Νίκος Σειραγάκης: "Μεγάλο σχολείο η Εθνική"

Ως ένα σχολείο και μία μεγάλη εμπειρία χαρακτήρισε ο Νίκος Σειραγάκης τη συμμετοχή του στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα, από τη θέση του βοηθού προπονητή της Εθνικής μας ομάδας.
Ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Παίξε Μπάλα» (στο Ρέθυμνο)και μίλησε για αυτή τη σημαντική εμπειρία της ζωής του, βρισκόμενος στο πλάι του Γιάννη Γιαννόπουλου και κατακτώντας με την Εθνική μας ομάδα το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες.
O Σειραγάκης με τους διεθνείς
Ο Νίκος ήταν ευχαριστημένος για όλο αυτό το οποίο έζησε και με το δικό του γλαφυρό και χαρακτηριστικό τρόπο, μας μετέφερε πολλές εικόνες από τους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες, όπου είχαν έντονο το Ρεθυμνιώτικο χρώμα.
Σας παραθέτουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Σειραγάκης.

* Αρχικά Νίκο, θα θέλαμε να μας δώσεις τις εντυπώσεις από τους Μεσογειακούς αγώνες.
«Πραγματικά ήταν πολύ σημαντική εμπειρία. Οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν μια μικρογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων, με το κλίμα να είναι εξαιρετικό όσο και το σμίξιμο μεταξύ των κρατών και των λαών. Ήταν ένα πανηγύρι, όπου συμμετείχαν 23 χώρες και λαοί, όπου έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον και για μένα που το ζούσα για πρώτη φορά ακόμη μεγαλύτερο».

* Τι ήταν αυτό που κράτησες από τις 15 ημέρες που βρέθηκες στην Πεσκάρα;
«Κράτησα τη θερμή ατμόσφαιρα, που είχαν τόσο οι διοργανωτές Ιταλοί, όσο και οι υπόλοιπες χώρες, προς εμάς τους Έλληνες, όπου φυσικά στην τελετή έναρξης μπήκαμε πρώτοι στο στάδιο. Ακόμα και με χώρες που μας χωρίζουν πολιτικές διαφορές, σε επίπεδο αθλητισμού αυτά τα τείχη πέφτουν και υπάρχει μια άλλου τύπου επαφή, πιο ανθρώπινη.
Το κλίμα της συναδέλφωσης και φιλίας μεταξύ των λαών αποτελεί την ουσία του αθλητισμού. Σε επίπεδο οργάνωσης, εμείς θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα αναφορικά με το μπάσκετ. Η δική μας αφετηρία ξεκινάει από πιο πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες Εθνικές ομάδες. Χαρακτηριστικά, σας αναφέρω ότι εμείς είχαμε τεχνικό επιτελείο 5 μέλη, τη στιγμή που οι Ιταλοί, για παράδειγμα, είχαν 12.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα, αν βάζαμε παραπάνω οργάνωση και θα μας έδινε διαφορετικά αποτελέσματα».

* Σε προσωπικό επίπεδο, ποιες είναι οι εντυπώσεις του Νίκου Σειραγάκη;
«Μου ήρθε κάπως ξαφνικά, δεν το επεδίωξα. Το είδα θετικά, ως εμπειρία ως σχολείο. Δεν είχα συνεργαστεί ποτέ με αθλητές που ήταν όλοι επαγγελματίες και ήθελα λίγο προσαρμογή, γιατί η νοοτροπία τους είναι διαφορετικοί. Είχαμε μια χαρά σχέση με τους αθλητές και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλοι οι παίκτες με πολύ ευγένεια έδειχναν την εκτίμηση τους για την προπόνηση, ευχαριστώντας μας, μετά από τη λήξη των προπονήσεων. Πριν από την έναρξη κάθε αγώνα με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου, νιώθεις ένα πολύ παράξενο συναίσθημα. Νιώθεις όμορφα και διαφορετικά.
Στο κομμάτι της νοοτροπίας το κάλυψε με την εμπειρία του ο Γιάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος στάθηκε δίπλα μου συνεχώς και θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτό. Τόσο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε όσο και για τον τρόπο που συνεργαστήκαμε αυτές τις 5 εβδομάδες».

* Αν σου ζητούσε κάποιος να δώσεις μία συμβουλή προς τους διοργανωτές των επόμενων Μεσογειακών, του 2013, που θα γίνει στο Βόλο και τη Λάρισα, τι θα τους έλεγες;
«Ήταν παρόντες οι άνθρωποι του Βόλου και της Λάρισας, ενώ υπήρχαν περίπτερα στους δρόμους που προπαγάνδιζαν τους επόμενους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013. Το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος του Βόλου, που παρέλαβε τη σημαία των Μεσογειακών Αγώνων. Για αυτό που είμαι σίγουρος, είναι ότι ο Βόλος και η Λάρισα θα πετύχουν, αφού η Ελλάδα πετυχαίνει σε όλες τις διοργανώσεις που αναλαμβάνει. Το 2013 είμαι σίγουρος ότι θα διοργανωθούν καλύτεροι Μεσογειακοί Αγώνες από ότι στην Πεσκάρα, αλλά το θέμα είναι το κόστος.
Και οι αγώνες της Πεσκάρα ήταν καλοί σε γενικές γραμμές. Ούτως ή άλλως οι διοργανωτές είχαν το ελαφρυντικό ότι υπήρχε το γεγονός με το σεισμό στην Ακουίλα. Ήταν έντονο το στοιχείο από αυτή την καταστροφή, αφού στο πρώτο ξενοδοχείο που μείναμε, σχεδόν οι μισοί πελάτες του ξενοδοχείου ήταν σεισμόπληκτοι. Η σημαία παραδόθηκε από την αντίστοιχη Ιταλική ΕΜΑΚ».

* Στο αγωνιστικό κομμάτι, τι σημαίνει η 2η θέση για την Εθνική μας ομάδα;
«Ήταν επιτυχία για εμάς και μπορώ να πω ότι πανηγυρίστηκε ως επιτυχία, γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, όταν συγκροτούσαμε αυτή την ομάδα. Πέσαμε ταυτόχρονα σε δύο διοργανώσεις των Ενόπλων και της Πανεπιστημιάδας, όπου συμμετείχαν αθλητές παρόμοιας ηλικίας. Εμείς στις αρχικές μας κλήσεις είχαμε συμπεριλάβει τον Κώστα Κουφό, το Νίκ Καλάθη, το Ντράγκαν Σάκοτα (Εθνική Ενόπλων), τον Καϊμακόγλου και τον Ξανθόπουλο (ήρθε 3 προπονήσεις και χτύπησε). Θεωρώ ότι αν είχαμε έναν από τους δύο ψηλούς, θα ήμασταν χρυσοί. Είχαμε και προβλήματα τραυματισμών αφού η προετοιμασία μας ξεκίνησε δύο ημέρες αφού ολοκληρώθηκε ο μικρός τελικός της Α1 Άρης-Μαρούσι, όπου από το Μαρούσι είχαμε 4 αθλητές. Μέσα σε αυτά τα προβλήματα θεωρούμε μεγάλη επιτυχία την κατάκτηση της 2ης θέσης. Για παράδειγμα η Ιταλία είχε φοβερή οργάνωση και προπονητή τον Ρεκαλκάτι, που είναι στην πρώτη ομάδα της».

* Αυτή η πρόσκληση σε κάνει να αισθάνεσαι δικαιωμένος για τη δουλειά που έχεις καταβάλλει, όλα αυτά τα χρόνια;
«Δεν σκέφτομαι κατ’ αυτό τον τρόπο. Βλέπω το μπάσκετ κάθε ημέρα. Με ευχαριστεί αυτό που κάνω και νιώθω καλά με το κομμάτι που δουλεύω στο Ρέθυμνο, αλλά και σε επίπεδο Κρήτης. Το είδα ως μία ευκαιρία να μάθω κάτι περισσότερο και να ζήσω μια καινούρια εμπειρία. Είμαι ευχαριστημένος από ότι έχω αποκομίσει. Αλλά μέχρι εκεί, δεν αλλάζει κάτι».

* Ποια η σχέση σου με τον Γιάννη Γιαννόπουλο;
«Είχαμε πολύ καλή επαφή με το Γιάννη, ο οποίος έχει επαφή και εμπειρία από επαγγελματίες αθλητές και επαγγελματίες ομάδες. Και σε μένα δεν είχε ξανασυμβεί να δουλέψω ως συνεργάτης σε κάποια ομάδα, από τη θέση του βοηθού προπονητή. Πραγματικά ο Γιάννης με βοήθησε πάρα πολύ για να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος, που σε ανοίγει κατευθείαν και χωρίς να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ μας. Υπήρχε συνεργασία όλη την περίοδο.
Χαίρομαι για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου, την οποία εισέπραξα και από το Γιάννη, αλλά και από τους ανθρώπους της ομοσπονδίας».

* Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και σε κάποια άλλη διοργάνωση μαζί;
«Ήδη έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον να βρεθούμε σε μια άλλη Εθνική ομάδα το ίδιο επιτελείο. Νιώθω πολύ ωραία γιατί πήγε καλά. Αν προκύψει κάτι άλλο θα το δούμε όταν θα είναι ώρα».

Γιαννόπουλος: "Ο Νίκος το άξιζε και να εκμεταλλευτείτε το διαμάντι που έχετε στην πόλη σας"

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο πρώτος προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, Γιάννης Γιαννόπουλος, μιλώντας για την παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αλλά και την σχέση και τη συνεργασία που είχε με το Νίκο Σειραγάκη.

Καταρχήν ξεκαθάρισε, ότι «Δεν υπήρχε πρώτος και δεύτερος προπονητής. Συνεργάτες ήμασταν με το Νίκο», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με το Σειραγάκη. «Ο Νίκος δουλεύει τόσα χρόνια και έπρεπε να δώσουμε και εμείς κάτι σε αυτό το παιδί που πραγματικά αγωνίζεται για το Κρητικό μπάσκετ και ειδικά για το Ρεθυμνιώτικο. Νομίζω ότι το αξίζει όπως και πολλά συγχαρητήρια. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αλλά εσείς πρέπει να τα εκτιμάται αυτά. Έχει δέσει η χημεία μας με το Νίκο και είχαμε άριστη συνεργασία. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Νίκο και εσείς να εκμεταλλευτείτε το διαμάντι που έχετε στην πόλη σας. Το ότι επιθυμούμε να συνεργαστούμε ξανά με το Νίκο Σειραγάκη δεν το συζητάμε καν».

Κλείνοντας ο κ. Γιαννόπουλος, στάθηκε και στην παρουσία της Εθνικής μας ομάδας, «Αν δεν παίρνεις το χρυσό δεν είναι επιτυχία. Είχαμε αρκετά προβλήματα. Τα παιδιά ανταπεξήλθαν στις δυσκολίες και πραγματικά έδωσαν ότι καλύτερο μπορούσαν. Ίσως στον τελικό να ήμασταν ακόμη καλύτεροι αν ήμασταν περισσότερο συγκεντρωμένοι».
Πηγή:www.rethimno.gr
Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.