Χανιώτικο μπάσκετ | Απολογισμός της χρονιάς που πέρασε.Τι δηλώνουν προπονητές-παράγοντες.Αφιέρωμα Γ.Σταυριανουδάκη.


Σ΄ ένα πραγματικά εξαιρετικό άρθρο-αφιέρωμα, που δημοσίευσε στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα", ο πολύ καλός φίλος Γιώργος Σταυριανουδάκης, κάνει τον απολογισμό όλων των ομάδων των Χανίων για την παρουσία τους στα Παγκρήτια πρωταθλήματα, την σαιζόν που μας πέρασε, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις, προπονητών και παραγόντων των χανιώτικων ομάδων, για τους λόγους που οδήγησαν τις ομάδες τους σε μια ¨άγονη" χρονιά, ενώ αναφέρει και τις εκτιμήσεις του για την νέα σαιζόν που γίνονται συζητήσεις και επαφές με στόχο να προχωρήσουν σε γενικότερες αλλαγές και το kritikobasket.gr, γνωρίζει και είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο "μπασκετικός χάρτης" της Κρήτης.
Αναλυτικά το άρθρο του Γιώργου Σταυριανουδάκη στο link : http://www.haniotika-nea.gr/meta-apo-tria-chronia-emine-xana-choris-pagkritio-titlo/

Μετά από τρία χρόνια έμεινε ξανά χωρίς παγκρήτιο τίτλο
Mε την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, η αγωνιστική περίοδος 2013 – 14 χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο “στείρες” για το χανιώτικο μπάσκετ, αφού ήταν η πρώτη μετά από τρεις σεζόν (και συνολικά 2η στα τελευταία 17 χρόνια) που ο Νομός μας έμεινε χωρίς παγκρήτιο τίτλο.

Αν και υπήρχαν προσδοκίες, αλλά και ικανότητες, στις μεγάλες ηλικιακές κατηγορίες δεν τα κατάφεραν ΟΑΧ (γυναίκες) και Κύδων (άνδρες), το ίδιο συνέβη και στις αμέσως μικρότερες (παίδων – κορασίδων, εφήβων – νεανίδων), όπου οι δυο προαναφερόμενες ομάδες δεν πήραν “κούπα”. Στις ακόμη πιο μικρές, αν και -για διάφορους λόγους- καμιά δεν ολοκληρώθηκε πλήρως, η μόνη που ενδεχομένως θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλό ήταν αυτή των παμπαίδων του Κύδωνα, η οποία πήρε την 1η θέση στον όμιλό της.

Ακόμη, στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚ μετείχαν -στις μικρές ηλικίες- άλλες δύο ομάδες από τα Χανιά, ο Α.Ο. Ακρωτηρίου και η Αθλητική Ένωση Πλατανιά, οι οποίες, χωρίς να παίξουν ιδιαίτερα πρωταγωνιστικό ρόλο, συγκριτικά, τα πήγαν καλά.

Βέβαια, καλή παρουσία δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να πάρεις και τίτλο, κάτι που μπορεί να μην το πετύχεις για πολλούς λόγους, άλλωστε είναι γνωστό ότι στον αθλητισμό δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Όμως, επαναλαμβάνουμε, ο χαρακτηρισμός της σεζόν προκύπτει από τη σύγκρισή της με τον απολογισμό που είχαν οι προηγούμενες.

Τη δική τους, σύντομη, άποψη για την αγωνιστική περίοδο που τελείωσε πριν περίπου έναν μήνα, αλλά και ορισμένα άλλα θέματα, μας είπαν προπονητές και παράγοντες των χανιώτικων ομάδων, ενώ δημοσιεύουμε και έναν πολύ σύντομο απολογισμό της.

Όσον αφορά την επόμενη σεζόν, στις περισσότερες ομάδες μας γίνονται συζητήσεις και επαφές με στόχο να προχωρήσουν σε γενικότερες αλλαγές. Έτσι, δεν αποκλείεται τον προσεχή Σεπτέμβριο να υπάρχουν “νέα δεδομένα” σε όλους τους τομείς.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΙΚΤΣΟΓΛΟΥ (προπονητής ΟΑΧ): "Υστερήσαμε στις λεπτομέρειες".

«Κατ” αρχήν θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Πιστεύω ότι υστερήσαμε σε… λεπτομέρειες και αυτό μας στοίχισε τον τίτλο στις γυναίκες. Στα κρίσιμα σημεία φάνηκε να μας κυριεύει το άγχος, δεν παίξαμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και γενικότερα οι συγκυρίες ήταν εις βάρος μας. Καθοριστικό για τον τίτλο ήταν ο 3ος αγώνας, στο Ρέθυμνο, όπου πιστεύω ότι μας άξιζε και έπρεπε να κερδίσουμε. Στις νεάνιδες είχαμε στόχο να παίξουμε στον τελικό, δεν το πετύχαμε, ενώ στις κορασίδες κάναμε μια ιδιαίτερα αξιοπρεπή εμφάνιση».

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ  (προπονητής Α.Ο. Κύδων):" Αδυναμία διαχείρισης του 2-0".

«Όταν προηγηθήκαμε 2-0 νίκες στα χιαστί παιχνίδια των ανδρών φάνηκε να μην μπορούμε, κυρίως λόγω έλλειψης εμπειριών, να διαχειριστούμε αυτό το πλεονέκτημα και τελικά η σαφώς πιο έμπειρη Ακαδημία Ρεθύμνου μας απέκλεισε από τον τελικό. Στους έφηβους, λόγω σχολικών υποχρεώσεων, οι προπονήσεις ήταν ελάχιστες και ουσιαστικά η ομάδα μαζευόταν μόνο στα παιχνίδια, ενώ στους παίδες είχαμε πολλά νέα πρόσωπα και με αυτό το δεδομένο, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά προσπάθησαν στους περισσότερους αγώνες, θα χαρακτήριζα καλή την πορεία τους».


ΑΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ  (προπονητής Α.Ο. Ακρωτηρίου):"Υπάρχει συνέχεια στον ΑΟΑ".

«Για δεύτερη συνεχόμενη φορά πήραμε μέρος σε τελική φάση παίδων και για πρώτη μπήκαμε στην τετράδα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια της περυσινής πορείας των παμπαίδων, οι οποίοι ήταν 3οι στο φάιναλ φορ και φέτος αποτελούσαν τον βασικό κορμό της ομάδας. Όμως είμαι ευχαριστημένος και από την παρουσία της νέας ομάδας των παμπαίδων, ενώ στα μίνι αγόρια το σύστημα διεξαγωγής και όχι μόνον, δεν νομίζω ότι βοήθησαν να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν ανάλογες διοργανώσεις και πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που κάναμε προπονήσεις 8 μήνες για να παίξουμε τελικά μόλις 2 παιχνίδια».

ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (προπονητής Αθλητικής Ένωσης Πλατανιά):"Κάναμε καλή προσπάθεια".

«Με δεδομένες τις γενικότερες δυσκολίες που συναντήσαμε, θεωρώ ότι κάναμε μια καλή προσπάθεια, ειδικά στα κορίτσια, η οποία θα μας βοηθήσει πολύ τη νέα σεζόν. Κατεβάσαμε για πρώτη φορά ομάδα εφήβων, που δεν τα πήγε άσχημα στην α” φάση, στους παίδες δεν είχαμε πολλά παιδιά και δεν πήραμε μέρος, ενώ  στους παμπαίδες, με πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεση μας, παίξαμε για τις εμπειρίες. Στις δυο κατηγορίες των κοριτσιών, με συγκριτικά πιο έμπειρες αθλήτριες, η πορεία μας θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη, αφού χάσαμε παιχνίδια… στις λεπτομέρειες, ενώ στις κατηγορίες μίνι προβλήματα της τελευταίας στιγμής δεν μας επέτρεψαν να πάρουμε μέρος».

ΤΖΟΥΓΚΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ  (έφορος ΟΑΧ):"Υπάρχει πικρία, μας έλειψαν κάποια στοιχεία".

«Πιστεύω ότι έγινε καλή δουλειά σε όλο το τμήμα, σε μια σεζόν που όλοι είχαμε βάλει ως στόχο τον τίτλο στις γυναίκες. Δυστυχώς κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες, οι συγκυρίες, αλλά και η τύχη, δεν μας το επέτρεψαν.  Σίγουρα υπάρχει μια πικρία, περισσότερο γιατί η ομάδα είχε τις δυνατότητες να πάει στη μεγάλη κατηγορία, αλλά φάνηκε να μας… λείπουν κάποια πράγματα. Αναμφίβολα το οικονομικό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι και χρειάστηκε προσπάθεια και υποστήριξη για να “τα βγάλουμε πέρα”, ενώ είναι ακόμη νωρίς να πούμε κάτι ξεκάθαρο για τη νέα σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατόν, συνεχίζοντας να δίνουμε βάρος στα τμήματα υποδομής».

ΜΠΑΡΚΟΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ  (μέλος επιτροπής μπάσκετ Α.Ο. Κύδων):"Δεν ήταν επιτυχημένη σαιζόν".

«Αν και ασχολήθηκα περισσότερο με τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, παρακολούθησαν αρκετά παιχνίδια και των μεγαλύτερων. Αν πάρουμε ως βάση τον τελικό απολογισμό, δεν μπορώ να πω ότι ήταν επιτυχημένη σεζόν. Γνωρίζαμε ότι η διάκριση μπορούσε να έρθει από την ανδρική ομάδα, η οποία έπαιξε καλά στα περισσότερα παιχνίδια, αλλά στα κρίσιμα τελευταία  δεν “έβγαλε το μέταλλο” που χρειαζόταν και αυτό μας στοίχισε. Κάποιος που παρακολουθεί αυτή την ομάδα από κοντά τα 2-3 τελευταία χρόνια, μπορεί να διαπιστώσει βελτίωση σε πολλούς τομείς, όμως η έλλειψη εμπειριών δεν της επέτρεψε να κάνει την υπέρβαση. Στον οικονομικό τομέα, αν και τα έξοδα ήταν αρκετά, μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε, έχοντας σημαντική υποστήριξη από τους γονείς. Για τη νέα σεζόν, τώρα, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην επιτροπή και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε ώστε η ομάδα να λειτουργήσει όσο καλύτερα γίνεται σε όλους τους τομείς και μέσα από αυτό να έρθουν και αγωνιστικές επιτυχίες».

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ  (πρόεδρος Α.Ο. Ακρωτηρίου):"Ανοδική πορεία".

«Ανοδική θα χαρακτήριζα την πορεία μας στην περυσινή, πλέον, σεζόν και υπάρχει η αισιοδοξία ότι τη νέα αγωνιστική περίοδο θα πάμε ακόμη καλύτερα. Ήδη έχουμε αποφασίσει να κατεβάσουμε, για πρώτη φορά, ομάδα στο πρωτάθλημα εφήβων, με στόχο να συνεχίσουν ν” αγωνίζονται τα μεγάλα και να παίρνουν περισσότερα παιχνίδια στα χέρια τους τα μικρότερα παιδιά. Κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να κρατήσεις στο άθλημα παίκτες που δεν αγωνίζονται σ” επίσημα παιχνίδια, ενώ όσο λιγότερες ομάδες υπάρχουν, τόσο λιγότερα παιδιά ασχολούνται με το μπάσκετ και βέβαια μικρότερη “δεξαμενή” σημαίνει και περιορισμένες επιλογές. Όσο για το οικονομικό, αντεπεξήλθαμε οριακά, έχοντας και τη συνεισφορά γονέων και χορηγών».

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ  (πρόεδρος Αθλητικής Ένωσης Πλατανιά):"Έγινε το καλύτερο".

«Αγωνιστικά έγινε ό,τι καλύτερο, με δεδομένο ότι είχαμε σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τις προπονήσεις. Πάντως βασικός στόχος ήταν να φέρουμε τα μικρά παιδιά στον χώρο του αθλητισμού και του μπάσκετ, ειδικότερα, κάτι που θεωρώ ότι τα πετύχαμε. Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, τα πράγματα δεν ήταν… ρόδινα, δεν έχουμε στην περιοχή μεγάλες επιχειρήσεις και έτσι οι χορηγίες ήταν λίγες. Στηριχθήκαμε κυρίως στους γονείς των παιδιών και σε φίλους της ομάδας για να μπορέσουμε ν” αντεπεξέλθουμε στ” αρκετά έξοδα. Ξέρουμε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη και τη νέα αγωνιστική περίοδο, όμως και πάλι θα κάνουμε την προσπάθειά μας, αφού έχουμε στην ομάδα αγόρια και κορίτσια με πολλές δυνατότητες. Εύχομαι να υπάρχει υγεία και να είναι περισσότερες, αλλά και πιο βολικές οι προπονητικές ώρες που θα μας δοθούν για τη νέα σεζόν».

Οι παγκρήτιοι τίτλοι της προηγούμενης δεκαετίας

2003-4: Ο Α.Ο. Κύδων στους άνδρες και άνοδος στην Γ” Εθνική.
2004-5: Ο ΟΑΧ στις γυναίκες και άνοδος μέσα από τα μπαράζ στην Α2 εθνική.
2005-6: Οι παγκορασίδες του ΟΑΧ.
2006-7: Οι γυναίκες του ΟΑΧ και ο Α.Ο. Ακρωτηρίου στη νεοσύστατη, τότε, κατηγορία παγκορασίδων Β’.
2007-8: Ο Α.Ο. Ακρωτηρίου στις παγκορασίδες Β’.
2008-9: Ο Α.Ο. Κύδων στους παίδες, ο Α.Ο. Ακρωτηρίου στις παγκορασίδες Α’ και ο ΟΑΧ στις παγκορασίδες Β’.
2009-10: Ο Α.Ο. Ακρωτηρίου σε κορασίδες και παγκορασίδες Α’.
2010-11: Κανείς τίτλος, με πιο αξιοσημείωτο γεγονός την άνοδο του Α.Ο. Ακρωτηρίου στην Α” κατηγορία παίδων (πήρε τη 2η θέση στους παίδες Β’).
2011-12: Οι παγκορασίδες και τα μίνι κορίτσια του ΟΑΧ.
2012-13: Ο Α.Ο. Κύδων στους παίδες και ο ΟΑΧ στις παγκορασίδες.

Πηγη: "Εφ.Χανιώτικα Νεα"- http://www.haniotika-nea.gr/meta-apo-tria-chronia-emine-xana-choris-pagkritio-titlo/

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.