Εργο...άνοδος !!!Αφιέρωμα στον Εργοτέλη.


Ο Εργοτέλης ήταν ο μεγάλος νικητής του μπαράζ κατάταξης στην Β΄Εθνική,καθώς επικράτησε με 73-69 του Προμηθέα Χαλανδρίου στο κλειστό του Κλαδισού στα Χανιά και εκτός  απροόπτου θα ακολουθήσει στη Β’ Εθνική τους Έσπερο ΑΟΠΑ, Ένωση Ιλίου, Κρόνο Αγ. Δημητρίου και Κορωπί, καθώς ο Ηλυσιακός,( αλλά και ο Πανιώνιος εφ όσον δεν αγωνιστεί στην Α2), δεν θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα του ομίλου του Νότου της Β’ Εθνικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενή θέση, την οποία θα καλύψει ο Εργοτέλης.
Λένε πως "αν δεν ρισκάρεις, δεν προχωράς".

Το προηγούμενο καλοκαίρι, η Επιτροπή μπάσκετ και ο προπονητής των "κιτρινόμαυρων", δεν φοβήθηκαν κι αποφάσισαν, να πάρουν το ρίσκο κι εφ όσον ευνοούν οι προϋποθέσεις, πίστεψαν πως ήρθε το "πλήρωμα του χρόνου", να κάνουν το (μεγάλο) παραπάνω βήμα.

Κι όντως ένα τέτοιο ρίσκο, με μια "ημίψηλη ομάδα" με άμυνες, δύναμη και χωρίς ταμπέλες θέσεων,στον σχεδιασμό, αποφάσισαν "χωρίς τυμπανοκρουσίες" και όραμα, ονειρα,αλλα και πίστη στις δυνατότητες της ομάδας, να πραγματοποιήσουν όσα, είχαν ονειρευτεί, Γιαννουλάκης και Μακράκης. 

Χωρίς "μυστικά επιτυχίας", άλλα με ατέλειωτες ώρες δουλείας, ξενύχτια, βίντεο, ..μπόλικο άγχος και αϋπνίες, αλλά και ταυτόχρονα πίστη στο όραμα και στην φιλοσοφία της ομάδας, επαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε ο Εργοτέλης, να θεωρηθεί φέτος η πιο πετυχημένη ομάδα του Ηρακλείου και μαζί με τις ομάδες ανά την Κρήτη,Ρέθυμνο, Αρκάδι, Ηρόδοτο και Κύδων, να κλείσουν θετικά την χρονιά.

Τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι για τον Β.Γιανουλάκη και τους ανθρώπους της ομάδας, καθώς οι φιλοδοξίες θα είναι υψηλές και του χρόνου, με πρώτο σκοπό την παραμονή στην κατηγορία και όχι να είναι περαστικοί.

Και κάτι σημαντικό που πρεπει ν αναφερθεί. Ο Εργοτέλης υλοποίησε αυτό το πλάνο με την μεγαλύτερη παρουσία  Κρητικών παικτών που κράτησαν "ψηλά την σημαία" της ομάδας.

Η ομάδα του Γ. Μπακράκη, αποτελείται απο δυο ουσιαστικά δυο "ξένους", τον Γεωργούτσο και τον Σκαρλάτο και τον μεγάλο ατυχώ της χρονιάς Μ.Σακελαράκη.

Ο Γεωργούτος ήταν ο "ξένος" που εκανε την διαφορά και βοήθησε στα μέγιστα.
Ο Σκαρλάτος ήταν θετικός και βοήθησε, ενώ ο Μ.Σακελαράκης ,οταν ήταν καλά ήταν ο παίκτης που με την ποιότητά του ξεχώριζε και συνέβαλε  καθοριστικά στην ομάδα.

Οι Κρητικοί:

Ο Καραλής εχει "πολιτογραφηθεί" Ηρακλειώτης", ενώ ο Μπούμπαρης (που δεν χρησιμοποιείται πολύ), είναι φοιτητής.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανάδειξη κάποιων αθλητών, απο τον "μάστορα" του είδους Γιώργο Μακράκη, που σε άλλες ομάδες αποτελούσαν τρίτες και τέταρτες επιλογές.

Επί παραδείγματι οι Μάριος Αρναουτάκης και Παναγιώτης Χαρωνίτης (που εχει γενέθλια σήμερα και το kritikobasket.gr, του εύχεται να τα εκατοστήσει), ο Αλέξης Βασιλειάδης, αποτέλεσαν κάποιοι εξ αυτών,σε πολλά ματς "ακρογωνιαίοι λίθοι", των "κιτρινόμαυρων".

Το πιο σημαντικό παράδειγμα όμως είναι ο Κυριάκος Καρακωσταντάκης, που το καλοκαίρι γύριζε σε όλες τις ομάδες του Ηρακλείου, για να βρει μια θέση, καταλήγοντας στο "λιμάνι" του Εργοτέλη, και απο  ταλεντάκι που δεν ήξερε το πού παν’ τα τέσσερα, δουλεύτηκε σκληρά από τους προπονητές του και  ανέδειξε το ταλέντο που τον έφερε μαζί με τον Παντελή Μαραγκάκη της Ακαδημίας στους πιο εξελίξιμους παίκτες της Κρήτης την φετινή σαιζόν.

Κορυφαίοι και οι έμπειροι Καραλής, Ξενάκης,  ήταν ηγέτες, ενω σημαντική η βοήθεια απο τους Χαλκιαδάκη και Κομψέλη.

Άλλο σημαντικό στοιχείο η παρουσία στον πάγκο (και λιγότερο η χρησιμοποίηση) "μικρών αθλητών", απο τις υποδομές της ομάδας.

Παράδειγμα ο νεαρός Μαχαιριανάκης που ήταν αντιμέτωπος στο buzzer beater του Γαπκιάδη , στο ματς θρίλερ με την Πεύκη που ο Εργοτέλης έχασε με 63-65 κερδίζοντας όμως εμπειρίες ο νεαρός.

Σε όλες τις προηγμένες μπασκετικά χώρες, , κάθε σύλλογος που σέβεται την ιστορία του και ενδιαφέρεται για το μέλλον του, διαθέτει τμήματα υποδομής, που είθισται να αποκαλούνται ακαδημίες που φροντίζει να τις αξιοποιεί στο μέλλον στην Ανδρική ομάδα.

Και ο ΅Εργοτέλης το πραγματοποίησε κι αυτο.

Το παιχνίδι:

Κι επειδή έγινε και παιχνίδι, οι Αθηναίοι ήταν αρχικά αυτοί που ξεκίνησαν δυνατα το ματς,  έχοντας "άγνοια κινδύνου" και σουτάροντας πολύ, κατάφεραν και  προηγήθηκαν αρχικά στο δεκάλεπτο με ένα καλάθι μπροστά, ενώ στο 14΄ έφτασαν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (36-26), με βασικούς άξονες τους Καρούζο, Ρόση και Μαλούκκο.

Στο 15' , οι παίκτες του Γιώργου Μακράκη αντέδρασαν και με σερί 15-05, πήγαν στ αποδυτήρια, έχοντας φέρει το παιχνίδι στα ίσια (41-41).

Στην επανάληψη ο Εργοτέλης, συνέχισε, όπως ολοκλήρωσε το ημίχρονο και καταφερε να προηγηθεί με μέχρι και στους επτά πόντους (56-49), αλλά το σκορ σύντομα ανετράπη από τον Προμηθέα που προηγήθηκε στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου με 65-66.

Κάπου εκεί όμως "έσφιξαν τα γάλατα" στην άμυνα του Εργοτέλη, που έφερε ένα επιθετικό μπλακ άουτ για τον Προμηθέα που έκανε πέντε λεπτά να σκοράρει και κάπου εκεί το σύνολο του Γ. Μακράκη "κλείδωσε" τη νίκη του και πήρε προβάδισμα σε περίπτωση που θα ανοίξει ακόμα μια θέση στη Β΄Εθνική κατηγορία..

Κορυφαίος για τον Εργοτέλη ήταν ο Καραλής που σημείωσε 23 πόντους με 2 τρίποντα, με τον Καρακωσταντάκη ν ακολουθεί με 11 πόντους με 2 τρίποντα, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Καρούζος με 15 πόντους και 4 τρίποντα.

Εργοτέλης - Προμηθέας Χαλανδρίου  73-69
Δεκάλεπτα: 24-26, 41-41 (ημίχ.), 62-59, 73-69.
Διαιτητές: Βιοπάνος, Αγραφιώτης.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Μακράκης Γ.): Γεωργούτσος 7, Καρακωνσταντάκης 11 (2), Χαλκιαδάκης 8 (2), Ξενάκης 8, Χαρωνίτης, Σκαρλάτος 3, Βασιλειάδης 7, Μπουμπάρης 2, Αρναουτάκης 4, Χασάπης, Καραλής 23 (2), Αθαναηλίδης.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΧΑΛ.(Νικητόπουλος Τ.): Καραθανασόπουλος 8 (1), Σπετσιέρης 6 (2), Τασιόπουλος 9 (2), Καρούζος 15 (4), Σαμιώτης 3, Βαρσαμούλης 7, Ρόσης 11 (1), Ανδρουλάκης 5 (1), Μαλούκος 10.


Μια προσφορά:

Mo Club Heraklion - Teaser (2015 Promo Video)
Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.