H κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο U19

Πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο U19, που θα φιλοξενηθεί στην Κρήτη από τις 29 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου. Η ελληνική ομάδα κληρώθηκε στον τρίτο όμιλο απέναντι σε Ρωσία, Αργεντινή και Φιλιππίνες.


1ος Όμιλος: ΗΠΑ, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία, Σενεγάλη.
2ος Όμιλος: Αυστραλία, Λετονία, Καναδάς, Μάλι.
3ος Όμιλος: Ελλάδα, Ρωσία, Αργεντινή, Φιλιππίνες.
4ος Όμιλος: Σερβία, Γαλλία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Κύριε περιφερειάρχη, κύριε δήμαρχοι, εκπρόσωποι της FIBA, μέλη της Εθνικής… Μαζί μας είναι και ο αρχηγός της Εθνικής, ο Γιάννης Μπουρούσης, που έχει ξενιτευτεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, αλλά είναι πάντα εδώ κι αυτό έχει προεκτάσεις και υπονοούμενα. Βρισκόμαστε στο ιστορικό νησί της Κρήτης, που έχει ιστορία χιλιάδων ετών και πρωταγωνίστησε σε όλες τις κοινωνικές εκφράσεις. Στον πολιτισμό, την τέχνη, τη γνώση, αλλά πάνω από όλα στην καθιέρωση της δημοκρατικής πορείας αυτού του τόπου. Οι Κρητικοί ήταν πάντα πρωταγωνιστές σε όλους τους αγώνες και υπήρχαν πολλά θύματα στο βωμό της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Διανύουμε εποχές δύσκολες για το αθλητικό κίνημα, που πέρα από τους αγώνες στα γήπεδα πρέπει να δίνει αγώνες και στην κοινωνία για να διατηρήσει τις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες που υπηρετεί. Ο Θεός Άθλος είχε εγκατασταθεί κοντά στην αρχαία Ολυμπία και από εκεί βγήκε το όνομα. Έχει διαφορά από αυτό που κάποιοι σήμερα προσπαθούν να επιβάλουν δημιουργώντας αντιαθλητικές συνθήκες. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ο άθλος κι όχι το χρήμα. Ζούμε στην εποχή που κυριαρχείται από τους δεξιοτέχνες της εντύπωσης, όμως το ζητούμενο δεν είναι η δεξιοτεχνία, αλλά το αθλητικό αποτέλεσμα. Οι δεξιοτέχνες επιδιώκουν τη μετατόπιση της ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου που υπηρετούν, προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, αν και θα έπρεπε να πούμε και να αποκαλύψουμε πολλά. Σήμερα ανοίγεται η αυλαία σε μια τεράστιας σημασίας διοργάνωση, που αφορά στο μέλλον του αθλήματος. Υπάρχουν φυσικά εκείνοι που προσπαθούν να εξαγοράσουν τα πάντα και να εμπορευματοποιήσουν το άθλημα. Πολιορκείται το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα από κλάδους και ανθρώπους που επιδιώκουν αυτή την εμπορευματοποίηση και θέλουν να την επιβάλουν χωρίς φραγμούς. Αρχίζουν κάποτε και οι αντιστάσεις της αθλητικής κοινωνίας. Ακόμη και την εγχώρια αθλητική παραγωγή δεν την υπερασπιζόμαστε. Υπάρχουν χώρες που ο καθένας μπορεί να φορέσει τη φανέλα εθνικών χρωμάτων. Στην Ελλάδα με το ζόρι και αγώνες έχουμε κρατήσει τον αριθμό ξένων στους έξι. Και το θεωρούμε μεγάλο επίτευγμα. Σε άλλες χώρες έχουν και 12 ξένους. Αυτό επιδιώκουν κάποιοι. Σήμερα, είναι η γιορτή της νεολαίας, είναι τα παιδιά που θα αντικαταστήσουν τους μεγάλους. Θα βρούμε επιτέλους και κάποιον να αντικαταστήσει τον Μπουρούση που έχουμε βαρεθεί να τον βλέπουμε να αγωνίζεται. Αυτά τα παιδιά που συνεχίζουν και αγωνίζονται στην Εθνική αποτελούν παράδειγμα και θα ήθελα και οι νέοι να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, τον δήμαρχο και τον κόσμο του Ηρακλείου. Η Κρήτη διακρίνεται για το φιλόξενο πνεύμα και θα υποδεχτεί τη νέα γενιά του μπάσκετ. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και θα πάνε. Η Κρήτη δεν δίνει εξετάσεις, αυτό που παίρνει το δικαιούται».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε με τη σειρά του: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 της FIBA είναι εδώ για να επισφραγίσει μια σειρά σημαντικών αθλητικών γεγονότων που έχουν φιλοξενηθεί στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια. Αυτή η διοργάνωση είναι μια ακόμη ευκαιρία για το νησί μας να αποδείξει ότι μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους καταλληλότερους τόπους για τη φιλοξενία σπουδαίων αθλητικών γεγονότων σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 της FIBA αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο κάνοντας την Κρήτη γνωστή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η παρουσία εκατοντάδων αθλητών από τη νέα γενιά του μπάσκετ είναι η βασική απόδειξη μιας πετυχημένης διοργάνωσης σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η διοργάνωση θα καθιερώσει την Κρήτη ως τόπο φιλοξενίας πολύ σημαντικών αγώνων και διοργανώσεων».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ανέφερε: «Η κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19 έρχεται σε μια ευτυχή συγκυρία. Πριν λίγες μέρες το Ηράκλειο φιλοξένησε τον τελικό Κυπέλλου, η Εθνική Ανδρών θα αγωνιστεί την Πέμπτη ξανά εδώ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η πόλη μας θα είναι η έδρα της Εθνικής ποδοσφαίρου. Πρώτη φορά μια πόλη της ελληνικής περιφέρειας γίνεται η έδρα των εθνικών ομάδων σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα γίνονται σε συνεργασία με τις ελληνικές και διεθνείς αρχές. Θέλω να επισημάνω την εξαιρετική μας συνεργασία με την ΕΟΚ, τη FIBA και τον εκλιπόντα Πάτρικ Μπάουμαν, που είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό. Είμαι βέβαιος πως το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 θα έχει απόλυτη επιτυχία. Το Ηράκλειο εξελίσσεται σε αθλητικό κέντρο των Βαλκανίων και αυτό έχει τεράστια οφέλη».

Στη διαδικασία της κλήρωσης βοήθησαν οι Γιάννης Μπουρούσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και Μανώλης Παπαμακάριος.

Γιάννης Μπουρούσης: «Η εμπειρία ήταν φανταστική στους αγώνες που δώσαμε εδώ στην Κρήτη. Ο κόσμος μας βοήθησε πολύ να πετύχουμε το στόχο της πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το να παίζεις στην Εθνική είναι όνειρο για τον καθέναν. Από μικρός θυσιάστηκα μέσα στο γήπεδο, με στόχο να παίξω πρώτα στην Εθνική και μετά στους συλλόγους. Το Ευρωμπάσκετ 2005 ήταν για μένα η έναρξη της καριέρας μου σαν επαγγελματίας. Όταν φοράς το εθνόσημο εκπροσωπείς τη χώρα σου και αποτελεί μεγάλη τιμή. Μου έχει δώσει πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσα να φανταστώ».

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: «Ήταν ευλογία για μένα που είχα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2003. Υπήρχε μεγάλη πίεση, αλλά η χαρά που κατακτήσαμε ένα μετάλλιο μπροστά στο ελληνικό κοινό ήταν μεγάλη, ενώ δύο χρόνια μετά πήγαμε από το ασημένιο μετάλλιο στους Νέους στο χρυσό με τους Άνδρες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005».

Μανώλης Παπαμακάριος: «Οι μικρές εθνικές ομάδες δίνουν τη βάση και το ξεκίνημα στα ταλέντα για να χτίσουν την καριέρα τους και να εξελιχθούν σαν αθλητές. Το να αντιμετωπίζεις ομάδες με διαφορετικό τρόπο μπάσκετ αλλά και παίκτες με διαφορετική κουλτούρα μάς πρόσφεραν σημαντικά εφόδια για τη ζωή μας, τόσο σαν αθλητές όσο και εκτός γηπέδων».

Στο περιθώριο της κλήρωσης αποκαλύφθηκε και το νέο τρόπαιο της διοργάνωσης και της «αδελφής» της διοργάνωσης, του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19 Γυναικών, που θα φιλοξενηθεί στην Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη από τις 20 ως τις 28 Ιουλίου. Τα νέα και σύγχρονα ασημένια κομμάτια αναπαριστούν μία μπάλα μπάσκετ λαξευμένη στο σχήμα ενός ανατέλλοντος αστεριού.

https://www.youtube.com/watch?v=4xJVVB06_4s
Share on Google Plus

About Kritikobasket.gr_admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.