Ιδανικός… μπασκετικός προορισμός τα «Αοράκια» τα τελευταία χρόνια

Λίγες μέρες πριν τα «Δυο Αοράκια» φιλοξενήσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τελικό κυπέλου 2019 (17/2) αλλά και την Εθνική, στο τελευταίο της εντός έδρας ματς, κόντρα στην Γεωργία, για τα προκριματικά του παγκόσμιο πρωταθλήματος μπάσκετ, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κίνα, «θυμάται» τις μεγάλες διοργανώσεις που φιλοξένησε το έργο από την παράδοση του και μετέπειτα. 
Το πρώτο «test event» έγινε στις 18 Φεβρουαρίου του 2010 με τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Ηρόδοτο και τον Ανδρογέα, ενώ τα εγκαίνια συνδυάστηκαν με τη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ και τη διεξαγωγή του All Star Game, το Μάρτιο του 2010. Στην φαντασμαγορική διοργάνωση παραβρέθηκαν οι καλύτεροι Έλληνες και ξένοι της αγωνιστικής σεζόν 2009-2010. Για την Ιστορία οι «ντόπιοι», με προπονητές τους Μπαρτζώκα και Ζούρος είχαν επικρατήσει της ομάδας των  Μπλατ και  Μάρκοβιτς, MVP αναδείχτηκε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, πρώτος στα καρφώματα ο Λανς Χάρις, στα καρφώματα ξεχώρισε ο Ντρου Νίκολας, MVP Ελπίδων ήταν ο Μιχάλης Τσαϊρέλης και τον διαγωνισμό τριπόντων στην ίδια κατηγορία κατέκτησε ο Κώστας Σλούκας. Τέσσερα χρόνια αργότερα η ίδια διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά (8-9/3/2014) στο κλειστό του Κλαδισού.

Το All Star Game του 2010 αποτέλεσε απλά την αρχή, καθώς ακολούθησαν κι άλλες σπουδαίες διοργανώσεις με επικεντρο τα «Δυο Αοράκια» μιας και το γήπεδο έχει ολυμπιακές προδιαγραφές και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα διεθνούς επιπέδου στο μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, την ενόργανη γυμναστική, το τραμπολίνο, τα αθλήματα ακροβατικής γυμναστικής, την πυγμαχία, την πάλη, την ξιφασκία, το μπάντμιντον, την επιτραπέζια αντισφαίριση, το judo, και γενικά γεγονότα αθλημάτων επαφής, της άρσης βαρών, της ρυθμικής γυμναστικής, αλλά και αθλημάτων σάλας ΑμεΑ.

Το 2013 η Εθνική ομάδα μπάσκετ των Ανδρών εμπιστεύτηκαν τους ανθρώπους της ΕΚΑΣΚ και έτσι κατηφόρισαν προς… Κρήτη για την προετοιμασία τους σε τουρνουά "Φιλίας" με αντιπάλους την Άγγλια και την Florida State,  αλλά και οι παμπαίδες σε παρόμοια διοργάνωση αντιμετώπισαν τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Ιταλούς στις 17-18-19/8/2013.

Έτσι κάπως έγινε η «γαλανόλευκη» αρχή, για να ακολουθήσουν το Πανευρωπαϊκό Νέων Ανδρών (U20) του 2014 (Ηράκλειο και Ρέθυμνο 8-20/7), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2015 (Ηράκλειο 27/6-5/7 Ηράκλειο) και το Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών (U20) του 2017 (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο 15-23/7) όπου και η ελληνική αποστολή «στέφτηκε» πρωταθλήτρια Ευρώπης. Εκτός από τους «μικρούς» και οι Άνδρες… επέστρεψαν στο Ηράκλειο. 

Η επίσημη αγαπημένη υποδέχθηκε την Εσθονία (23/2, 18.30) και την Μεγάλη Βρετανία (25/2, 18.00) και μετέπειτα την Σερβία (10/10) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, για να κλείσει την παρουσία της στη φάση των «παραθύρων» πάλι στην «μεγαλόνησο» την ερχόμενη Πέμπτη 21/2. 

Εκτός από εθνικό επίπεδο, η πόλη αποτελεί ιδανικό προορισμό και για τους συλλόγους. Παναθηναϊκός και Άρης διεκδίκησαν την κούπα του 2014, με τους «Πράσινους» να αναδεικνύονται κυπελλούχοι επικρατώντας στις 9/2 των «κιτρινόμαυρων» με 90-53. Μετέπειτα το «Τριφύλλι» επέλεξε το Κλειστό στα «Δύο Αοράκια» για να εκτίνει την ποινή τιμωρίας του, κι έτσι αντιμετώπισε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο μπάσκετ. Στο ίδιο… μοτίβο κινήθηκε και ο Ολυμπιακός το 2015 και το 2017 όπου ξεκίνησε τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις από το Ηράκλειο, με Τσεντεβίτα Ζαγκρεμπ και Μπασκόνια αντίστοιχα.

Πέρσι την ιδια ακριβώς ημερομηνία (17/2), η Ελληνική ομοσπονδία όρισε τον 43ο τελικό Κυπέλου Ανδρών στο ίδιο γήπεδο. ΑΕΚ και Ολυμπιακός διεκδίκησαν το τρόπαιο, με την «Bασίλισσα» εν τέλει να επικρατεί (88-83) και να σηκώνει την κούπα. Φέτος το βαρύτιμο τρόπαιο θα ταξιδέψει για ακόμα μια φορά στο νησί, με τους διοργανωτές να μαθαίνουν σήμερα (13/2) τους δυο φιναλίστ, (ο ΠΑΟΚ πήρε το εισητήριο στην Χαλκίδα και περιμένει έναν εκ των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού (20:00)). 

Μάλιστα οι πύλες του κλειστου δεν θα κλείσουν εκεί, αφού ακολουθούν και άλλες διοργανώσεις, με το παγκόσμιο Σχολικών Πρωτάθληματων Καλαθοσφαίρισης (Απρίλιο) να παίρνει σκυτάλη, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ U19 (Ιουνιο-Ιουλιο) και το 4ο International Tournament(Σεπτέμβριο) να έχουν ήδη ανακοινωθεί από τους ιθύνοντες.
Share on Google Plus

About Kritikobasket.gr_admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.