Ρετρό | Εργοτέλης Ηρακλειο 38 μετά, ξανά μαζί στην Β΄Εθνική.


Το kritikobasket.gr, μετά από πολύ έρευνα σας γυρίζει πίσω "σαν παλιό σινεμά"  στην προϊστορία των δύο ομάδων, στις Εθνικές κατηγορίες.Ευχαριστούμε θερμά για το φύλλο αγώνα τον κ.Μανόλη Δραμητινό και τους κ.κ. Α.Κοντοβουνήσιο, ΜιχάληΔασκαλάκη για τις φωτογραφίες τους.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, ντέρμπι υπάρχουν αρκετά. Ντέρμπι με παρελθόν, τοπικιστικές κόντρες, ντέρμπι συνοικιών ή διεκδίκησης του τίτλου του «αφεντικού της πόλης». 

Εργοτέλης-Ηράκλειο, Ηράκλειο-Εργοτέλης,. Για την κάθε μία από τις δύο ομάδες, ο αντίπαλός της είναι και το απόλυτο... alter ego της. 
Είναι οι δύο αντίθετοι πόλοι και όση αντιπαλότητα κι αν υπάρχει μεταξύ τους ο ένας δεν θα είχε λόγο ύπαρξης χωρίς τον άλλον.

Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται, όποια βαθμολογική θέση κι αν κατέχουν, τα ντέρμπι αυτά δεν χάνουν τίποτα από την αίγλη τους, πόσο μάλλον όταν είναι σε Εθνικές κατηγορίες.

Το kritikobasket.gr, έψαξε και βρήκε πλούσιο υλικό από την προϊστορία των δυο ομάδων στις Εθνικές κατηγορίες και είμαστε σίγουροι, πολλοί από εσάς, ότι θα "πλημμυρίσετε", από αναμνήσεις, ενώ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουν οι νεώτεροι.

Εργοτέλης και Ηράκλειο, θα συναντηθούν ξανά σε εθνική κατηγορία μετά από πέντε χρόνια (2010-11 είχαν παίξει στη Γ’) και στη Β’ μετά από 38 χρόνια (1977-78).

Ιστορικές, λοιπόν, στιγμές θα ζήσουμε στις μεταξύ τους μονομαχίες στις 13 Δεκεμβρίου στο “Λίντο” (11η αγωνιστική) και 10 Απριλίου (26η αγ.) στα “Δύο Αοράκια”.

Η φώτο είναι από τον αγώνα των δυο ομάδων.

15-12-1977  |  Εργοτέλης - Ηράκλειο  47-68
Ακριβώς πριν από 38 χρόνια (παρά δυο ημέρες, Εργοτέλης και Ηράκλειο συναντήθηκαν στην Β΄ Εθνική σε ένα παιχνίδι (όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Εργοτέλη κ.Γιαννουλάκης, που ήταν μικρο παιδί ) σ ένα κατάμεστο γήπεδο, ο κόσμος απόλαυσε ένα ντέρμπι.

Τότε το Ηράκλειο είχε επικρατήσει με 47-68.Το φύλλο αγώνα από το πολύτιμο αρχείο του κ. Μανου Δραμητινού, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Η φωτογραφία από τον πάγκο του Ηράκλειο είναι απο το 1976, αρχείο του Α.Κοντοβονήσιου (προπονητή -παίκτη τότε του Ηράκλειο) που μας την πρόσφερε ο κ.Μιχάλης Δασκαλάκης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Αγωνιστικά το Ηράκλειο κυριάρχησε από το πρώτο ημίχρονο και με πρώτο...βιολί τον Γιάννη Χαρωνίτη, που ..βομβάρδισε το καλάθι του Εργοτέλη, επικράτησε δίκαια με 47-68.

15-12-1977 -
Εργοτέλης - Ηρακλειο  47-68
Ημίχρονο : 22-34
Διαιτητές: Κουμπούρης, Κοσσύβας 
Κομμισάριος : Μπαρμπάτσης.
Γραμματειά: Σουγιάς, Ζερβάκης, Λιναρδάκης.

Εργοτέλης (Νικηφοράκης Εμμ.): Καράμπελας Ε. 5, Σταυρακάκης Εμμ. 11, Μπολέτης Χ. 5, Χατζηβασίλης Κ. 11, Καλογεράκης Π.,Τσακαλάκης Γ. 3, Ράλλης Ι. 8, Λυγερός Τ., Κοκκινίδης Α. 4, Κτιστάκης Α. 
Ηράκλειο ( Χειλαδάκης Ε.): Τούλης Ν. 8, Βιγλάκης Κ. 6, Ρήγας Β. 14, Ρήγας Η. , Χαρωνίτης Ι. 24, Πανανός Φ., Βασιλάκης Σ. 7, Χαρίτου Χ. 9, Λουκαδάκης Γ., Αντιμησάρης Ζ.

-Το ντέρμπι, όμως είχε και ...τρίτο ημίχρονο καθώς όπως φαίνεται στο φ.α οι γηπεδούχοι, υπέβαλαν ένσταση για τον αθλητή Χαρίτου του Ηράκλειο, η οποία τελικά είχε ...πολύ παρασκήνιο και όπως ανέφερε η "Εφ. Πατρίς " την εποχή εκείνη :

"Στο φύλλο αγώνα αναφέρεται ότι η ομάδα του Εργοτέλη, υπέβαλε ένσταση  για αντικανονική συμμετοχή του αθλητή του Ηράκλειο Χαρίτου (Νο 6).
Η ένσταση όπως είχε υποβληθεί ήταν παράτυπη και δεν έπρεπε καν να συζητηθεί.
Όμως η Επιτροπή πρωταθλήματος της δέχτηκε καθώς έκανε η ίδια (από δικού της)  ερεύνα και ανακάλυψε οτι ο Χαρίτου, είχε δελτίο στο ΑΠΑΕΛ, απο το 1967 και μηδένισε το Ηράκλειο, αφαιρώντας συγχρόνως το δελτίο του αθλητή.
Ωστόσο αυτή απόφαση δεν πέρασε απο το Δ.Σ. της ΕΟΚ, γιατί υπήρχε η παρατυπία της  ενστάσεως.
Έτσι το Ηράκλειο δεν μηδενίστηκε , ο Εργοτέλης επέμενε και προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ, που δεν επιδίκασε την περίπτωση έως τώρα.

Παράλληλα το Ηράκλειο έχασε τον αθλητή Χαρίτου, ο οποίος όμως είχε γραφτεί στον σύλλογο από το 1974 και απο τότε αγωνιζόταν συνεχώς.

Όπως (συνεχίζει το ρεπορτάζ της "Εφ.Πατρίς"), ο κανονισμός ανέφερε σαφέστατα, ότι  το δελτίο ενός αθλητή, δεν ανακαλείται για τυπικούς η ουσιαστικούς λόγους ένα χρόνο μετά την εκδοσή του.

- Η υπόθεση είχε και συνέχεια και απο άλλη πλευρά, καθώς διαιτητής του αγώνα ήταν  τότε ο κ.Κουμπούρης, που τιμωρήθηκε με δυο μήνες αποκλεισμό, γιατί ο παρατηρητής του αγώνα κ. Στέλιος Γιώσης, δήλωσε οτι ο διαιτητής, δεν άφησε τον Εργοτέλη, να υποβάλει νομότυπα την ένστασή του".

Να θυμίσουμε ότι εκείνη την σαιζόν, υποβιβάστηκαν και οι δυο ομάδες.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πατρίς" την εποχή εκείνη:


Στο πρόσφατο παρελθόν πριν από 5 χρόνια περίπου Ηράκλειο και Εργοτέλης, συναντήθηκαν ξανά σε επίπεδο Γ΄Εθνικής αυτήν την φορά, με το Ηράκλειο να παίρνει την νίκη στο νήμα με 68-70.

Το φύλλο αγώνα από http://irakliobasket.blogspot.gr και η φωτογραφίες απο την κάμερα του εξαιρετικού φίλου κ.Κουμάκη Μιχάλη.

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011
ΓΣ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - “ΗΡΑΚΛΕΙΟ” Ο.Α.Α.: 68-70
Διαιτητές: Παπαγιαννόπουλος Λ. - Ιατρού.
Δεκάλεπτα: 16-15, 37-29 (ημιχ.), 51-57, 68-70.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Μακράκης): Κουρουζίδης, Σκάνδαλος 2, Μανώλας 6, Γρύλλος 6 (2), Παπαδημητρίου 5, Παναγιωτάκης 6, Παπαδογιαννάκης, Πάντσιος 19, Γεωργοπαπαδάκος 4, Κομψέλης 2, Τσαμπάς 18.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Δημητριάδης): Αρναουτάκης Μ., Κωτούλας 4 (1), Δαγαλάκης 6 (1),  Αρναουτάκης Γ. 4, Καραλής 13 (1), Αγαπητός 12, Χαρίσης 23 (3), Πετράκης 2, Πάλλης  6.

Αξιοσημείωτο του φετινού ματς, οτι τότε αγωνιζόταν στο Ηρακλειο, οι σημερινοί παίκτες του Εργοτέλη Μάριος Αρναουτάκης, Γιαννης Καραλής, Αλέξης Πετράκης και αργότερα οι ¨κιτρινόμαυροι" εκαναν δικούς τους τους Τσερκιτζόγλου-Σακελαράκη.

Πηγη φύλλο αγώνα φώτο: "http://irakliobasket.blogspot.gr".












Προσοχή:

Το συγκεκριμένο  περιεχόμενο του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, των κειμένων, ειδήσεων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων, αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας  (copyright) και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. 

Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη-προφορική συναίνεση του συγγραφέα του άρθρου.
Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.