ΕΚΑΣΚ:Συνέντευξη με τα πεπραγμένα έδωσαν το πρωί τρια μέλη του Δ.Σ

Διαβάσαμε  και αντιγράφομε πλήρης  απο την  ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Νεα  Κρήτη"  την επιλεκτική συνέντευξη που παραχώρησαν μέλη της απερχόμενης διοίκησης της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης κ. Γιώργος Χαλαμπαλάκης (  πρώην πρόεδρος ), Γιάννης Λεβέντης (πρώην γ. γραμματέας ) και Βασίλης Ελευθεριάδης (πρώην αντιπρόεδρος).
Τα συμπεράσματα  δικά σας....




Απαντήσεις στους επικριτές στους θέλησαν να δώσουν, ενόψει των εκλογών της ΕΚΑΣΚ που είναι προγραμματισμένες για τις 10 Οκτωβρίου, μέσα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τρία μέλη της απερχόμενης διοίκησης της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης κ. Γιώργος Χαλαμπαλάκης (πρόεδρος μέχρι πρότινος), Γιάννης Λεβέντης (γενικός γραμματέας μέχρι πρότινος) και Βασίλης Ελευθεριάδης (πρώην αντιπρόεδρος).
Οι τρεις άνδρες αναφέρθηκαν στα πεπραγμένα της Ένωσης τα τελευταία χρόνια θέλοντας να αναιρέσουν την εκδοχή της άλλης υποψήφιας πλευράς ότι έχει έλθει σε τέλμα η απερχόμενη διοίκηση σε θεσμικό επίπεδο, ενώ για άλλη μία φορά έκαναν έκκληση για τη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου ώστε να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις και να επιλεγούν οι καλύτεροι παράγοντες για τη νέα διοίκηση της ΕΚΑΣΚ. Αναλυτικά, οι δηλώσεις των κ. Χαλαμπαλάκη, Λεβέντη και Ελευθεριάδη.
-Γιώργος Χαλαμπαλάκης: «Μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη μεγάλη φασαρία που δημιουργήθηκε εγώ ένοιωσα μία χαρμολύπη. Χαρά γιατί είδα τα σωματεία να ενεργοποιούνται και λύπη γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση, μηδενισμός και ισοπέδωση των πάντων. Και η προπαγάνδα έχει τα όριά της. Πότε δε διεκδικήσαμε το αλάθητο του Πάπα. Όποιος δουλεύει, όμως είναι φυσιολογικό να κάνει και λάθη. Η Ένωση πριν αναλάβω εγώ βρισκόταν σε ένα μικρό γραφείο στον Αγ. Τίτο και μετά στη Μίνωος, αλλά με την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί οι άνθρωποι που πέρασαν από τις διοικήσεις της ΕΚΑΣΚ καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτά τα γραφεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.
Όσον αφορά στο οικονομικό άνοιγμα της ΕΚΑΣΚ που ανέρχεται στις 130.376 ευρώ εκ των οποίων οι 60-65.000 είναι προς τους διαιτητές και τα σωματεία. Στην προηγούμενη γενική συνέλευση είχαμε ενημερώσει τα σωματεία ότι με τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων παμπαίδων-παγκορασίδων και νέων ανδρών θα ανέβαιναν τα έξοδα, αλλά ήθελαν όλοι να γίνουν και τώρα μας κατηγορούν για αυταρχισμό. Θα μπορούσαμε να διαγράψουμε τα έξοδα μετακίνησης ώστε να μειωθεί κατά πολύ το χρέος, αλλά θα ήταν άδικο προς τα σωματεία. Τη νέα χρονιά τα έξοδα θα είναι πολύ μικρότερα καθώς στα πέντε από τα δώδεκα πρωταθλήματα τους διαιτητές θα τους πληρώνουν τα σωματεία. Είναι ψευδείς οι πληροφορίες που θέλουν κάποιο μέλος της Ένωσης να έχει κλέψει χρήματα. Υπάρχουν όλα τα παραστατικά και είναι αυταπόδειχτο το που πήγαν τα χρήματα.
Αυτή τη στιγμή έχουμε 20.000 ευρώ στο ταμείο μας, αλλά δεν πρόκειται να πειράξουμε αυτά τα χρήματα πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μετά τον έλεγχο που έχουμε ζητήσει από το ΙΚΑ. Υπολογίζουμε ότι τα χρωστούμενα είναι περίπου 9 χιλιάδες χωρίς τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και τα οποία θα πληρώσει ο υπεύθυνος ταμίας όπως αναφέρεται στα πρακτικά της Ένωσης. Υπολογίζουμε ότι τη νέα χρονιά θα έχουμε θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό ώστε να μειώσουμε και τα χρέη μας. Είχαμε επίσης συζητήσει με ένα φροντιστήριο για χορηγία που θα είχε τριετή ισχύ και θα έφερνε αρκετά έσοδα στην ΕΚΑΣΚ, αλλά υπήρξε διαφωνία στο συμβούλιο. Δεν έχει εγκαταλειφθεί, όμως ως ιδέα».
Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Χαλαμπαλάκης επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο ώστε να επιλεγούν οι καλύτεροι για τη διοίκηση της ΕΚΑΣΚ. «Δεν είναι δυνατό σε μία ένωση που έχει 22 ενεργά σωματεία να υπάρχουν δύο και τρία ψηφοδέλτια. Είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά με τη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου δε θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις και προβλήματα μετά την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Με ενιαίο ψηφοδέλτιο οι καλύτεροι θα επιλεγούν για το Δ.Σ. την Ένωσης. Δεν έχει να κάνει με την προσωπική προβολή και δεν είμαστε καρεκλοκένταυροι. Θέλουμε να έρθουν νέοι άνθρωποι να διορθώσουν, εφόσον μπορούν, κάποια πράγματα. Για εμάς αυτό που μετρά είναι το μπάσκετ να παραμείνει ενωμένο. Δε γίνεται να γυρίσουμε στο 1980 και να υπάρξει διχασμός».

-Γιάννης Λεβέντης: «Ήμουν παράγοντας τότε που ακόμα η ΕΚΑΣΚ έδρευε στον Αγ. Τίτο και μπήκα ως μέλος της ένωσης το 1996 ως ειδικός γραμματέας και αργότερα ως γενικός γραμματέας όπως παραμένω και μέχρι σήμερα. Η παραγωγή ιδεών και οι καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των πρωταθλημάτων ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό ιδέες του Γιώργου Χαλαμπαλάκη. Τα γραφεία ήταν δική του ιδέα και κίνησε τα νήματα για να πραγματοποιηθεί με τη σημαντική συμμετοχή του Καφούση. Δεν έχει άλλη Ένωση τέτοια γραφεία και αυτό τιμά το κρητικό μπάσκετ. Δεν αναιρώ καθόλου τον αγώνα των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά οραματιστής ήταν ο Χαλαμπαλάκης. Πάντα είχαμε σοβαρό πρόβλημα με την αναπτυξιακή πορεία του μπάσκετ ειδικά μετά την επιβάρυνση που είχαν οι μαθητές στα σχολεία τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ατονήσει το πρωτάθλημα των εφήβων. Για εμάς ήταν πάντα ζητούμενο η ανάπτυξη του αθλήματος και ήμασταν πρωτοπόροι διοργανώνοντας πρωταθλήματα παμπαίδων-παγκορασίδων, δίνοντας στα σωματεία τη δυνατότητα να αγωνιστούν με περισσότερες από μία ομάδες. Η ΕΚΑΣΚ είναι η μόνη Ένωση Πανελλήνια που διοργανώνει αυτά τα πρωταθλήματα και αυτό είχε τύχει ευμενών σχολείων από την ΕΟΚ ακολουθώντας αργότερα τα δικά μας πρότυπα. Ακόμα και η απόφαση να πληρώνουν τους διαιτητές τα σωματεία ξεκίνησε από την ΕΚΑΣΚ. Πρώτοι θέσαμε ως όρο να συμμετάσχουν δύο μικροί στις 12άδες των ομάδων κάτι που μπήκε αργότερα στις προκηρύξεις της ΕΟΚ, ενώ είμαστε οι μοναδικοί που διοργανώνουμε πρωτάθλημα Νέων ανδρών. Είμαστε μία Ένωση που κάνει αισθητή την παρουσία της.
Από πάρα πολλούς ανθρώπους-φίλους έχω ακούσει ότι η ΕΚΑΣΚ δεν παράγει έργο. Εάν όλα τα παραπάνω δεν είναι παραγωγή έργου τότε μάλλον δεν έχουν καλή μνήμη ή θυμούνται και δε θέλουν να τα λένε. Και τα σωματεία τα έχουμε βοηθήσει όποτε περνούσε από το χέρι μας.
Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα των χορηγιών, αλλά είναι μία δύσκολη υπόθεση γιατί οι χορηγοί προτιμούν τις ομάδες και όχι τις Ενώσεις. Γενικά προσπαθήσαμε να κάνουμε πράγματα για να προωθήσουμε το μπάσκετ, όπως εκπομπές, αλλά δεν κράτησαν πολύ.
Επίσης οποιαδήποτε υπόθεση έχει προκύψει την εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή και αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΚΑΣΚ δεν έχει χάσει ποτέ υπόθεση στο ΑΣΕΑΔ ακόμα και όταν εγώ στράφηκα ενάντια στην Ένωση ως παράγοντας του Εργοτέλη για τη συνένωση του Αστέρα με την ΑΘΛΕΣΗ.
Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ΕΚΑΣΚ βρέθηκε να έχει εκπρόσωπο στις Εθνικές ομάδες με τον Βασίλη Ελευθεριάδη να αναλαμβάνει χρέη συνοδού. Εξάλλου έχουμε αναλάβει πολλές διοργανώσεις στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια.
Σε επίπεδο αναπτυξιακού ορίζαμε παραπάνω προπονητές από αυτούς που ζητούσε η ΕΟΚ και αυτό γιατί οι προπονητές μας δέχονταν να μοιράζονται τα χρήματα ώστε να γίνει καλύτερη δουλειά. Όσον αφορά στα σωματεία ακολουθήσαμε την απόφαση της ΕΟΚ να συμμετέχουν δύο μικροί στη δωδεκάδα των ομάδων, αλλά μετά από κόντρες και πιέσεις η ΕΟΚ πήρε πίσω τις αποφάσεις της. Το ίδιο έγινε και με την υπόθεση των 30άριδων, όπου τότε ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ πρότεινε να αγωνίζονται τόσοι μικροί όσοι και μεγάλοι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος Νέων ανδρών ήταν δική μου ιδέα και μάλιστα σκεφτόμουν να υπάρχουν μπόνους στο πρωτάθλημα των ανδρών για όσες ομάδες πήγαιναν καλά στους Νέους. Τελικά δε βρέθηκε η κατάλληλη φόρμουλα, αλλά δεν εγκαταλείφτηκε ως ιδέα. Στην τελευταία φετινή συνεδρίαση είχαμε προτείνει στο πρωτάθλημα των ανδρών από την περίοδο 2011-12 να υπάρχουν τρεις μικροί στη 12άδα και κάθε ομάδα θα έπρεπε να έχει στην πεντάδα της τουλάχιστον ένα μικρό και για τα 40 λεπτά του αγώνα. Είναι κάτι που υπάρχει στην προκήρυξη της ΕΣΚΑΝΑ και έχει λειτουργήσει θετικά».

-Βασίλης Ελευθεριάδης: «Επειδή έχω άμεση πρόσβαση στην ΕΟΚ εισπράττω αυτά τα 8 χρόνια ότι η λειτουργικότητα της ΕΚΑΣΚ είναι παραδειγματική. Από το 2002 και μετά ήρθε η ανάκαμψη του γυναικείου μπάσκετ στην Κρήτη και κανένας δεν έχει λόγο να το αμφισβητήσει. Είδα σε δηλώσεις ότι η ΕΚΑΣΚ έχει έρθει σε τέλμα σε θεσμικό επίπεδο. Αλλά πως είναι δυνατό να είναι σε τέλμα όταν έχει φέρνει αποτελέσματα και επιτυχίες. Ο κ. Δασκαλάκης το γνωρίζει πολύ καλά γιατί ήμασταν μαζί με το κλιμάκιο της Κρήτης στη Σικελία. Σε αυτό το διάστημα των 8 χρόνων καταφέραμε να απαγκιστρωθούμε από το πρωτάθλημα των νήσων και να αγωνιζόμαστε πλέον κόντρα στα μεγαθήρια της ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ, ΕΚΑΣΘ κ.α. Με ομάδες που είναι μεν καλύτερες από εμάς, αλλά που τις κοντράρουμε πλέον. Με τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια και πρέπει να ευχαριστήσω γι’ αυτό τους προπονητές, καταφέραμε να έχουμε 44 κορίτσια στα εθνικά κλιμάκια και 18 συμμετέχουσες σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στα αγόρια είχαμε 14 παιδιά σε εθνικά κλιμάκια με αποκορύφωμα τους Πετράκη και Παπαδάκη που μετείχαν σε Εθνικές ομάδες. Άρα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί μια χαρά. Στα αγόρια πρέπει να υπάρξει στήριξη και από τα σωματεία για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ας μη γελιόμαστε δεν είναι η Κρήτη η βάση για τις Εθνικές ομάδες. Καταφέραμε, ωστόσο να κάνουμε τα κλιμάκιά μας ανταγωνιστικά. Είμαστε, όμως μακριά από το κέντρο των αποφάσεων και αυτό μετρά. Και τα σωματεία, όμως δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Εγώ είχα προτείνει να υπάρχει ένας άνθρωπος να ασχολείται με το αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Κρήτη, αλλά δεν το δέχτηκαν κάποια μέλη της Ένωσης κι έτσι δημιουργήθηκε μία επιτροπή, όπου ο καθένας νόμιζε ότι έκανε το κουμάντο.
Όσες αποφάσεις πήραμε στο τέλος βγήκαμε δικαιωμένοι. Εάν είχα διαπιστώσει οποιαδήποτε ατασθαλία, λαμογιά, αταξία ειλικρινά θα είχα φύγει. Και με όλα αυτά που βλέπω τώρα δεν έχω αποφασίσει εάν θα κατέβω στις ερχόμενες εκλογές», κατέληξε.

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.