Γ.Μακράκης | "Πρωτάθλημα χωρίς στόχο!-Θέλομε προπονητές στην Κρήτη".

Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ελλήνων προπονητων Καλαθοσφαίρισης (sepk.gr), μίλησε ο προπονητής του Εργοτέλη, Γιώργος Μακράκης. Είπε πολλα κι ενδιαφέροντα για το δύσκολο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής και την πορεία της ομάδας του...

Ο Γιώργος Μακράκης ανέλυσε μέσω της επίσης ιστοσελίδας του ΣΕΠΚ (sepk.gr) το πλάνο που υπάρχει στον Εργοτέλη, ενώ δεν παρέλειψε να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του τόσο για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, όσο και για το ελληνικό μπάσκετ.

Αναλυτικά:

"Θεωρώ ότι η Γ' Εθνική δεν έχει στόχο σαν πρωτάθλημα. Είναι επαγγελματικό; Είναι ερασιτεχνικό; Είναι αναπτυξιακό; Αν γίνει αναδιάρθρωση, θα πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατόν να πέφτουν εφτά και να ανεβαίνει μία σε έναν όμιλο αποτελούμενο από 14 ομάδες. Βλέπουμε έναν τρομερό συναγωνισμό, με συνέπεια οι ομάδες να είναι αναγκασμένες να πραγματοποιούν πολλές μεταγραφές, καθώς ακόμα και για να σωθούν θα πρέπει να κάνουν πρωταθλητισμό. Έτσι, δεν σου δίνεται η δυνατότητα να βάλεις δικά σου παιδιά. Σκεφτείτε έστω και τα μισά χρήματα από αυτά που βάζουν οι ομάδες, να επενδύονταν στις υποδομές.
Γενικότερα πιστεύω πως πρέπει να αλλάξουν πολλά στα εθνικά πρωταθλήματα. Κάποια στιγμή τα αθλητικά σωματεία να δουν διαφορετικά τα πράγματα. Παρατηρούμε το φαινόμενο να υπάρχει ερασιτεχνισμός με επαγγελματικές αποδοχές. Αν υπάρξει επαγγελματική κατηγορία θα πρέπει να διέπεται από επαγγελματικές αρχές.
Γύρω από το ελληνικό μπάσκετ βλέπουμε ένα συννεφιασμένο τοπίο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Οι ομάδες θα πρέπει να εστιάσουν στο τι είδους φιλοσοφία θα έχουν και να δίνουν βάρος στη διάρκεια και στη συνέχεια. Οι προπονητές να δουλεύουν εκ βαθέων και οι διοικήσεις να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να μειώνουν τα έξοδά τους και χρήματα που θα βάζουν να είναι μέχρι όσο φτάνει το χέρι τους.
Από βιτρίνα καλά πάμε, αλλά το πρόβλημα είναι στην πρώτη ύλη και την παραγωγική διαδικασία που έχει σταματήσει να δουλεύει καλά. Βλέπουμε τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την Εθνική ομάδα να πρωταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο, όμως το θέμα είναι τι συμβαίνει πίσω από την... κουρτίνα.
Το θέμα είναι το εκάστοτε σωματείο να ξέρει που βαδίζει ώστε να βγουν νέες φουρνιές. Αυτή τη στιγμή ανακυκλώνονται συνεχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι παίκτες. Είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο λόγω κρίσης να φέρουμε νέα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, παρά τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, καθώς βλέπουμε τους νέους ανθρώπους να μην έχουν πλέον ως πρώτη τους προτεραιότητα τον αθλητισμό. Οι υποδομές θα πρέπει να τους δίνουν κίνητρο στα παιδιά, όχι απλά να ξεκινήσουν, αλλά και για να μείνουν κοντά στον αθλητισμό. Έτσι θα δημιουργήσουμε νέους παίκτες, φιλάθλους, προπονητές, διαιτητές και παράγοντες. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το χώρο να γεμίζει καθημερινά από... αλεξιπτωτιστές.
Το θετικό με τον όμιλο στον οποίο συμμετέχουμε είναι ότι υπάρχει απίστευτος συναγωνισμός. Θέλω να εκθειάσω τον τελευταίο της βαθμολογίας Ίκαρο Ικαρίας που γνώρισα τους ανθρώπους του όταν παίξαμε εκεί. Είναι Μία παρέα να ασχολείται με τον αθλητισμό, επειδή τον αγαπάει και παρότι είχαν πέσει πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα, παλεύουν όλα τα παιχνίδια. Γενικά υπάρχει αξιοπιστία μέχρι τώρα, καθώς βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες παλεύουν μέχρι το τέλος, ενώ ομάδες που παλεύουν να σωθούν, κερδίζουν εκτός έδρας. Η λειτουργία βρίσκεται σε καλά επίπεδα και βλέπουμε την πλειονότητα των ομάδων να εκπέμπει υγεία.
Ο Εργοτέλης προσπαθεί τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ενός πυρήνα από αρκετά παιδιά στις ακαδημίες, που έχουν πρωταθλήματα και διακρίσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύλλογος είχε να κατακτήσει 7 χρόνια το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ στο ανδρικό και 23 στο εφηβικό. Τα τελευταία τρία χρόνια στο γήπεδο Καζαντζάκη οι άνθρωποι της ομάδας έχουν καταφέρει να ξαναφέρουν τα παιδιά στο γήπεδο, λόγω και την ανόδου στις εθνικές κατηγορίες που αποτελεί... κράχτη. Πιστεύω ότι παρότι ολοκληρώσαμε το ρόστερ την τελευταία στιγμή, θα σωθούμε και του χρόνου η ομάδα θα στηθεί σε διαφορετικές προοπτικές. Θέλουμε καλύτερη και ποιοτικότερη δουλειά στις υποδομές, με μεγαλύτερο προγραμματισμό, πιο μακροχρόνιο, για να βασιστεί ο σύλλογος στις δικές του φουρνιές.
Από πίσω βρίσκονται αρκετοί νέοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και παλιοί αθλητές. Με έχει εκπλήξει η δουλειά που κάνουν. Σπαταλούν πολύ χρόνο χωρίς να έχουν πολλά λεφτά. Όλα γίνονται με αγάπη, μεράκι και δουλειά. Κι όλα αυτά υπό τη σκέπη του Εργοτέλη και  του κ.Παπουτσάκη. Είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν τέτοιο πρόεδρο. Υπερήφανοι για όσους δουλεύουν την επιτροπή, γιατί ο αθλητισμός χρειάζεται από τέτοιους εργάτες. Έτσι, πρέπει να δουλεύουν τα αθλητικά σωματεία. Ο στόχος είναι πριν τελειώσουν τα πρωταθλήματα να μιλήσουμε για τη νέα χρονιά και να υπάρχει συνέχεια, κάνοντας το σύλλογο ακόμα καλύτερο. Ελπίζω να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό σε τέτοια κρίση να είμαστε όλοι πληρωμένοι και ο σύλλογος να μην χρωστάει πουθενά, έχοντας ως εχέγγυο τον πρόεδρο που μπορεί να βοηθήσει σε μία δύσκολη κατάσταση.
Στο μπάσκετ της Κρήτης υπάρχει αυτή τη στιγμή μία πολύ καλή βιτρίνα, καθώς βλέπουμε τον ΑΓΟΡ να ανεβαίνει στην Α1, τον ΟΦΗ στην Α2 και το Ηράκλειο να διεκδικεί την άνοδό του στη Β' Εθνική. Ωστόσο, εκεί που πραγματικά χρειάζεται βοήθεια είναι προς τους προπονητές. Σαν τοπικός σύνδεσμος έχουμε ζητήσει να γίνει σχολή. Πρέπει να βοηθήσουμε και αυτά τα παιδιά και όσους έχουν δίπλωμα, ώστε ισχυροποιώντας τον προπονητή να βγουν φουρνιές νέων παικτών. Η επιτυχία πάντα βοηθάει και κάνει παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Τα σωματεία προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Ασχολούνται αρκετά με τις υποδομές. Έτσι, οι προπονητές θα πρέπει να δουλέψουν με μεράκι και διάθεση. Δεν μένω τόσο πολύ στη βιτρίνα, αλλά σε αυτό.
Εύχομαι να έχουμε καλή Ανάσταση και να έχουμε φώτιση, γιατί πραγματικά οι εποχές είναι δύσκολες. Χρειαζόμαστε δύναμη και υπομονή. Να αλλάξουμε λίγο τρόπο σκέψης και να πάμε σε άλλα πράγματα, πέραν από το οικονομικό, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει τις αρχές μας και τις αξίες μας".




Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.