ΕΟΚ | Επαναφέρονται τα προνόμια στους αθλητές αναδρομικά από το 2008.


Οι προϋποθέσεις για εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε όλες τις σχολές-Μικρότερη η μείωση των επιχορηγήσεων στις Ομοσπονδίες-Συνέντευξη τύπου του Γιάννη Ιωαννίδη
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου ενημερώνοντας για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και οριοθετώντας τον αθλητικό προγραμματισμό του 2013.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς σε ορισμένους άξονες και αργότερα απάντησε σε ερωτήσεις. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Βάσει του νόμου 4115/2013 άρθρο 38 που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, επανήλθαν τα κίνητρα και προνόμια για τους υψηλού επιπέδου αθλητές – μαθητές. Πρόκειται για τις 6 Ολυμπιακές νίκες, οι 6 παγκόσμιες και οι 3 Πανευρωπαϊκές μπαίνουν άνευ εξετάσεων σε όποια σχολή θέλουν. Οι υπόλοιπες ως το 8, μπαίνουν άνευ εξετάσεων σε ΤΕΦΑΑ και παίρνουν 30% μπόνους για άλλες σχολές το οποίο θα φτάσει στο 90% του τελευταίου εισακτέου, επομένως πάμε στο 41% μπόνους. Σε όποια κατηγορία διακριθούν εκτός των μικρών κατηγοριών, παίδων και κορασίδων.

Στο ίδιο άρθρο συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση της αθλητικής βάσης με τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων σχετικά με τα κίνητρα-προνόμια για τους αθλητές καθώς και τη διαμόρφωση νέων οργάνων για την υποστήριξη του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού, τα Περιφερειακά Συμβούλια καθώς και τα Περιφερειακά Γραφεία ώστε όλοι οι θεσμικοί φορείς να συμμετέχουν στον αθλητικό σχεδιασμό με αποκεντρωμένες δομές και λειτουργίες.

Να σημειωθεί ότι τα προνόμια θα ισχύσουν αναδρομικά από το 2008, οπότε και καταργήθηκαν τμε το Ν. 3708 και επανέρχονται τώρα. Όσοι αθλητές διακρίθηκαν από τότε μέχρι σήμερα θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν τα σχετικά έγγραφα και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, ανάλογα με τις επιτυχίες τους

 ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

 Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επιτεύχθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού για την επιχορήγηση των Ομοσπονδιών. «Μιλήσαμε για Ομοσπονδίες για τις μειώσεις που έφταναν ως το 60% και 70% , τραγικές μειώσεις. Σε αυτά τα 14 εκατ. που είχαν εγκρίνει θα πάμε στο 25 εκατ, πέρυσι ήταν γύρω στα 34 με 35 εκατ. Αν τυχόν πάει τελικά το νούμερο στο 25 εκατ. τότε μιλάμε για κάτω από 30% στις περικοπές. Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες αλλάξουμε προϋπολογισμό και ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό που δείχνει ότι επενδύει στον αθλητισμό κι αυτό είναι το ζητούμενο. Σχετικά με τους υπαλλήλους των Ομοσπονδιών που φέρεται ότι είναι υπεράριθμοι, ο Υφυπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επίλυση του ζητήματος. «Να μετατάξουμε υπαλλήλους ώστε να μην βρεθούν στη δύσκολη θέση οι ομοσπονδίες να απολύσουν».

Επιπλέον, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε και την ανάγκη να ενισχυθεί το «κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού που είναι το σωματείο» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση στα παιδιά να έχουν τρόπο να αθληθούν. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να επιδοτήσουμε και όλες τις ομάδες. Από πόσα να δώσουμε. Σκεφτείτε το κόστος. Αυτό που λέω εγώ είναι να πριμοδοτήσουμε τα σωματεία που αποδεδειγμένα κάνουν αναπτυξιακό αθλητισμό. Αυτό αποδεικνύεται από τους αθλητές που επανδρώνουν τις εθνικές ομάδες π.χ». Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία μητρώου αναγνωρισμένων σωματείων.

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος σε μαθητές-μαθήτριες νηπιαγωγείου – γυμνασίου σχετικά με την αθλητική διατροφή, το σωματικό λίπος, τον σωματότυπο των παιδιών καθώς και των βασικών αθλητικών τους χαρακτηριστικών το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ευ Ζην» για το οποίο θα αποσταλεί σύντομα εγκύκλιος εφαρμογής σε όλα τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της χώρας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 500 χιλιάδες με το κόστος να ανέρχεται σε μισό ευρώ το κάθε παιδί.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ααπό το σχολικό έτος 2013-14, ένα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη τόσο του σχολικού όσο μεσοπρόθεσμα και τους αγωνιστικού μας αθλητισμού. Τα αθλητικά σχολεία δεν θα είναι απλά ένα αθλητικό τμήμα εντός ενός κλασσικού σχολείου, αλλά θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Θα βρίσκονται κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές και θα γίνει πρόβλεψη για να καλύπτονται τα έξοδα παιδιών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σε αυτά, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Επίσης, θα υπάρξει ειδικό τμήμα για ΑΜΕΑ.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε την υποστήριξη των ΑΜΕΑ οι οποίοι έχουν ήδη εξισωθεί θεσμικά με τους υπόλοιπους αθλητές, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η φροντίδα της Πολιτείας σε θέματα προσβασιμότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και ευρύτερα ενώ θα συνεχιστεί η υποστήριξη των αθλητικών τους προγραμμάτων με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Επίσης, ανακοίνωσε την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας στον αθλητισμό για το πρώτο εξάμηνο του 2014 με δύο σημαντικές θεματικές ενότητες που είναι ο παιδικός πρωταθλητισμός και η αντιμετώπιση μέσω της άσκησης διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και σε:

Α) Την επάνοδο από το Υπουργείο Υγείας στη ΓΓΑ των υπηρεσιών του Μ.Λ.Α καθώς και των ΑΜΕΑ ενισχύοντας έτσι το σύνολο των δράσεων του αθλητισμού στον φυσικό θεσμικό τους χώρο.
Β) Την μεταφορά του συνόλου της ΓΓΑ από τον ενοικιαζόμενο κτίριο της Κηφισίας στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού μειώνοντας έτσι δραστικά τις δαπάνες.
Γ) Την υποστήριξη του αθλήματος της πάλης με επιστολή στον Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρονγκ να συνεχίσει το άθλημα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ως ιστορική παρακαταθήκη από την αρχαία Ελλάδα.
Δ) Την κωδικοποίηση και απλοποίηση της αθλητικής μας νομοθεσίας που σύντομα θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο ως νέος νόμος στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας με τη μορφή ΝΠΙΔ.
Ε) Την ενίσχυση του ΕΚΑΕ και μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να «μπορέσουμε να το ενδυναμώσουμε με μηχανήματα αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό ώστε να καταφερουμε να το ενισχύσουμε με απόλυτα κατηρτισμένα άτομα και σύγχρονα μηχανήματα»


Σε σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν ο κ. Ιωαννίδης είπε τα εξής:

Για τα εθνικά στάδια και τα κολυμβητήρια: «Εγώ θέλω στα Αθλητικά Εθνικά Στάδια και Κολυμβητήρια είτε είναι κολυμβητήρια, είτε γυμναστήρια να μην πληρώνει ο καθένας που μπαίνει να αθληθεί. Είδα στο Ποσειδώνειο δύο παιδιά, το ένα πλήρωσε και το άλλο είπε: Εγώ έχω μόνο τα ναυλα μου δεν μπορώ να μπω. Αυτό είναι τραγικό… Ζητήσαμε από τον κ. Λιβιεράτο να συμπεριλάβει στο Νόμοσχέδιο, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα Εθνικά Στάδια και Κολυμβητήρια. Αν γίνει αυτό, λύσαμε το πρόβλημα. Και δεν είναι πολυέξοδο όπως ακούγεται. Υπάρχουν ήδη προσφορές πολύ οικονομικές».

Για το ΕΣΚΑΝ: «Η ΓΓΑ δεν οφείλει δραγμή στο ΕΣΚΑΝ. Οι οφειλές προς το ΕΣΚΑΝ προέρχονται από σωματεία και Ομοσπονδίες. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους. Έτσι μόνο μπορούμε να απαιτούμε κι από τη ΔΟΕ. Όπως για παράδειγμα, θα κάνουμε τώρα με την Πάλη. Θα κάνουμε το παν για να την κρατήσουμε στα ολυμπιακά αθλήματα»

Για την αποκατάσταση των αθλητών: Οι πρωταθλητές με διακρίσεις που δικαιούνται επαγγελματικής αποκατάστασης, δεν μπορούν να στέλνονται σε γραφεία και να κάνουν καθιστική δουλειά. Το ΄χω πει αυτό, από το 2008. Οι εμπειρίες τους πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των παιδιών και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Κανονικά πρέπει να τους δίνεται θέση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η εποπτευόμενους φορείς, η ακόμη σε Αθλητικούς Οργανισμούς των Δήμων όταν βρίσκονται στην Περιφέρεια, για να αξιοποιούνται ανάλογα.

Για τους υπαλλήλους των Ομοσπονδιών: «Όσον αφορά τους υπαλλήλους αθλητικών Ομοσπονδιών, δεν μπορώ ως Δημόσιο να πληρώνω νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Εγώ πρέπει να πληρώνω για να αναπτυχθεί ο αθλητισμός. Πέρυσι δόθηκαν 150.000 ευρώ σε Ομοσπονδία με 152 υπαλλήλους. Δυστυχώς δεν ευαισθητοποιείται κανένας. Δεν κάνω εγώ τον προϋπολογισμό. Μου έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών κάποια λεφτά να τα μοιράσω, τα οποία όντως ήταν λίγα και δεν θα μπορούσαν με αυτά να κινηθούν οι Ομοσπονδίες. Επειδή δεν θέλω ωστόσο να μείνουν οικογένειες στο δρόμο, ζήτησα από τον κ Μανετάκη, να βοηθήσει, έτσι ώστε οι επιπλέον υπάλληλοι των ομοσπονδιών, να βγούνε στην εφεδρεία –αν συμφωνούν και οι ίδιοι- και αμέσως να προσληφθούν σε κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, ανάλογα με τα προσόντα τους»

Για τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών: «Όσον αφορά τα κριτήρια κατανομής της έξτρα επιχορήγησης στις Ομοσπονδίες, πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία. Να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν, το έργο που κάνει η κάθε Ομοσπονδία, πόσο νοικοκυρεμένη είναι, οι επιτυχίες των αθλητών της, η ιστορία της κλπ. Είναι πάντως εξαιρετικά δύσκολο να κρίνεις αντικειμενικά. Στη προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουμε με το γράμμα του νόμου, αλλά με το πνεύμα του νόμου. Αβάντα δεν θα κάνουμε σε κανέναν». 

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.