Θανάσης Γιαπλές | "Πορεία ανάλογη των τελευταίων χρόνων, θα είναι υπέρβαση".

Ο τεχνικός των Κρητικών, Θανάσης Γιαπλές, μιλησε στο basketnet.gr για τις ήττες στα φιλικά, το come back του Ρεθύμνου στα επίσημα, τους φετινούς στόχους της ομάδας και ξεκαθαρίζει πως αν επαναληφθεί πορεία ανάλογη με των προηγούμενων χρόνων, το Ρέθυμνο θα έχει πετύχει κάτι... παραπάνω από υπέρβαση!



Με το χέρι στην καρδιά, οι μαζεμένες ήττες στα φιλικά σε προβλημάτισαν καθόλου; 

''Όχι! Δώσαμε συνειδητά πολύ δυνατά φιλικά και η ήττα ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Τους προπονητές, συνήθως, δεν τους επηρεάζουν οι ήττες… Τα συμπεράσματα που βγάζουμε στα φιλικά δεν έχουν να κάνουν με νίκες και ήττες. Τα φιλικά που δώσαμε ήταν πολύ δυνατά κι επιπλέον, επειδή έχουμε το πρόβλημα της απόστασης, ήταν κι επώδυνο να ανεβούμε για δύο πενθήμερα εκτός Ρεθύμνου σε Αθήνα, Πάτρα και Χαλκίδα. Δώσαμε τέσσερα φιλικά σε πέντε μέρες. Και αυτό έγινε δυο φορές! Ήταν πάρα πολύ κουραστικό και σίγουρα δεν μπορούσαμε να έχουμε την απόδοση που θέλαμε. Από την άλλη, όμως μας βοήθησε στο να δέσουμε λίγο πιο γρήγορα ως ομάδα''.

Υπήρξε κόσμος που να σε σταματάει στον δρόμο και να σε ρωτάει: ''Κόουτς, τι γίνεται; Γιατί δεν πάμε καλά;''

''Κοίταξε, υπήρξε ανησυχία. Δεν εκφράστηκε απευθείας σε μένα όμως καταλάβαινα ότι υπήρχε προβληματισμός. Ο κόσμος πιθανόν να μην γνωρίζει ή να μην μπορεί να καταλάβει το τι ακριβώς κάνει ένα προπονητικό τιμ, μέχρι πού σκέφτεται. Ο κόσμος μπορεί να σταθεί στο αποτέλεσμα. Ο προπονητής και το τεχνικό τιμ κρίνουν με άλλα κριτήρια, κάνουν έναν σχεδιασμό κι έχουν κάποιους στόχους που κάποτε βγαίνουν και κάποτε όχι. Απλώς, το θέμα είναι να ξέρεις γιατί κάνεις κάτι. Αν ξέρεις τον λόγο που κάνεις κάτι, είσαι στον σωστό δρόμο. Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα ξέρεις γιατί απέτυχες''.

Τι διαφορετικό έχει παρουσιάσει το Ρέθυμνο στα επίσημα παιχνίδια σε σχέση με την εικόνα της ομάδας στην προετοιμασία;

''Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και μην κάνοντας σε πάρα πολλές περιπτώσεις καλές εμφανίσεις, εντοπίσαμε τα προβλήματα. Τους λόγους που δεν δουλεύουμε καλά. Σε αυτό ακριβώς το κομμάτι δουλέψαμε στην προπόνηση και αυτά αρχίσαμε να βελτιώνουμε σταδιακά. Νομίζω ότι έχουμε ακόμα δρόμο, δεν είμαστε στο τελικό μας στάδιο''.

Και πλέον ακολουθεί το σαββατιάτκο ντέρμπι κορυφής με τον ΠΑΟΚ, στο ''Μελίνα Μερκούρη''…

''Το πρωτάθλημα τώρα ξεκίνησε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κορυφή και βαθμολογίες μόλις στο τρίτο παιχνίδι που θα παίξουμε. Απλώς, εμείς έχουμε πει πως μέσα στο Ρέθυμνο θέλουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια… Δεν συζητάμε βέβαια για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό… Αυτές οι δυο ομάδες είναι άλλη κατηγορία. Όχι ότι δεν θα τα χτυπήσουμε, απλώς αυτές οι δυο ομάδες από τις υπόλοιπες είναι αρκετά μακριά στο ελληνικό πρωτάθλημα!''.

''Η πίεση της καλής πορείας''

Κόουτς, πόσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή να μην μπλέκεται η διοίκηση μέσα στα πόδια του και να τον αφήνει να κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του;

''Κοίταξε, είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό. Γενικά είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να δουλεύεις και να ασχολείσαι μόνο με το μπάσκετ και να μην έχεις να ασχοληθείς με άλλα προβλήματα που έχουν οι περισσότερες ομάδες τα τελευταία χρόνια. Οικονομικά και προβλήματα που δεν σου επιτρέπουν να ασχοληθείς με το καθαρά μπασκετικό κομμάτι.. Βέβαια εδώ στο Ρέθυμνο υπάρχει μια άλλου είδους πίεση. Είναι η πίεση της καλής πορείας! Υπάρχει κληρονομιά από τα δυο τελευταία χρόνια, ειδικά από την περσινή χρονιά και πλέον κάποια πράγματα θεωρούνται δεδομένα. Δηλαδή κάποιοι μπορούν να θεωρούν δεδομένο ότι το Ρέθυμνο θα είναι στα playoffs, κάποιοι μπορούν να θεωρούν δεδομένο ότι το Ρέθυμνο θα μπορεί να είναι κοντά στην τετράδα... Όλα αυτά όμως πρέπει να τα κερδίζεις μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση, παιχνίδι με το παιχνίδι. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια καινούργια ομάδα''.

Είσαι ικανοποιημένος από την εικόνα του Ρεθύμνου στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της χρονιάς;

''Για τη χρονική περίοδο που βρισκόμαστε, είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές δείχνουμε και αισθάνομαι ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Όμως τα περιθώρια βελτίωσης είναι πάρα πολύ μεγάλα, είμαστε μόλις σε ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά που πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε. Η ομάδα έχει καλό και πλούσιο ρόστερ, μια υγιή διοίκηση, προσπαθούμε να δουλεύουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, απερίσπαστοι, το μόνο που μένει είναι να είμαστε υγιείς και η τύχη που βοηθάει αυτούς που δουλεύουν''.

Και στην ομάδα σου έχεις μια από τις ατραξιόν του πρωταθλήματος, τον Κουάμε Αλεξάντερ. Φαντάζομαι πως οι ξένοι σου δεν έχουν πλέον ζήτημα προσαρμογής.

''Ναι, ναι, προσαρμόζονται… Και ο Κουάμε θέλει λίγο χρόνο παραπάνω γιατί είναι ένα παιδί που ήρθε από κολλέγιο, χωρίς εικόνες υψηλού επιπέδου. Είναι επιλογή της διοίκησης και γενικά της ομάδας να έχουμε πολυετή συμβόλαια. Οι περισσότεροι παίκτες είναι με τριετή συμβόλαια που σημαίνει ότι εμπιστευόμαστε αυτά παιδιά. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι παροδικό αλλά μακροπρόθεσμο'',

Σε προσωπικό επίπεδο, τι θα θεωρήσεις υπέρβαση για αυτή την ομάδα;

''Αν επαναληφθεί ανάλογη πορεία, θα είναι κάτι παραπάνω από υπέρβαση! Γιατί όπως έχουν πει πολλοί, το να κάνεις μια επιτυχία μια φορά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Το να διατηρηθείς στην κορυφή, το να συνεχίζεις να κάνεις μια επιτυχία είναι το ζητούμενο και, συγχρόνως, πολύ δύσκολο''.
Πηγη: rethymnobc.gr
Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.