είναι του 2002, θα είναι μέλος της αντρικής ομάδας, με στόχο και αυτός την επόμενη διετία , μέσω στης δουλειάς και της εξέλιξής του, να ενταχθεί στις απαιτήσεις της μεγάλης ομάδας.
Επιβεβαιώνεται δηλαδή το πλάνο της της διοίκησης. .Στόχος  να πάμε ψηλότερα με παιδιά από τις υποδομές της ομάδας.
Άξιο αναφοράς, ότι η διοίκηση αξιοποιεί  και  τους  πρώην αθλητές , καθώς μάνατζερ στον Πρωτέα φέτος , θα έχουμε τον Βασίλη τον Εμμανουηλδη, που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην ομάδα.
Επίσης ο Βαρδαβάς που σταμάτησε φέτος και είναι πολύ αγαπητός στην ομάδα θα αναλάβει πόστο στο διοικητικό κομμάτι.

-Η μεταβατική περίοδος, ολοκληρώθηκε στον Πρωτέα Βούλας:
"Ναι πράγματι ολοκληρώθηκε με την  διάρκειά της, να  ήταν ενάμισης μήνας. Κάναμε και διάφορα  τράιαλς..Κυρίως  ανταποκρίθηκαν τα παιδιά της πρώτης  ομάδας  και πιο σημαντικό  οι μικροί. Παιδιά του Εφηβικού δηλαδή που θα είναι και στην πρώτη ομάδα και οι δυο διεθνείς έφηβοι (Γάργαλης, Καματερός) που δούλεψαν πολύ γυμναστήριο και στην ατομική τεχνική, πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις τους με την Εθνική..

Η Προετοιμασία πότε ξεκινά :
"Στις 21 Αυγούστου".Αθλητές του Εφηβικού, που θα είναι φέτος στην Εφηβική ομάδα, θέλουμε να ενσωματωθούν στην νοοτροπία της πρώτης ομάδας, παίρνοντας εικόνες και πληροφορίες τι κάνουμε στην πρώτη ομάδα

-Πείτε μας  για το φετινό επίπεδο της Β΄Εθνικής, όπως είναι αυτή την στιγμή δομημένη με  τις αποχωρήσεις κλπ. ποια τα φαβορί, με βάση τις κινήσεις τους ;
"Για τις αποχωρήσεις , όταν σταματά ο χρηματοδότης να στηρίζει την ομάδα , τότε μοιραία συμβαίνει  αυτό.Το επίπεδο το θεωρώ πεσμένο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια .
Νομίζω ότι η περυσινή Α2 θύμιζε Β Εθνική και αντίστοιχα η Β Εθνική, μια κατηγορία παρακάτω.
Όσον αφορά τα φαβορί, δεν νομίζω ότι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Πολλές ομάδες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Αν μιλήσω για εμάς , επειδή η ομάδα μας είναι έχει τον ίδιο κορμό περίπου  συν μια προσθήκη (σ.σ Παπαρεγκας) μαζί  άλλες μια δυο που θα συνεπικουρούν στην ομάδα, πιστεύω ότι θα βρεθούμε στην πεντάδα Εφ όσον βρεθούμε στις πέντε πρώτες ομάδες είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσεις την άνοδο και αν προκύψει είναι καλοδεχούμενη".

-Για την φιλοσοφία του Πρωτέα Βούλας .Πως έχει δομηθεί, πως έχει οργανωθεί  το Σωματείο;
" Ο Πρωτέας Βούλας είναι ένα σωματείο, το οποίο όπως έχει στηθεί και οργανωθεί από τους ανθρώπους της διοίκησης,  δεν έχει ανάγκη να υπάρχει κάποιος ο οποίος να βάζει συνέχεια λεφτά.
Προσέχουν πάρα πολύ τις υποδομές τους, ιδιαίτερα στα παιδοεφηβικά και στις Νεάνιδες-κορασίδες, που  πάνε συνήθως στις τελικές φάσεις .
Είμαστε από τις μεγαλύτερες Ακαδημίες και μέσα από την ποσότητα γενικά βρίσκεις και ποιότητα.

Λειτουργούν έτσι οι ομάδες στην Ελλάδα, όπως η Βουλα ;
"Νομίζω ότι ο Πρωτέας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει το Ελληνικό μπασκετ μια πενταετία πριν .Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η γενιά του μπασκετ, αλλάζοντας η νοοτροπία των ομάδων που κάνουν παιδομάζωμα, η και οι αθλητές ακόμα περισσότερο, που βιάζονται μέσω των μάνατζερ τους να θέλουν να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο".

-Μιλήστε μας για το πλάνο του Πρωτέα αναλυτικότερα. Επιδιώκει συνεργασίες, αξιοποιεί τα γήπεδα, προσφέρει υπηρεσίες στους αθλητές ;
"Νομίζω ότι πλέον όλες οι ομάδες πρέπει να σκέφτονται έτσι Αναπτύσσουμε σε μεγάλο βαθμό τις Ακαδημίες. Είμαστε στα "σκαριά" να φτιάξουμε δεύτερο γήπεδο. Χρησιμοποιούμε γειτονικά γήπεδα, είμαστε σε συνεργασία με την Βάρη, να πάρουμε και εκεί κάποιες ώρες, ώστε να αναπτυχθούμε περισσότερο. Έχουμε γυμναστές, γιατρούς, υλικοτεχνικό υλικο.
Πέραν των άλλων, αυτό σημαίνει ότι από τα έσοδα των Ακαδημιών καλύπτονται πλήρως τα έξοδα, (προπονητών, επιστημονικού προσωπικού, υλικού), καθώς σαν σωματείο οφείλει να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Για την εξέλιξη των αθλητών-τριων του Πρωτέα Βούλας πείτε μας την γνώμης σας:
"Στόχος τα παιδιά να εξελίσσονται. Αν είναι δυνατόν κάποια από  αυτά να παίξουν σε υψηλό επίπεδο μπασκετ , είτε εκτός ομάδας μας, είτε στον Πρωτέα.
Στις Νεάνιδες και στις Κορασίδες, κάνουμε και κάποιες συμπληρωματικές κινήσεις, ενώ είχαμε πολύ καλή φουρνιά του 2000.
Γενικά στις Ακαδημίες μας,όπως συμβαίνει και παντού,  δεν γίνεται όλες οι φουρνιές να έχουν καλούς παίκτες-τριες. Έχουμε ένα κενό στο παιδικό, αλλά "έρχονται" οι ηλικίες του 2003, 04, και του 2007 , οι οποίες μας δείχνουν ότι είναι με προοπτική.
Όπως έχουμε ξαναπεί ,σε αυτές τις κατηγορίες δεν είναι αυτοσκοπός το πρωτάθλημα. Στόχος είναι η εξέλιξη , ώστε να μας δώσει την δυνατότητα να παίξουν στην Β΄Εθνική η στην Α2 να μπορούν να ανταποκριθούν και το επόμενο βήμα  να κάνουν το παραπάνω, για την Α1.

Εσείς παραβρίσκεστε στους αγώνες των υποδομών του Πρωτεα :
Κάθομαι στον πάγκο του Εφηβικού. σε πολλούς αγώνες .Στον Πρωτέα λειτουργούμε ενιαία, από το Αντρικό ως το παιδικό.
Οι συνεργάτες μου στην "μεγάλη" ομάδα , είναι ο προπονητής του Εφηβικού και του Παιδικού.
Οι άλλες ομάδες είναι σε ξεχωριστό πρόγραμμα . Υπάρχει ο υπεύθυνος Ακαδημιών ο Γιώργος Τσεμπέρης, υπάρχει συνεργασία , γνωρίζουμε τα παιδιά που έρχονται από κάτω και αυτά που  ξεχωρίζουν , δίνεται μια ιδιαίτερη προσοχή, υπάρχει γυμναστής που δουλεύει μια ομάδα επίλεκτων που ακολουθούν,  ένα διαφορετικό πρόγραμμα σε σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα. Γενικά υπάρχει  πλάνο και οργάνωση στο  πως θα εξελιχθούν οι νεαροί παίκτες.
Ο Πρωτέας  είναι μία ομάδα που τα μέλη της να εργάζονται μέρα νύχτα με στόχο την επιτυχία, μία ομάδα με όραμα, όνειρα και υπερβάσεις".




Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.