Μπ.Μαρκάκης | Τα παιδιά είναι το αύριο του αθλητισμού


Συνέντευξη στην "Εφ.Ριζοσπάστη" έδωσε ο Χαράλαμπος Μαρκάκης, πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κρήτης, με αφορμή τις επιτυχημένες διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί στο νησί.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
Η παρουσία παιδιών από σχολεία και αθλητικές ακαδημίες της περιοχής μετέτρεψε σε γιορτή τον φετινό τελικό μπάσκετ Ολυμπιακού - ΑΕΚ στο Ηράκλειο;

Έχοντας υπό την ευθύνη της τη διοργάνωση του φετινού τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού - ΑΕΚ στο Ηράκλειο, αρκετών αγώνων των Εθνικών ομάδων αλλά και τη διοργάνωση αρκετών διεθνών διοργανώσεων του αθλήματος σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, η Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης (ΕΚΑΣΚ) κατάφερε να βγάλει εις πέρας το έργο της με θετικό βαθμό. Ειδικά μάλιστα για τον τελικό Κυπέλλου που έγινε στο γήπεδο «Δυο Αοράκια» του Ηρακλείου, το πλάνο που εκπονήθηκε με επιτυχία προκειμένου να δώσουν το «παρών» μαθητές σχολείων και αθλητικών ακαδημιών της περιοχής μετέτρεψε - μετά από αρκετά χρόνια ομολογουμένως - τον τελικό σε μια γιορτή του αθλήματος.

Για τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκαν όλα αυτά αλλά και για τον αντίκτυπο που έχουν στην ανάπτυξη του αθλήματος σε τοπικό επίπεδο μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Χαράλαμπος Μαρκάκης.

-- Παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, πρόσφατα διοργανώθηκε με επιτυχία ο τελικός Κυπέλλου μπάσκετ με την παρουσία μαθητών. Και όλοι είδαμε εικόνα τελείως διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αποσπώντας τα εύσημα. Ποιο πλάνο ακολουθήσατε η Ομοσπονδία και εσείς ως τοπική Ενωση για να φθάσουμε σε αυτήν την επιτυχία;

-- Ήταν μια σημαντική απόφαση, προς την κατεύθυνση τού να σταματήσει το καρκίνωμα του χουλιγκανισμού που ταλαιπωρούσε για χρόνια τους τελικούς Κυπέλλου. Όποιος δεν εθελοτυφλεί ή δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, έβλεπε άσχημες καταστάσεις, με ολόκληρες πόλεις να έχουν υποστεί καταστροφές και να πλήττονται το άθλημα και ο θεσμός από φαινόμενα που δεν έχουν καν σχέση με τον αθλητισμό. 
Η σύμφωνη γνώμη των σωματείων άνοιξε το δρόμο προς την υλοποίηση της απόφασης και ακολούθησαν οι επίμονες και επίπονες προσπάθειες, λόγω κατανοητής διστακτικότητας, για να συμφωνήσουν και να ενεργοποιηθούν η Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση Κρήτης, τα σωματεία, οι καθηγητές, οι γονείς και οι συνοδοί των μαθητών. 
Το αποτέλεσμα ήταν η άψογη οργάνωση που όλοι είδαμε, από την άφιξη μέχρι και την αναχώρηση των παιδιών, που όλα έγιναν με... χειρουργική ακρίβεια, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή εμπλοκή και με το σχέδιο να εκτελείται στην εντέλεια. 
Αξιος ιδιαίτερης μνείας, τέλος, είναι και ο εθελοντισμός, όλος ο κόσμος που πρόσφερε, αφού αυτή η προσφορά είναι πολύτιμη σε διοργανώσεις τόσο μεγάλης σημασίας.

-- Αρκετές φορές έχει γίνει κριτική και προς την ίδια την Ομοσπονδία για το γεγονός ότι στην Ελλάδα καθίσταται απαγορευτική η διοργάνωση ενός φάιναλ φορ Κυπέλλου, αντίθετα οι τελικοί διεξάγονται σχεδόν μόνιμα σε συνθήκες «αγώνων ειδικών συνθηκών». Τελικά, για να συμβεί κάτι διαφορετικό είναι μόνο θέμα Ομοσπονδίας;

-- Δεν είναι μόνο θέμα της ΕΟΚ, δεν γίνεται να αφορά μόνο έναν φορέα. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι καλές προθέσεις των σωματείων, τα οποία, εφόσον το κατανοήσουν, είμαι βέβαιος ότι είναι σε θέση να απομονώσουν τους κακούς οπαδούς, αυτούς που δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο άθλημα και να στραφούν στους υγιείς, αυτούς που αποτελούν την πλειοψηφία. 
Οι νέοι άνθρωποι που αγαπούν το μπάσκετ, τα παιδιά που είναι το αύριο του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα. Τελευταίο, αλλά σε καμία περίπτωση ύστατο, ρόλο έχει η παρουσία και η συνδρομή της Αστυνομίας στο να εκπονηθεί αποτελεσματικό σχέδιο για την επικράτηση της τάξης και την προστασία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων στον αγώνα και των θεατών.

-- Εκτός των τελικών Κυπέλλου, τα τελευταία χρόνια η Κρήτη έχει γίνει μόνιμη έδρα των Εθνικών ομάδων μπάσκετ αλλά και οικοδέσποινα διαφόρων διεθνών διοργανώσεων και τουρνουά του μπάσκετ. Σε όλα η εικόνα ήταν ίδια, με τον κόσμο να γεμίζει κάθε φορά τα γήπεδα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το άθλημα σε τοπικό επίπεδο;

-- Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι διοργανώσεις και η διεξαγωγή τόσο σημαντικών αγώνων, με συνέχεια και συνέπεια στην Κρήτη, έχουν εκτινάξει το μπάσκετ σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή και στήριξη από τον φίλαθλο κόσμο του νησιού. Ολες οι πολιτικές και αθλητικές αρχές του τόπου συμπράττουν και βοηθούν ώστε η εξάπλωση να συνεχιστεί, να αυξάνεται η δημοφιλία του μπάσκετ, να φτάσει σε κάθε άκρη του νησιού.
 Εχουμε φτάσει στο αξιομνημόνευτο σημείο να γίνονται περίπου 1.200 αγώνες σε τοπικό επίπεδο στο νησί. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί κατά 80% η έκδοση αθλητικών ταυτοτήτων. Οι δήμοι «διαγκωνίζονται» για το ποιος θα αναλάβει διοργανώσεις, τα σωματεία μας γεμίζουν με αθλούμενους, έχοντας πλέον το τεράστιο κίνητρο των μεγάλων αθλητών που βλέπουν από κοντά, τόσο σε επίπεδο σωματείων όσο και Εθνικών ομάδων. 
Οι αθλητές που εκπροσωπούν την Κρήτη στις Εθνικές ομάδες μικρών ηλικιών αυξάνονται και το νησί δείχνει το δρόμο της επιτυχίας σε πολλές περιοχές της χώρας που διεκδικούν όλο και περισσότερες παρόμοιας μορφής διοργανώσεις. 
Επιπλέον, ο στόχος της Ενωσης είναι να συμβάλλει κατά πολύ και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, αφού οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το Διεθνές Αεροδρόμιο, αλλά και οι θαυμαστές κλιματολογικές συνθήκες του νησιού το καθιστούν ιδανικό προορισμό γι' αυτόν τον συνδυασμό.

-- Ως τοπική Ένωση ενός αθλήματος, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις περισσότερες Ομοσπονδίες εξαιτίας της πενιχρής κρατικής επιχορήγησης, τι προβλήματα καλείστε να αντιμετωπίσετε στο έργο που θέλετε να κάνετε;

-- Όπως εύλογα αναφέρετε, το κυριότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Υπάρχουν δυσβάσταχτα κόστη, τα οποία προσπαθούμε να καλύψουμε μέσω χορηγιών. Υπάρχει συγκινητική ανταπόκριση, αλλά η Ενωση έχει μεγάλους τομείς ευθύνης, συνυφασμένους με την ανάπτυξη του αθλήματος, όπως σχολές προπονητών, διαιτητών, κριτών, σεμινάρια προπονητών, μετακινήσεις όλων των παραπάνω, όπως και των σωματείων εθνικών κατηγοριών όλων των βαθμίδων, αμοιβές προσωπικού, λειτουργικά έξοδα και άλλα που ανακύπτουν στην πορεία όλων των αρμοδιοτήτων που προανέφερα. Καταφέρνουμε ακόμα και ανταποκρινόμαστε σε όλες τις καταστάσεις, κρατάμε θετικό το πρόσημο και ελπίζουμε ότι η πολιτεία, βλέποντάς μας ως καλούς πρεσβευτές της, θα αναγνωρίσει στην ΕΟΚ το δικαίωμα υψηλότερης επιχορήγησης, ώστε το δικό μας κομμάτι της «πίτας», των Ενώσεων δηλαδή, να γίνει μεγαλύτερο.

Πηγή: " Εφ.Ριζοσπάστης"

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.