Οι αριθμοί ευημερούν, το τοπικό μπάσκετ όχι. Ο Ηρόδοτος το μεγαλύτερο σωματείο της Κρήτης(pics).


Με βάση τα δελτία που  ενεργοποιήθηκαν  για την αγωνιστική σαιζόν 2018-19, από την ΕΚΑΣΚ, Ηρόδοτος και ΟΦΗ , διαθέτουν τους περισσότερους αθλητές στο νησί μας, στο μπασκετ, έχοντας μια αύξηση γενικά το νησί  από πέρυσι. Πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ για τις προηγούμενες αναφορές μας.

Πέρυσι είχαμε 2044 ενεργούς  αθλητές, ενώ φέτος ανέβηκαν στους 2339, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 12,61% από πέρυσι ενώ αυξήθηκαν και τα σωματεία από 28   σε 30 και έχει την αιτιολογία του.

Οφείλεται στις δυναμικές ενέργειες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ένωση και παρασύρει μαζί της παράγοντες και αθλητές για την ανάπτυξη του κρητικού μπάσκετ. 

Συγκεκριμένα οι σπουδαίες διοργανώσεις υψηλού επιπέδου που ήρθαν μέσω της Ένωσης στο νησί, με άριστη οργάνωση και επιτυχία η μεγάλη χορηγία της ΑΝΕΚ - SUPERFATS, η ΕΚΑΣΚ, έλυσε ένα σημαντικό(οικονομικό)  εμπόδιο, σε ομάδες αθλητές , παράγοντες, ώστε  να ανταγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο και οι κλήσεις αθλητών-τριών από την Κρήτη τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν καθώς 13 αθλητές -τριες πήραν μέρος σε προετοιμασία η στην τελική 12αδα  πανευρωπαϊκών τουρνουά συν αρκετών ακόμα κλήσεων αθλητών-τριων σε προπονήσεις σε Πανελλήνια τουρνουά της ΕΟΚ, δείχνουν ότι υπάρχει ανάπτυξη .

Είναι όμως έτσι ; 
Σε συλλογικό επίπεδο οχι .Να θυμίσουμε ότι μέσα σε 4 χρόνια 3 ομάδες υποβιβάστηκαν οικειοθελώς, στο Ηράκλειο ,οι οι ΟΦΗ-Εργοτέλης-Ηράκλειο, ενώ ο ΑΟΚ  Χανιά, δεν κατάφερε να σωθεί πέρυσι.
Να θυμίσουμε επίσης ότι ο ΟΦΗ  μια χρονιά  δεν είχε ανδρική ομάδα , όπως αντίστοιχα στις Γυναίκες το Αρκάδι .
Το Ρέθυμνο Cretan Kings , μας εκπροσωπεί άξια στην μεγαλύτερη κατηγορία, ωστόσο απουσιάζει η προοπτική .

Στα τοπικά ο  Χάνδακας και ο Φιλαθλητικός "εξαφανίστηκαν" από τον χάρτη.
Ο Νομός Λασιθίου για δεύτερη χρονιά δεν εκπροσωπείται στο Ανδρών της ΕΚΑΣΚ.
Η Αναγέννηση υπάρχει ουσιαστικά με παιδοεφηβική ομάδα, (σωματείο πρότυπο, έχει βοηθήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη του μπασκετ , ωστόσο δεν πάνε προπονητές εκεί να βοηθήσουν να αναπτυχθεί και ανδρική ομάδα) ,ενώ και η Μεσαρά , δυσκολεύεται πολύ για να συμμετέχει φέτος στο Ανδρών ΕΚΑΣΚ.
Τέλος κάποιες ομάδες μένουν στάσιμες και αρνούνται να μεγαλώσουν

Αν λοιπόν, όπως είπε ο φίλος μας Γιάννης Στεφανάκης  , υπήρχε στο facebook, η επισήμανση "ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ" (όχι like), εμείς θα την βάζαμε χωρίς δισταγμό.
Τέλος πάντων αυτό χρήζει ανάλυσης αλλά όχι σήμερα, εμείς θα σας καταθέσουμε κάποια στοιχεία που διακρίναμε όσον αφορά τους ενεργούς αθλητές στο νησί μας.

Να διευκρινίσουμε ωστόσο, ότι πόσους ενεργούς αθλητές, έχει κάθε σωματείο το γνωρίζουμε Οκτώβριο, μετά τις μεταγραφές και αυτούς που δεν αγωνίζονται πλέον, ωστόσο, τα στοιχεία δεν θα έχουν σημαντικές μεταβολές.

ΔΕΛΤΙΑ ΕΚΑΣΚ.
-Ο Ηρόδοτος για 2η συνεχή χρονιά είναι ο κορυφαίος σύλλογος της Κρήτης, σε αθλητές-τριες, έχοντας μάλιστα αύξηση σε σχέση με πέρυσι, της τάξης 15,45%.Έχει ωστόσο την εξήγηση του, καθώς πέρα από την καλή προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι της ομάδας  για την ανάπτυξη του μπασκετ , είναι το μοναδικό σωματείο στην περιοχή και αντλεί όλη την δεξαμενή της Αλικαρνασσού.

-Ο ΟΦΗ παρουσίασε  μεγάλη άνοδο επίσης 12.62% και ασφαλώς πρόκειται για μεγάλη επιτυχία σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που αποδεικνύει ότι γίνεται καλή δουλειά στις υποδομές .Ευχή να δούμε και την εξέλιξη αυτή, μέχρι την αντρική.

-Αντίθετα το Ηράκλειο κατέγραψε πτώση (-12.20%), που δεν διανύει τις καλύτερες μέρες του είναι αλήθεια.

-Εργοτέλης και Ανδρογέας, παραμένουν σταθερές άξιες, ενώ το Δειλινό παρουσίασε μια πτώση.

-Στην περιφέρεια του Ηρακλείου η Μεσαρά έχει ανοδική πορεία , αλλά το ρεκόρ αύξησης σε όλες της ομάδες του Ηρακλειου το έχει η Πεδιάδα. Έχει αύξηση 47.79% !!

-Στον Ν. Χανίων που είχαμε νέα σωματεία εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΑΟΚ Χανιά, που από 34 ενεργά δελτία...απογειώθηκε στα (97 !!!), φτάνοντας τον ιστορικό Κύδων, έχοντας αύξηση με ποσοστό 285.29% !!
Γενικά τα σωματεία των Χανίων δείχνουν μια πρόοδο.

-Στο Ν. Ρεθύμνου, το εντυπωσιακό φέτος είναι ότι ο ΑΓΟΡ, δεν κατέχει πλέον τα πρωτεία τα πήρε το Αρκάδι που έχει 124 κορίτσια, έναντι 104  αγοριών του ΑΓΟΡ.
Πτώση η Ακαδημία, νέα δύναμη το Ατσιπόπουλο.

-Τέλος στον Νομό Λασιθίου η ΕΚΑΣΚ, πρέπει να στρέψει "το κεφάλι της" προς τα εκεί, γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Όλες οι ομάδες ίσα ίσα  φτάνουν τον ΟΦΗ, (208 ο Νομός, 203 ο ΟΦΗ), ενώ δεν φτάνουν ούτε την ευρύτερη περιοχή του Ν. Ηρακλείου (Γιούχτας, Πεδιάδα, Αναγέννηση, Μεσαρά).
Η Ιεράπετρα έχει τον μεγαλύτερο όγκο που παρέμεινε στα ίδια επίπεδα περίπου.

-Τέλος στους Νομούς, όπως αναμενόταν, το ο Νομός Ηρακλείου έχει πάνω από τους μισούς αθλητές του νησιού  56.05% και τα περισσότερα σωματεία (13), με τον Νομό Χανίων να ακολουθεί (22.49%, με οκτώ σωματεία).

Πατήστε  "Οι μεγάλες διοργανώσεις, από την ΕΚΑΣΚ",   και  "Η αναλυτική κατάσταση των ενεργών αθλητών", για τα προηγούμενη αναφορά μας στην δυναμική του Κρητικού μπάσκετ.

Δείτε στους αναλυτικούς πινάκες του kritikobasket.gr, την κατάσταση με τα ενεργά δελτία των σωματείων της ΕΚΑΣΚ και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.











.








Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.