Οι μεγάλες διοργανώσεις, από την ΕΚΑΣΚ, έφεραν δυναμική στο μπασκετ της Κρήτης.

Όπως έγινε γνωστό, αυξήθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό,  οι ομάδες της ΕΚΑΣΚ που θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, ενώ παράλληλα διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα ότι και οι κλήσεις αθλητών-τριων σε Εθνικές ομάδες από την Κρήτη, αυξήθηκαν.
-Συγκεκριμένα  στο πρωτάθλημα των Ανδρών,  δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 13 ομάδες, ενώ και ο ΟΦΗ έκανε αίτημα να συμμετέχει η ομάδα Νέων του συλλόγου άνευ συναγωνισμού. Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεχτό, οι ομάδες θα γίνουν 14 , όπερ και σημαίνει οτι όλα δείχνουν ότι θα είναι το πιο ενδιαφερον των τελευταίων ετών.
Για την ιστορία οι ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή (αφού  πρώτα εγκριθεί η συμμετοχή των  από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΑΣΚ) είναι  οι: Ακαδημία Ρεθύμνου, ΑΟ Ακρωτηρίου, Ανδρογέας ΓΑΣ, ΑΟΚ Χανιά, ΑΣΗ Τηγανίτης, ΓΣ Εργοτέλης, Ηράκλειο ΟΑΑ, ΑΟΝΑ Ηρόδοτος, ΑΟ Ιεράπετρα, ΑΟ Κύδων,ΓΑΣ Μεσαρά, ΟΑ Χανίων, Πεδιάδα ΑΟΧ.  

Το κυριότερο γεγονός για εμάς ήταν ότι (ξανά) ενεργοποιήθηκε ο Ν.Χανίων ο "κοιμώμενος" γίγαντας, καθώς θα συμμετέχουν 4 ομάδες .

Στο πρωτάθλημα των γυναικών δήλωσαν συμμετοχή φέτος 4 ομάδες, καθώς ΟΑΧ και Αρκάδι θ’ αγωνιστούν στην Α2 Εθνική κατηγορία, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση ομάδων στους έφηβους και τους παίδες. 

Πιο συγκεκριμένα, στο πρωτάθλημα των εφήβων δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 21 ομάδες (πέρυσι ήταν 16), ενώ στο αντίστοιχο των παίδων 31 ομάδες, έναντι 28 που πήραν μέρος την προηγούμενη σεζόν. Ακόμη και στις κορασίδες αυξήθηκε ο αριθμός των συλλόγων, καθώς συμμετοχή δήλωσαν 10 ομάδες αντί για 8 που ήταν πέρυσι. Στο πρωτάθλημα των νεανίδων, τέλος, θ’ αγωνιστούν 5 ομάδες.

-Οι κλήσεις αθλητών-τριών στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν καθώς 13 αθλητές -τριες , βρίσκονται σε προετοιμασία η στην τελική 12αδα να συμμετέχουν σε Πανευρωπαϊκά τουρνουά .
Οι αθλητές είναι :
Παναγιώτης και Γιώργος Καλαϊτζάκης (Νέων Ανδρών), Περικλής Κουρουπάκης (Παίδων), Γρηγόρης Σειραδάκης, Γιάννης Μερμίγκης (Παμπαάδων) , Ρένια Καρλάφτη, Μαρία Δανδουλάκη, Εύη Τζουγκράκη (Ν. Γυναικών) ,Ιωάννα Κριμήλη, Βάσια Παπαμαρκάκη (Νεανίδων), Αθηνά Στυαγιανιουδάκη (Κορασίδων), Παπαμαρκάκη Μαρία ,Παπαδάκη Σταυρούλα ,Μανουκάκη Χρύσα (Παγκορασιδων) 

Και να μην ξεχάσουμε πρόσφατα τις κλήσεις των Γιάννη Βαμβουκάκη, Γιάννη Παντουβάκη,  Ευτυχία Δερμιτζάκη , Αργυρώ Σκουμπάκη σε κλήσεις για προπονήσεις η σε Πανελλήνια τουρνουά της ΕΟΚ.
Με την χορηγία της ΑΝΕΚ - SUPERFATS, η ΕΚΑΣΚ, έλυσε ένα σημαντικό(οικονομικό)  εμπόδιο, στους αθλητές που συμμετείχαν, δινοντας την δυνατότητα να προπονηθούν και να ανταγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο. 

-Τέλος να θυμίσουμε οτι με βάση τα δελτία που  ενεργοποιήθηκαν  για την αγωνιστική σαιζόν 2017-18, από την ΕΚΑΣΚ,  υπήρχε αύξηση της βάσης των παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ καθώς συνολικά  2044  ενεργούς  αθλητές  έχει το νησί και αυτοί μοιράζονται γεωγραφικά ανά νομό:Ηράκλειο 1167 (πάνω από τους μισούς) , Χανιά  427 ,Ρέθυμνο  237  ,Λασίθι  213 , χωρίς να γνωρίζουμε τα φετινά στοιχεία.

Όλα τα παραπάνω καταγραφόμενα στοιχεία, δεν ήρθαν εξ...ουρανού.

Η ενεργοποίηση και η αύξηση του ενδιαφέροντος, προς το άθλημα ήρθε κυρίως λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της ΕΚΑΣΚ, έφερε στην Κρήτη, σπουδαίες διοργανώσεις υψηλού επιπέδου.

Και η αλήθεια είναι ότι το Κρητικό μπάσκετ, για προσελκύσει παραπάνω κόσμο χρειάζεται δυνατές ομάδες. Σε συνολικό επίπεδο χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές ομάδες σε υψηλό επίπεδο.
Κάτι που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απέτυχαν οι προσπάθειες αυτές στο νησί δεν απέδωσαν, (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) και...τελμάτωσε το μπασκετ.

Και ήρθε η ΕΚΑΣΚ, μεσώ των επαφών της και την τεχνογνωσία που απέκτησε σιγά-σιγά, να αναπληρώσει το κενό .
Με  στόχο όχι ατομικό, όχι για κάθε ομάδα, αλλά  με συνολικό καλό (εξαρτάται από αυτούς που διοικούν), κινήθηκαν σε μία ευθεία γραμμή, κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα και με σωστό προγραμματισμό , με τον καθένα στον ρόλο που του αποδόθηκε, βοήθησε στην ανάπτυξη του μπάσκετ στην Κρήτη, εξασφαλίζοντας  ένα περιβάλλον όπου οι γονείς - φίλαθλοι, αλλά κυρίως  οι νέοι-εες   εμπνέονταν να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Αυτές οι διοργανώσεις , πρόσφεραν στον αθλητή-θεατή πολλές συγκινήσεις , παραστάσεις, μαθαίνοντας περισσότερα μυστικά του αθλήματος, γενικά έφεραν τον θεατή πιο κοντά, πιο "μυημένο" στο μπασκετ στοιχείο που βοηθά, είτε τον αθλητή, είτε τον γονέα, αλλά ακόμα και τους εμπλεκόμενους,  να κατανοήσει καλύτερα το μπάσκετ.

Με τις μεγάλες διοργανώσεις (που τελέστηκαν άψογα σε υπέροχα κλειστά του Ηρακλείου και των Χανίων, Ρεθύμνου), το άθλημα ακόμα πιο δημοφιλές στην Κρήτη,  κατέστη  πιο ελκυστικό καθώς αναδείχθηκε το υψηλό ταλέντο και η ποιότητα αθλητών επιπέδου και γενικά όλο το  σκεπτικό ήταν από το αποδεδειγμένο γεγονός ότι οι μεγάλες διοργανώσεις είναι  η ατμομηχανή του μπάσκετ σε κάθε περιοχή.

Όταν μια περιοχή φιλοξενεί σπουδαία τουρνουά, αυτόματα προσελκύουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και μεγάλα τηλεοπτικά κοινά. 

Με λίγα λόγια ξαφνικά, μια χώρα, μια περιοχη αρχίζει να μιλάει για το μπάσκετ, αυξανει το ενδιαφέρον.

Σίγουρα κάποιοι αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό.Και πρέπει να τους αποδοθούν .

Και έπεται συνέχεια...



Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.