Ηρακλής Σφακιανάκης | "Η πόρτα της ομάδας του Εργοτέλη,είναι ανοικτή για όλους " (φώτο).


Ο μάνατζερ του Εργοτέλη, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του (ενός ανθρώπου με μεγάλη 
μπασκετική διαδρομή), μίλησε στο kritikobasket.gr, σε μια συνέντευξη...ποταμό,για την ομάδα του τον Εργοτέλη, για τις υποδομές, για τις ομάδες της Κρήτης, ενώ έκανε κάλεσμα σε όλους τους 
"Εργοτελίτες" να στηρίξουν την ομάδα. 
-Για το ποιος είναι ο γενικός αρχηγός του Εργοτέλη (για όσους δεν γνωρίζουν), αναφέρεται αναλυτικά στο τέλος της συνέντευξης  και ξεκινάω την κουβέντα μας, ρωτώντας τον, για την περυσινή χρονιά με τον Εργοτέλη. 

"Η χρονιά που πέρασε ήταν μια χρονιά "Θαύμα" για μένα. Τον Εργοτέλη τον είχαν "ξεγραμμένο", αρκετοί από την 7η αγωνιστική.Ωστόσο με πίστη οι άνθρωποι της ομάδας και ειδικά ο Γιώργος Μακράκης κατάφερε να κάνει restart η ομάδα, έβγαλε ψυχικά αποθέματα, έδειξε ότι έχει μέταλλο κι επειδή τα παιδιά είχαν δουλέψει πολύ όλη την χρονιά η δουλειά βγήκε στο τέλος, κάνοντας την διαφορά και σώθηκε".

-Στην ερώτησή μας ποιο ήταν το κομβικό ματς που έκρινε την παραμονή, η απάντηση του γενικού 
αρχηγού, ήταν αναμενόμενη:

"Το παιχνίδι με το Ηράκλειο ήταν το κομβικό ματς, που αυτή η νίκη μας έδωσε ώθηση για την συνέχεια.
Είτε το κερδίζεις και εξασφάλιζες την παραμονή, , είτε χάνεις και πήγαινες σπίτι σου. 
Η ομάδα ήταν προετοιμασμένη, από άποψη τακτικής και ψυχολογίας, αλλά και πιο ξεκούραστη και ο κ.Μακρακης διαχειρίστηκε ιδανικά το ματς. Ήταν πολύ σημαντική νίκη"

-Πέρα από το ανδρικό όμως φαίνεται και πως στις υποδομές του Εργοτελη γίνεται εξαιρετική δουλειά.Έφηβοι και κορασίδες στην τελική φάση Πανελληνίων και παίκτες από τμήματα ομάδας, στελεχώνουν Εθνικές ομάδες. Η παραγωγική διαδικασία στον Εργοτέλη, έχει πίστη και στόχους.

"Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σ αυτό το κομμάτι.Ο Βαγγέλης Μαχαιριανάκης, στελεχώνει την Εθνική Εφήβων, ενώ δυο κορασίδες μας η Ιωάννα Κριμιλή και η Μαρία Σεμερτζάκη, βρίσκονται στην 12αδα της Εθνικής  κορασίδων.
Αυτό σημαίνει ότι ο Εργοτέλης , βαδίζει σε πρότυπα μεγάλης ομάδας. Μπορεί να μην έχει πολλά παιδιά η την πιο σύγχρονη Ακαδημία, όμως η δουλειά, με υπεύθυνο τον Γιώργο Μακράκη γίνεται σε σωστές  βάσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο.
Και θέλω να αναδείξω , να πω στους πολίτες του Ηρακλείου, ότι είναι ευκαιρία, μια ομάδα στο κέντρο της πόλης, που δουλεύει εξαιρετικά το κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, των μικρών αθλητών, σε συνδυασμό με το ταλέντο που διαθέτουν, να εξελιχθούν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες.

-Ας επανέλθουμε στην Ανδρική ομάδα. Πέρυσι όλο το "οικονομικό" βάρος έπεσε σε λίγους ανθρώπους και πιο συγκεκριμένα στον πρόεδρο κ.Βαγγέλη Γιαννουλάκη. Αυτήν την εξαιρετική περυσινή προσπάθεια της ομάδας, αυτό το "θαύμα, παραμονής" όπως το αποκαλέσατε, που για χρόνια θα είναι σημείο αναφοράς, δεν μπορεί να στηριχτεί και από άλλους "Εργοτελίτες";


"Εδω είναι μια ευκαιρία και εκπροσωπώντας τον πρόεδρο θέλω να  κάνω μια έκκληση, σε φίλους, παλιούς παίκτες, παράγοντες, φίλους του αθλήματος να έρθουν στην ομάδα του Εργοτέλη και να την αγκαλιάσουν με κάθε τρόπο.Πραγματικά το λέμε και το εννοούμε αυτό. Ο πρόεδρος είναι ανοικτός, η πόρτα του Εργοτέλη είναι ανοικτή, για όποιον θέλει να βοηθήσει την ομάδα με οποιοδήποτε τρόπο, έμπρακτα, από όποιο πόστο μπορεί. Ο Εργοτέλης έχει τις πόρτες του ανοικτές.
Παράλληλα θέλουμε και την στήριξη του κόσμου στα παιχνίδια, γιατί αυτό πέρυσι δεν είχε συμβεί και προσπαθούμε να βελτιώσουμε κι αυτό το κομμάτι ".

-Αυτή η τόσο μεγάλη προσπάθεια που καταβάλατε πέρυσι, θα μείνει..στην μέση φέτος ;Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός;

"Ήδη ο πρόεδρος έχει ξεκινήσει επαφές και δεν σας κρύβω ότι θα μεγαλώσει και θα ενισχυθεί η 
Επιτροπή μπάσκετ και θα διευρυνθεί κι άλλο ακόμα. Δεν μπορεί να "τρέχουν" δυο τρία άτομα τα θέματα της ομάδας.
Σας το λέω ξανά σαν είδηση  έχουν εκφράσει ενδιαφέρον κάποιοι να μπουν στην ομάδα και βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης ακόμα περισσότερων ανθρώπων, γιατί ο Εργοτέλης, αξίζει να δυναμώσει και να γιγαντωθεί".

-Πρόσφατα ο Ερασιτέχνης Εργοτέλης , μέσω του προέδρου του κ.Βρέντζου, δήλωσε ότι θα παρέχει στήριξη στην ομάδα.

"Βλέπω ότι στο ποδόσφαιρο του Εργοτέλη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια.Θα ήθελα να πω ότι κάνει μια μεγάλη προσπάθεια , πάει καλά καθώς και ο Ερασιτέχνης Εργοτέλης, χρειάζεται στήριξη.
Εγώ προσωπικά μίλησα με τον κ.Βρέντζο για να στηρίξει την προσπάθεια του μπασκετικού Εργοτέλη, του ζητάμε την βοήθειά του , να είναι δίπλα μας και μου έχει υποσχεθεί ότι θα βρίσκεται δίπλα με κάθε τρόπο και θα υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία."

-Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ο σχεδιασμός της ομάδας έχει ξεκινήσει ;

"Πράγματι έχει ξεκινήσει τις επαφές ο πρόεδρος, άλλα πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί το οικονομικό 
κομμάτι, το μπάτζετ της νέας περιόδου κι έπειτα να ξεκινήσει η στελέχωση του ρόστερ σε συνεννόηση πάντα με τον προπονητή.
Αν θέλετε κι εδώ την την είδηση, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, είμαστε στην αρχή ακόμα , όμως με την διεύρυνση της επιτροπής και διασφαλίζοντας το οικονομικό σκέλος, νομίζω πως θα πάει καλά.

Αυτό μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά ;

"Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις".

-Τόσα χρόνια με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτετε, θα θέλαμε να ακούσουμε την δικιά σας άποψη, για τις Κρητικές ομάδες των Εθνικών Κατηγοριών. Ας ξεκινήσουμε από το  Ρέθυμνο Cretan Kings.

"Για το  Ρέθυμνο Cretan Kings έχω να πω ότι στηρίζεται σε ένα άνθρωπο (Ζομπανάκης), που έχει 
αλλάξει όλον τον ρου της ιστορίας του Ρεθύμνου.Αν δεν ήταν ο άνθρωπος αυτός, το Ρέθυμνο θα είχε 
διαλυθεί. Τον καιρό που ανέλαβε είχε πολλά οικονομικά προβλήματα η ομάδα, τα διευθέτησε και άλλαξε την πορεία και την ιστορία του Ρεθυμνιώτικου μπάσκετ.
Κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, το έχει προσεγγίσει με διαφορετική φιλοσοφία, σαν σόου και νομίζω πως δεν θα έχει προβλήματα και φέτος, έχοντας μια ανάλογη καλή πορεία"

-Μπορεί σε τόσο υψηλό επίπεδο να αναδειχθούν Κρητικά ταλέντα;

"Νομίζω ότι πέρυσι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έδωσε ευκαιρίες, πιστεύω ότι θα υπάρχει συνέχεια και φέτος και ειδικά ο Ηλίας Θεοδωρίδης, που είναι ταλέντο πρέπει να συνεχίσει να παίρνει χρόνο 
συμμετοχής, ακόμα περισσότερο από πέρυσι. Πρέπει να δίνουν οι ομάδες χώρο και χρόνο στα ταλέντα".

-Το Ηράκλειο πιθανότατα φέτος θα αγωνίζεται στην Α2. ΘΑ θέλαμε την άποψη σας για την ομάδα.

"Μακάρι να αγωνιστεί στην Α2, το αξίζει. Είναι μεγάλη ομάδα, μεγάλο μέγεθος, έχει όλες τις 
προοπτικές να αγωνιστεί ξανά στην Α1, το αξίζει. Έχει μεγάλη δυναμική, παίζει σε μεγάλο γήπεδο και μόνο σε υψηλού επιπέδου κατηγορίες, πρέπει να βρίσκεται αυτή η ομάδα.

-Το Ηράκλειο έχει αναδείξει κι αυτό τις υποδομές του. Θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα ταλέντα του στην ανδρική ομάδα ;

"Δεν είμαι στο σωματείο , για να σας πω ακριβώς ο γίνεται.Με αυτά που έχω δει, σίγουρα , υπάρχουν πολλά παιδιά με ταλέντο, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την κάθε ομάδα το πως διαχειρίζεται τους ταλαντούχους αθλητές.Γενικά νομίζω ότι υπάρχει μέλλον και θα φανεί".

-Και φτάνουμε στον ΟΦΗ, που φέτος τον βρίσκει στην Γ΄Εθνική. Τι άποψη έχει για την ομάδα ο Ηρακλής Σφακιανάκης ;

"Ο ΟΦΗ είναι μεγάλη ομάδα και αυτός. Δεν αξίζει να βρίσκεται στην Γ΄Εθνική. Η θέση του είναι σε 
ανώτερες κατηγορίες , για μένα σύμφωνα με στην δυναμική και τον κόσμο που διαθέτει, θα πρέπει να βρίσκεται στα "σαλόνια" της Α1.
Οι συνθήκες το έφεραν πέρυσι , ώστε να κάνει επανεκκίνηση από την Γ΄Εθνική φέτος.Νομίζω ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις και θα στηθεί σωστά η ομάδα. 
Η επιτροπή μπάσκετ του ΟΦΗ, σκέφτεται ορθολογικά, , ξεκίνησαν την παραγωγική διαδικασία, πολλά τμήματα υποδομών, αναδείχθηκαν, τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί  κάνουν μεγάλη προσπάθεια.
Ελπίζω να πάει καλά στην Γ΄Εθνική, ας μην βάλει άμεσα υψηλούς, στόχους, να παραμείνει στο πλάνο της παραγωγικής διαδικασίας κι εύχομαι να κάνουν τους στόχους τους πράξη, όπως έγινε με την παιδική ομάδα,που πήρε τα εύσημα με την συμμετοχή της στην τελική φάση του Πανελληνίου των παίδων.

-Η κουβέντα μας με τον Ηρακλή Σφακιανάκη, ολοκληρώνεται με την ερώτηση για την παρουσία του κόσμου στα παρκέ κι αν ανταποκρίνεται στην στήριξη των ομάδων .

"Εδω θα πω τώρα ότι δεν υπάρχει πολύς κόσμος που να πηγαίνει στα γήπεδα, ούτε εδώ στο Λίντο, ούτε  στα Δυο Αοράκια, είτε στο παρελθόν στο ΒΑΚ με τον ΟΦΗ.
Αυτό συμβαίνει  από την εποχή που ο κ.Παπακαλιατης ήταν πρόεδρος στο Ηράκλειο, που πραγματικά τότε το Λίντο "έσφυζε" από κόσμο.
Θεωρώ ότι από τότε έχουμε να δούμε γεμάτα γήπεδα σε ομάδες, εκτός φυσικά απ τις διεθνείς 
διοργανώσεις, που ήρθαν πρόσφατα στο Ηράκλειο.
Είναι λυπηρό φαινόμενο μακάρι να υπάρξει από εδώ και πέρα μεγαλύτερη ανταπόκριση και για τον 
Εργοτέλη και για τον ΟΦΗ και για το Ηράκλειο.

Ποιος είναι o Ηρακλής Σφακιανάκης:

Ο μάνατζερ του Εργοτέλη Ηρακλής Σφακιανάκης ξεκίνησε από το..μακρινό 1985 την μπασκετική διαδρομή.

Σταμάτησε (λόγω τραυματισμού) ως παίκτης το μπάσκετ το 1992,από τον Εργοτέλη, σπούδασε στη γυμναστική ακαδημία του Βελιγραδίου και πήρε την ειδικότητα του μπάσκετ το 1996 και ξεκίνησε από  την ΒC Ζελέσνικ Α1 (στις Ακαδημίες) την προπονητική του καριέρα.
Παράλληλα δούλεψε στην σχολή που σπούδασε ως βοηθός προπονητή του Καραλέιτς,  που ήταν προπονητής στην Μπόσνα του Σεράγεβο.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα γύρισε "σπίτι του", στους "κιτρινόμαυρους", συνεχίζοντας την 
προπονητική καριέρα του, σε όλα τα τμήματα υποδομής του.
Πριν ακόμα πάει φαντάρος ήταν στο πλευρό του Νίκου Τούλη στον Εργοτέλη στην Γ΄Εθνική και του Νίκου Σταθόπουλου.

Το 1998 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής στην ομάδα, στην Γ΄εθνική και τον Ιανουάριο του 1999 
παραιτήθηκε, καθώς "ντύθηκε στα χακί" (αεροπορία πιο συγκεκριμένα).
Και στον στρατό όμως δημιούργησε το δικό του μπασκετικό … μονοπάτι.
Σε μια διαδρομή που έδωσε «χρώμα» στην καθημερινότητά του, σε προσωπικό και αθλητικό επίπεδο, δούλεψε ως βοηθός προπονητή στην Εθνική Ενόπλων, ως βοηθός του Ανδρέα Σπανουδάκη (1999-2000).
Τον ..ελεύθερο χρόνο του, απ τον στρατό τον αξιοποίησε, δουλεύοντας παράλληλα στην Αγία Παρασκευή στην Γ΄Εθνική, ως βοηθός του Α.Σπανουδάκη.

Τέλη 2000 κλείνει ως βοηθός του Σορώτου  στον Γυμναστικό Λάρισας (με αδέρφια, Σπανούλη,Αγγελακόπουλο, Δέσπο, Δέσπο, Σουφλιά), αλλά μετά από λίγο καιρό, παραιτήθηκε ο Σορώτος κι έφυγε μαζί του κι ο ίδιος.
Γύρισε στην Κρήτη και τον Εργοτέλη (τοπικό), στην συνέχεια μαζί με τον κόουτς Μακρακη, είχαν 
αναλάβει τους πυρήνες της ΕΟΚ (Δημοτικά).

Από το 2002 εως το 2004, ο Σφακιανάκης πηγαίνει στον ΟΦΗ οπου εκει ξεκίνησε με την παιδική ομάδα του ΟΦΗ (με Πετράκη -Παπαδάκη το 2003), που πήγε στα τελικά του Πανελληνίου παίδων, γεγονός που επαναλήφθηκε 13 χρόνια μετά, φέτος.
Παράλληλα ήταν βοηθός του Β.Βλάχου, στην ανδρική ομάδα, ενώ την τελευταία χρονιά στον ΟΦΗ , ανέλαβε ως πρώτος στην θέση του Γιώργου Κετσελίδη, τερματίζοντας στις κορυφαίες θέσεις στην Γ΄Εθνική.

Η τελευταία του χρονιά στους πάγκους ήταν στον ΟΦΗ/Ηράκλειο, βοηθός του Γιώργου Μακρακη στην Α2.

Σαν μάνατζερ ξεκίνησε το 2006-07 , στον ΟΦΗ (με Γαλυφιανάκη), όπου παρέμεινε μέχρι το 2015, ζώντας τις μεγάλες στιγμές της ομάδας του ΟΦΗ στην Α2 και Β΄Εθνική.
Πέρυσι επέστρεψε στον Εργοτέλη ως γενικός αρχηγός, στην κορυφαία στιγμή της ομάδας των 
"κιτρινόμαυρων" στην Β΄Εθνική.

Με όλες τις ομάδες, με τις οποίες συνεργάστηκε, πρόσφερε τα μέγιστα, με πίστη, αφοσίωση και 
επαγγελματική ευσυνειδησία και το μπάσκετ να έχει πάντα εξέχουσα θέση…
Στο μουσείο της ΧΑΝΘ, προσφέροντας την φανέλα του Εργοτέλη.

Βράβευση στον Γιάννη Ιωαννίδη









Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.