Gazzetta.gr | «Ναι στη wild card για... 800.000 λόγους».


Το έγκριτο site, www.gazzetta.gr αναλύει τα πολλαπλά οφέλη της πιθανής συμμετοχής της Εθνικής μπάσκετ στο Παγκόσμιο και έχει τις απαντήσεις στη... δήθεν κατασπατάληση κρατικού χρήματος. Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο.
Μέχρι τώρα, η Ελλάδα υπέφερε από τις κομματικές κόντρες. Σε αθλητικό επίπεδο συνεχίζει να υποφέρει από τις οπαδικές. Αλλά Έλληνες κόντρα στους... Έλληνες, σε θέματα εθνικού αθλητισμού δεν είχαμε ξαναδεί!

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση της τελευταίας δεκαετίας. Έχοντας εξαιρετικό ρόστερ και με πιθανότητες μεγάλης διάκρισης, κινδυνεύει για πρώτη φορά να μην συμμετάσχει σε Παγκόσμιο ή Ευρωμπάσκετ (η πρόκριση θα περάσει από προκριματικά...) και να μείνει εκτός προσκηνίου. Ποιος ήταν ο τρόπος για να προκριθεί η Εθνική; Να λάβει, όπως δικαιούται με βάση τις αθλητικές επιτυχίες της, μια από τις δύο ευρωπαϊκές wild card, το προσεχές Σαββατοκύριακο στο παγκόσμιο συνέδριο της FIBA. Με ένα απαράδεκτο κριτήριο-τόσο που ανάγκασε την ίδια τη FIBA να το καταργήσει από το 2017...- υποχρέωσε τις ομοσπονδίες να μπουν σε καθεστώς πλειστηριασμού.

Κι έτσι μαζί με τα υπόλοιπα αθλητικά κριτήρια, θα έπαιζε σημαντικό ρόλο και η όποια προσφορά της εκάστοτε Ομοσπονδίας.

Το ποσό μόνο... απαγορευτικό δεν θα το έλεγε κανείς. Η κάθε χώρα θα έπρεπε να δώσει ένα μίνιμουμ 500.000 ως εγγύηση, χρήματα που θα επιστρέφονταν σε περίπτωση που δεν λάμβανε wild card. Η ΕΟΚ παρακολούθησε τη διαδικασία από κοντά, είδε την (άφαντη σε εθνικό μπασκετικό επίπεδο) Ιταλία να δίνει 700.000 ευρώ, την Ρωσία να δίνει 800.000 ευρώ και την Τουρκία άλλα τόσα. Κι έτσι, μπήκε στην κούρσα καταθέτοντας εγγυητική ύψους 800.000 ευρώ!

Το ποσό προκάλεσε έκρηξη οργής! Και καλά οι Ιταλοί... Αλλά και οι Έλληνες; Μιλώντας για... κατασπατάληση κρατικών χρημάτων εν μέσω κρίσης. Θα ήταν έτσι, αν μπροστά στο... αντιβασιλακοπουλικό μένος, οι περισσότεροι δεν έβλεπαν το προφανές. Ότι τα χρήματα προέρχονται από τη χορηγία της Eurobank! Οπότε προς τι τόση εσωτερική αντιπολίτευση;

Δηλαδή, κάποιοι βλέπουν το δέντρο των 800.000 ευρώ και δεν βλέπουν το δάσος του... τριπλασιασμού των εσόδων που θα έρθουν σε περίπτωση πρόκρισης στο Παγκόσμιο!

Οι αντίπαλοι άρχισαν να πηδάνε ένας ένας από την κούρσα, βλέποντας το τρένο να χάνεται κι έτσι τώρα ουσιαστικά έμειναν από την Ευρώπη τρεις μνηστήρες για δύο θέσεις: Τουρκία, Ελλάδα, Ρωσία. Η Τουρκία έχει από πίσω της δεκάδες χορηγούς, το χρήμα στη Ρωσία ρέει άφθονο, και μόνο η Ελλάδα πάει με βασικά όπλα τις αλλεπάλληλες αθλητικές διακρίσεις που πετυχαίνει την τελευταία δεκαετία (αμέτρητα μετάλλια σε επίπεδο εθνικών ομάδων και... πέντε κατακτήσεις Ευρωλίγκας). Συν ότι μόνο η Ελλάδα δεν έχει πάρει ποτέ wild card. Αν δεν τη δικαιούμαστε εμείς, ποιος τη δικαιούται;

Τα οφέλη από τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας θα είναι πολλαπλά. Πάμε να αναλύσουμε μερικά απ' αυτά. Αλλά και τις... ζημιές που θα υποστεί σε περίπτωση που δεν λάβει wild card...

1. Τα χρήματα προέρχονται από την χορηγία της Eurobank, που έχει θέσει ως όρο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ανανέωση της συνεργασίας, την συμμετοχή στις μεγάλες διοργανώσεις. Με την wild card, η Ελλάδα παίρνει το εισιτήριο και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και για το Ευρωμπάσκετ του 2015.

2. Ακόμα κι αν δεν ανανεωθεί η συνεργασία με την Eurobank, γεγονός όχι και τόσο πιθανό σε περίπτωση πρόκρισης, υπάρχει σαφώς πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για τον επόμενο χορηγό.

3. Το ταμείο της ΕΟΚ ουδέποτε ήταν... μείον, αντίθετα είναι η Ομοσπονδία που φημίζεται για την καλύτερη διαχείριση στον ελληνικό αθλητισμό. Τα έσοδά της δε από χορηγίες, είναι μεγαλύτερα από την κρατική επιχορήγηση που είναι απαράδεκτα μοιρασμένη σε σχέση με τις επιτυχίες του κάθε αθλήματος σε διεθνές επίπεδο.

4. Αν και εφόσον δεν αποκτηθεί η wild card, τα χρήματα επιστρέφονται από την FIBA.

5. Όσοι κόπτονται για τα χρήματα αυτά και λένε ότι θα ήταν καλύτερο να διατεθούν στις υποδομές του ελληνικού μπάσκετ, προφανώς ξεχνούν ή ζουν σε άλλο κόσμο. Η Ελλάδα θα διοργανώσει στην Κρήτη το Ευρωμπάσκετ κάτω των 20 τον Ιούλιο στην Κρήτη και διεκδικεί το Παγκόσμιο u19 το καλοκαίρι του 2015. Οι Εθνικές ομάδες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο U17, στο Ευρωμπάσκετ u18, στο Ευρωμπάσκετ u20. Σε όλες τις ηλικίες βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία (άνδρες-γυναίκες) και βέβαια εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, οι "μικρές" ελληνικές ομάδες πρωταγωνιστούν σε όλα τα επίπεδα κατακτώντας δεκάδες μετάλλια και διακρίσεις.

6. Αν δεν παίξει η Εθνική στο Παγκόσμιο, έχει μπροστά της προκριματικά Ευρωμπάσκετ. Συνεπώς υπάρχουν και πάλι έξοδα για προετοιμασία, αλλά και για τους αγώνες που προβλέπονται τον Αύγουστο. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα προκριματικά, δεν θα φέρουν τα αυξημένα έσοδα.

7. Οι άλλες χώρες που πραγματικά ενδιαφέρονται μπήκαν από την αρχή σε αυτή τη διαδικασία πλειστηριασμού, που τώρα τη θεωρούν ανήθικη. Έχασαν τη μάχη και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για εσωτερική κατανάλωση. Το ότι τελικά οι καλύτεροι υπερασπιστές τους είναι κάποιοι Ελληνάρες, μάλλον δεν είναι κολακευτικό γι αυτούς. Ειδικά για τους Ιταλούς, που δέχονται έντονη κριτική για την αποτυχία τους...

8. Οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν από μυστικές υπηρεσίες μέχρι πρίγκιπες και πρωθυπουργός για να πάρουν την wild card. Έχουν ως εχθρούς τους ξένους, είναι ενωμένοι στο εσωτερικό... Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο.

9. Η Ελλάδα έχει και ισχυρό τηλεοπτικό συμβόλαιο, με ΟΤΕ και ΑΝΤΕΝΝΑ! Κάτι που δεν έχουν Ιταλοί, Ρώσοι και Γερμανοί. Κι αυτό πάλι δεν είναι... κρατικό χρήμα, αλλά ιδιωτικό.


10. Στην Ελλάδα που οι ΠΑΕ παίρνουν εδώ και χρόνια κρατικό χρήματα (μέσω ΟΠΑΠ για παράδειγμα), είναι αστείο να γίνεται συζήτηση για 600.000, 700.000 και 800.000 ευρώ. Όταν 450.000 ευρώ παίρνει μόνο ΜΙΑ ομάδα Β' Εθνικής στο ποδόσφαιρο και της Super League λαμβάνουν πολλά περισσότερα! Κι όταν η Εθνική ποδοσφαίρου (δικαίως) λαμβάνει χρυσά συμβόλαια από τον ΟΠΑΠ και την ίδια ώρα η Εθνική μπάσκετ (που φυσικά είναι στο στοίχημα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση...) είναι πάντα η... περιφρονεμένη της ιστορίας.

Είναι ξεκάθαρο πως οι προστάτες του δημοσίου χρήματος, θα ήταν οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν τον λιθοβολισμό αν δεν πάρουμε την wild card. Μονά ζυγά, δικά τους με άλλα λόγια.

Το θέμα όμως, πέρα από προσωπικές αντιπάθειες, έριδες και... εμφυλίους είναι να παίξει η Εθνική στο Παγκόσμιο! Όχι με κάθε κόστος. Ούτε με περίεργες συναλλαγές, ούτε με κριτήριο αθλητικό, αλλά και εμπορικό. Διότι αν η συμμετοχή κοστίζει 800.000 ευρώ και φέρει πίσω τριπλάσια έσοδα και μια χορηγία που θα κρατήσει το μπάσκετ ζωντανό για χρόνια, μέσω μιας νέας πολυετούς χορηγίας, για ποια διασπάθιση κρατικού χρήματος μιλάμε;

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.