Όταν ο Τ.Τέιτουμ "μάγευε" στα Δυο Αοράκια (pics+vid).

Ο ρούκι που ξεχωρίζει περισσότερο, στο μαγικό χώρο του ΝΒΑ, ακόμα και τώρα στα πλει οφ  είναι ο Τζέισον Τέιτουμ, των Σέλτικς,που στα 20 χρόνια του, τείνει να γίνει ο ηγέτης της ομάδας του, συνεχίζοντας να να εντυπωσιάζει από τότε που τον καμαρώναμε στα Δυο Αοράκια, να κερδίζει το Παγκόσμιο U19 με την Εθνική των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2015 και το kritikobasket.gr, ξαναφέρνει στις μνήμες σας εκείνη την θαυμάσια διοργάνωση, που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αθλητές που για πολλά χρόνια από εδώ και πέρα θα μονοπωλούν την κορυφή..

Εκείνη την χρονιά λοιπόν (μετά από συντονισμένες ενέργειες τοπικών φορέων)  διεξάγονταν στο Ηράκλειο της Κρήτης και στα Δυο Αοράκια, οι τελικοί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19, 36 μήνες δρόμος.

Φωτο 2: Με αντίπαλο το Κ.Μήτογλου.
Ο Τέιτουμ ήταν ήδη ένα από τα ονόματα που ήταν... ψηλά στις σημειώσεις των σκάουτερ του ΝΒΑ και η πορεία του τα τελευταία χρόνια δείχνει πως μόνο τυχαίες δεν ήταν οι εμφανίσεις του στο Ηράκλειο. 

Ήταν 4 Ιουλίου του 2015, όταν η... θαυματουργή Εθνική U19 του Ηλία Παπαθεοδώρου τέθηκε αντιμέτωπη με την μικρή Team USA στα "Δύο Αοράκια", σε ένα κατάμεστο κλειστό, που είχε δημιουργήσει μια "εχθρική" ατμόσφαιρα θα λέγαμε , απέναντι στους μετέπειτα πρωταθλητές κόσμου. 

Ο νικητής των δύο εκ των κορυφαίων ομάδων του Παγκοσμίου U19 θα κέρδιζε μία θέση στον τελικό της διοργάνωσης και εκείνο το ματς ήταν απλά... τρομερό!

Οι ΗΠΑ επιβλήθηκαν της Εθνικής μας με 82-76, σε ένα ντέρμπι που είχε αρκετούς πρωταγωνιστές: 

Ο ΜVP  του τουρνουά Μπράνσον σταμάτησε στους 30 πόντους, ο Χάρι Τζάιλς σημείωσε νταμπλ νταμπλ με 13 πόντους - 11 ριμπάουντ, ο Τάιλερ Ντόρσει πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση με την "γαλανόλευκη" έχοντας 23 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος σταμάτησε στους 21 πόντους.

Όμως, παίκτης-κλειδί σε εκείνο το ματς αλλά και στο τουρνουά συνολικά ήταν ένας εκρηκτικός... πιτσιρικάς από το Chaminade, ο οποίος έκανε τα πάντα σε άμυνα και επίθεση. Ο Τζέισον Τέιτουμ είχε 11 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 21 λεπτά συμμετοχής, δείχνοντας κάτι που... έλειπε στους περισσότερους από τους συμπαίκτες του: 

Ωριμότητα και σωστές επιλογές.

Και αυτά τα λόγια δεν τα λέμε εμείς τα λέει ο "βασιλιάς" ο ηγέτης των Κλίβελαντ Καβαλίερς, Λε Μπρόν Τζέιμς.

"«Πιστεύω ότι ο αυτοέλεγχος του είναι εντυπωσιακός. Παίζει σαν να είναι μεγαλύτερος από την ηλικία του. Τα ατυχή γεγονότα που αντιμετώπισαν ως ομάδα με τους τραυματισμούς, του επέτρεψαν να βελτιωθεί γρηγορότερα απ’ όσο και ο ίδιος περίμενε. Του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει λάθη και να μάθει πράγματα όντας μέσα στο παρκέ», υποστήριξε αρχικά ο ΛεΜπρόν και συνέχισε:

«Το ταλέντο του και η αυτοκυριαρχία του, του έχουν επιτρέψει να είναι επιτυχημένος. Είναι ήδη ένας πάρα πολύ καλός παίκτης και έχει όλα τα φόντα να γίνει εξαιρετικός», σημείωσε."

-Ο Tζέισον Τέιτουμ ηταν το νούμερο 3 του φετινού Draft. Ο 20χρονος φόργουορντ κατάφερε με το καλημέρα να γράψει ιστορία, καθώς στο πρώτο του παιχνίδι στο NBA έκανε double-double, έχοντας 14 πόντους και 10 ριμπάουντ και έγινε ο μόλις δεύτερος παίκτης των Σέλτικς που το πετυχαίνει αυτό στην πρεμιέρα του. 
Ο πρώτος μάλιστα είναι ο τεράστιος Λάρι Μπερντ που το είχε πετύχει το 1979 και όλοι στους «πράσινους» περιμένουν να του μοιάσει έστω και ελάχιστα.  

Η αλήθεια είναι πως η μετάβασή του πρέπει να λογίζεται… βίαιη. Κυριολεκτικά σε μία νύκτα.
Ο τραυματισμός του Γκόρντον Χέιγουορντ τον μετέτρεψε σε μόνιμο στέλεχος. Και ο ίδιος δεν λάθεψε. Σχεδόν ποτέ σε όλη τη σεζόν.

Πλέον, ο Τέιτουμ χρειάζεται 41 πόντους για να γίνει ο (τρόπον τινά) ρούκι με τους περισσότερους πόντους στα πλέι οφ.

Μετά τους 24 πόντους στον πέμπτο ανατολικό τελικό με τους Καβαλίερς, μετράει 312 πόντους και έχει ξεπεράσει τεράστιες φιγούρες, όπως ο Τζορτζ Μάικαν, ο Τζακ Σίκμα, ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και ο Ερβιν «Μάτζικ»Τζόνσον.

Η παρουσία του κρίνεται από τους ειδικούς εξαιρετική, ενώ πλέον ο εκρηκτικός άσος είναι έτοιμος να αφήσει την... ταμπέλα του rookie και να προσγειωθεί στην ελίτ των σταρ του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου! 

Δείτε και ξαναθυμηθείτε όσοι παρακολούθησαν εκείνο το ματς (πρώτο βίντεο ΗΠΑ-Ελλάδα) είτε δια ζώσης, είτε τηλεοπτικά, τις μαγικές στιγμές του αξέχαστου αγώνα.





Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.