Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ Νέων ανδρών | Τα (νέα) Ευρωπαϊκά αστέρια του μπάσκετ!


Κάποια νέα αστέρια ανέτειλαν στην Κρήτη. Κάποια άλλα έλαμψαν ακόμη περισσότερο και κάποια άλλα δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν το σύνολο των πραγματικών τους δυνατοτήτων. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως από 8 έως 20 Ιουλίου παρέλασαν στην Κρήτη οι παίχτες που στο άμεσο μέλλον θα στελεχώσουν τις ανδρικές ομάδες των χωρών τους και θα γράψουν τη δική τους ιστορία.
Αφιέρωμα της Τζέννης Γραβιά στο sentrafm.

Δεν βρέθηκαν άλλωστε τυχαία όλο αυτό το διάστημα στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο σκάουτερ από όλες τις ομάδες του ΝΒΑ, οι οποίοι αναζητούσαν ευρωπαϊκά «διαμαντάκια». Και φαίνεται πως τα βρήκαν... Πολλοί ήταν οι παίχτες που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τουρκία, Πολυτιμότερος ο Οσμάν, βραβείο ο Βεζένκοφ

Εκτός από σκάουτερ, ωστόσο, το «παρών» έδωσαν και σημαντικές προσωπικότητες του μπασκετικού ευρωπαϊκού στερεώματος. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και μέλος της σερβικής ομοσπονδίας παρακολούθησε αρκετά παιχνίδια παρέα με τον Ντράγκαν Τάρλατς, ενώ αρκετά ματς είδε και ο Μιρσάντ Τουρκσάν.

Τουρκία και Ισπανία είχαν χωρίς αμφιβολία το καλύτερο «υλικό» συνολικά. Υπήρξαν, ωστόσο, και περιπτώσεις παιχτών που παρότι οι ομάδες τους δεν έφτασαν πολύ μακριά στη διοργάνωση, κατάφεραν να αφήσουν το σημάδι τους. Ενας από αυτούς είναι ο ιδιόρρυθμος βραχύσωμος γκαρντ Μάτιτς Ρέμπετς, ο οποίος στη διάρκεια του τουρνουά υπέγραψε ένα καλό συμβόλαιο με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας.

Εκείνος, πάντως, που πραγματικά ξεχώρισε, παρότι η Βουλγαρία πάλευε μέχρι την τελευταία στιγμή για τη σωτηρία της, ήταν ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ. Ο παίχτης του Αρη ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα στο ασύνδετο σύνολο της Εθνικής ομάδας της χώρας του και κατάφερε να πάρει αρκετές πρωτιές σε ατομικό επίπεδο.

Σεντί Οσμάν από την Τουρκία, Αλμπέρτο Ντίαθ και Γουλιέλμο Ερναγκόμεθ ήταν οι παίχτες που άφησαν τις μεγαλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον, ενώ κάθε άλλο παρά απαρατήρητοι πέρασαν οι Μουχαμαντού Τζαϊτέ από τη Γαλλία, ο Μίλιγια Μίκοβιτς από το Μαυροβούνιο (αν και η ομάδα του υποβιβάστηκε), ο Σέρβος Νίκολα Γιάνκοβιτς, οι Κροάτες Πάολο Μαρινέλι και Ντομινίκ Μάβρα, αλλά και οι δικοί μας, Λευτέρης Μποχωρίδης και Δημήτρης Αγραβάνης.

ΣΕΝΤΙ ΟΣΜΑΝ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ

Η Τουρκία διέθετε ένα πολύ καλό σύνολο, ωστόσο ο Σεντί Οσμάν έκανε τη διαφορά. Ο 20χρονος σούτινγκ γκαρντ Σεντί Οσμάν τα έχει όλα… Υψος (2.01 μ.), σουτ, άμυνα, ενώ έχει την ευχέρεια να παίξει και ως άσος και να είναι εξίσου αποτελεσματικός! Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχε εντοπίσει η Αναντολού Εφές από το 2007. Τότε τον είχε αποκτήσει από την Μπόσνα (έχει γεννηθεί στα Σκόπια) και τον είχε εντάξει στα παιδικο-εφηβικά της τμήματα, ενώ το 2011 υπέγραψε μαζί της το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΤΙΑΘ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Ο Αλμπέρτο Ντίαθ -ο οποίος αγωνιζόταν στην Μπιλμπάο, αλλά μετά την επισημοποίηση πως η ομάδα δεν θα αγωνιστεί στην ACB το μέλλον του είναι αβέβαιο- είναι το μυαλό της Ισπανίας. Εξαιρετικός οργανωτής, κορυφαίος αμυντικός και εξαιρετικά αποτελεσματικός (είτε με σουτ, είτε με διείσδυση), χωρίς να παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες, κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του. Επίσης, του αξίζει βραβείο ήθους, καθώς όχι μόνο δεν παίζει σαν Ισπανός (με φλόπινγκ), αλλά έχει άψογη συμπεριφορά απέναντι στους αντιπάλους του.

ΜΑΤΙΣ ΡΕΜΠΕΤΣ  «ΔΙΑΟΛΟΥ ΚΑΛΤΣΑ»!

Οι περισσότεροι θα τον θυμούνται για την έντονη αντίδρασή του στην αναμέτρηση με την Ελλάδα όταν μάτωσαν τα χείλη του. Το ύψος του (δηλώνεται στα χαρτιά 1.80 μ., αλλά μετά βίας φτάνει τα 1.77 μ.), θεωρητικά είναι το βασικό του μειονέκτημα. Ωστόσο, όσο μπόι του λείπει, άλλο τόσο ταλέντο έχει… Διαθέτει εκρηκτικότητα, είναι καλός χειριστής της μπάλας, πολύ καλός σουτέρ και τις περισσότερες φορές ακόμη και τα… τραβηγμένα του σουτ βρίσκουν στόχο. Δεν τον υπέγραψε τυχαία πριν από λίγες μέρες η Ολίμπια Λιουμπλιάνας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΖΕΝΚΟΦ Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ


Στην Εθνική ομάδα της Βουλγαρίας υπήρχε ένα και μόνο σύστημα στην επίθεση: «Βεζένκοφ»! Επιπλέον, ο φόργουορντ του Αρη βρισκόταν σε κάθε ματς περισσότερο από 39 λεπτά στο παρκέ! Η κούραση, πάντως, δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις, να πάρει αρκετές πρωτιές στις στατιστικές λίστες, αλλά και να είναι (με διαφορά) ο παίκτης με τα περισσότερα «νταμπλ νταμπλ» στη διοργάνωση. Δικαίως, λοιπόν, τράβηξε πάνω του το ενδιαφέρον των δεκάδων σκάουτερ του ΝΒΑ που βρέθηκαν στο Ηράκλειο και παρακολούθησαν το τουρνουά.

ΓΟΥΛΙΕΛΜΟ ΕΡΝΑΓΚΟΜΕΘ Ο ΠΥΡΓΟΣ

Δεν είναι ο παίκτης που θα προσφέρει θέαμα, σίγουρα ωστόσο θα προσφέρει σκορ! Ο Ισπανός σέντερ αποτελεί μια ασφαλή λύση μέσα στη ρακέτα για την ομάδα του, ενώ βάσει σωματοδομής έχει εξαιρετική προοπτική. Βλέπει τον κόσμο από τα 2.09 μ., αγωνίζεται στην ΑCB με τη φανέλα της Σεβίλλης (έχοντας μάλιστα σημαντικό χρόνο συμμετοχής) και είναι βέβαιο πως στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα πρωταγωνιστήσει με τους «ταυρομάχους».

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.