Το σχόλιο της Δευτέρας (18/06).


Του συνεργάτη μας "threepointer"

Ο ΠΑΟ κέρδισε μάλλον δίκαια τον τίτλο του πρωταθλητή στο μπάσκετ, έχοντας σε τελική ανάλυση, περισσότερες λύσεις σε επίθεση και άμυνα, περισσότερη αθλητικότητα και ικανότητα στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός,  πράγματα που στο σύγχρονο μπάσκετ είναι πιά καθοριστικά και είναι γεγονός ότι σε αυτά ο Ολυμπιακός υστερούσε φέτος.

Για τον Παναθηναικό  ο αληθινός ηγέτης ήταν ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος μέχρι τώρα για τους άσχετους δημοσιογράφους και  φιλάθλους,  χάλαγε το παιχνίδι του.

Ο Τζέιμς λοιπόν έδειξε και όχι μόνο χτες, πέρα από την μοναδική αυτοπεποίθηση του, ποια πρέπει να είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας γκαρντ στο σύγχρονο μπάσκετ. Αθλητικότητα, 1εναντίον 1 παιχνίδι με πολλές επιλογές και τζαμπ σουτ μετά από τρίπλα. Το τελευταίο είναι αυτό που λείπει από τον Νικ Καλάθη και του στερεί την δυνατότητα να θεωρείται μεγάλος παίκτης και ηγέτης που θα οδηγήσει την ομάδα του σε τίτλους. 

Υστερεί σημαντικά στο επιθετικό κομμάτι σε τεχνικό επίπεδο. Χωρίς σουτ Νικ δεν γίνεται. Ο Νικ σουτάρει με τα χέρια μόνο χωρίς να σηκώνεται όπως και ο Μάντζαρης. 

Η τεχνική και η εργονομία του σουτ τους είναι κακή. Και οι δυό ήταν άφαντοι σήμερα. Τυχαίο; δε νομίζω. Ο Καλάθης βέβαια λόγω ποιότητας έβαλε και 11 πόντους αλλά ο Βαγγέλης πέρασε και δεν ακούμπησε.

Αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Ολυμπιακό όπως και πολλά άλλα θέματα που η ομάδα του Πειραιά καλείται να λύσει αυτό το θερμό για αυτήν καλοκαίρι. 

Το βασικό όμως θέμα που πρέπει να λύσει, όπως έχουμε πει και πολύ πριν, είναι η διαχείρηση του 36χρονου πιά Σπανούλη. Ολο το πλάνο φέτος, με ευθύνη του προπονητή βέβαια, ήταν παιχνίδι με άξονα το Σπανούλη, χωρίς συγκρκριμένα και δουλεμένα plays για τους υπόλοιπους, εκτός του Πρίντεζη. Αυτό απέτυχε, άρα τη νέα χρονιά χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Ο Βασίλης δεν μπορεί να κάνει πιά αυτά που έκανε πριν μερικά χρόνια. Ο χρόνος είναι αμείλικτος.

Και οι δυό ομάδες μας, έχουν σοβαρά θέματα να λύσουν άμεσα.
Ο μεν ΠΑΟ, τα συμβόλαια βασικών παικτών που λήγουν, όπως των Τζέιμς, Καλάθη,Σίγκλετον ( ο κορυφαίος για εμένα του τελικού), οι οποίοι είναι περιζήτητοι στην Ευρωλίγκα, ο δε Ολυμπιακός χρριάζεται μιά εκ βαθέων αναδιάρθρωση, με αλλαγές σε πολλά επίπεδα. 

Μάλλον έκλεισε ένας πετυχημένος κύκλος και όταν συμβαίνει αυτό συνήθως ξεκινά ένας νέος.

Πάντως φαίνεται πως και οι 2 ομάδες, έχουν απομακρυνθεί από την ελίτ της Ευρωλίγκας όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν κυρίαρχες, κυρίως λόγω μπάτζετ και για μένα κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχουν νέοι Ελληνες παίκτες , κυρίως γκάρντ, της μετά Διαμαντίδη και Σπανούλη γενιάς, με τα προσόντα που αναφέρθηκαν προηγουμένως να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο σύγχρονο μπάσκετ και οι 2 ομάδες να βασιστούν πάνω τους.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και δεν είναι πρόβλημα μόνο των δύο ομάδων αλλά κυρίως του Ελληνικού μπάσκετ, το οποίο εδώ και καιρό κάνει πως δεν το βλέπει και θα το βρεί μπροστά του τα επόμενα χρόνια με πιθανό σκληρό τρόπο.

Ετσι λοιπόν φίλοι μου μ'αυτά κι αυτά, φτάσαμε στο τέλος της  μπασκετικής χρονιάς και ως συνήθως, ο καθένας, σε όλα τα επίπεδα, πήρε αυτό που του άξιζε, γιατί το μπάσκετ είναι σχεδόν πάντα ένα δίκαιο άθλημα.

Χάρηκα που μοιράστηκα μαζί σας ιδέες, αναλύσεις και προτάσεις για τα μπασκετικά πράγματα τοπικά και διεθνή. 

Το μπάσκετ είναι όντως ένα συναρπαστικό άθλημα, αρκεί να υπάρχει εξέλιξη και πρόοδος αυτών που συμμετέχουν σε αυτό.

Καλή επιτυχία στους παίδες του Ηράκλειο στην τελική φάση.

Καλό καλοκαίρι.

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.