Του συνεργάτη μας "threepointer".
Σας είχα υποσχεθεί στο προηγούμενο σχόλιο ότι θα ασχοληθούμε με το μείζον θέμα και σημερινό πρόβλημα του Ελληνικού μπάσκετ: της ανάδειξης νέων παικτών που να μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις του αθλήματος.
Την αφορμή μου την έδωσε ο προπονητής του Κολοσσού Αρης Λυκογιάννης, ο οποίος πρίν δυό μέρες έκανε την εξής δήλωση:
"Εχουν βαφτιστεί παίκτες, παιδιά που πριν από δέκα χρόνια ενδεχομένως να μην περνούσαν καν έξω από γήπεδο της Α1, όχι να μπουν να παίξουν.
Τόσο διαφορετικές είναι οι εποχές."
Εχει αρκετό ενδιαφέρον αυτή η δήλωση και προφανώς αγγίζει δύο παραμέτρους που αναφέρονται στο ίδιο θέμα:
Οτι από τη μιά πολλά νέα παιδιά 18-22 καλούνται να παίξουν στην Α1 αλλά από την άλλη, ελάχιστοι μπορούν να ανταπεξέλθουν σ´αυτό το επίπεδο.
Έχει ενδιαφέρον να εξηγήσουμε, γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί είναι μια αλήθεια-πραγματικότητα.
Η χώρα μας πάντα είχε και έχει καλούς παίκτες στις μικρές ηλικίες και αυτό το αποδυκνείουν διαχρονικά οι επιτυχίες των μικρών εθνικών ομάδων, από παλιά μέχρι και πρόσφατα.
Αρκετοί μεγάλοι παίκτες του πρόσφατου παρελθόντος: Ρετζιάς, Κακιούζης,Παπαδόπουλος, Φώτσης κ. α αλλά και σήμερα ακόμα κάποιοι μεγάλοι 35αρηδες όπως Σπανούλης, Ζήσης, διέπρεψαν με τις μικρές εθνικές ομάδες πριν κάνουν τεράστια καριέρα, κατακτώντας πανευρωπαικά και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Τι έχει αλλάξει τότε και οι σημερινοί "απόφοιτοι" των Εθνικών ομάδων δεν μπορούν κατά γενική ομολογία να ανταποκριθούν -οι περισσότεροι- στις απαιτήσεις του αθλήματος και να πρωταγωνιστήσουν;
Ας αναλύσουμε λίγο τα δεδομένα.
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι έχει αλλάξει πολύ το ίδια το άθλημα. Εχει γίνει πολύ γρήγορο και βασίζεται στην αθλητικότητα-εκκρηκτικότητα, στην ταχύτητα-αντανακλαστικά και στην ατομική ικανότητα-ταλέντο σε συνδιασμό με το ένστικτο του παίκτη να μπορεί να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις 1vs1, να σουτάρει μετά από τρίπλα και να τελειώνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους κάθε φάση.
Τέτοιους παίκτες απαιτεί το μπάσκετ σήμερα.
Είναι πιά καλώς ή κακώς, άθλημα πολλών κατοχών και κερδίζει όχι αυτός που τρώει λιγότερους πόντους αλλά αυτός που βάζει περισσότερους.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής:
Παράγει σήμερα το ελληνικό μπάσκετ τέτοιους παίκτες;
Ασφαλώς και όχι.
Για να είμαστε ειλικρινείς ποτέ δεν παρήγαγε τέτοιους.
Παρήγαγε όμως παίκτες σπουδαίους που ήξεραν να διαβάζουν το παιχνίδι και να βρίσκουν την καλύτερη επιλογή σε κάθε φάση. (Παπακουκάς-Διαμαντίδης-Σπανούλης), θρύλοι της ευρωλίγκας.
Κι αν προέκυπταν σαν κομήτες κάποιοι πολυτάλαντοι όπως ο Φάνης, ή αθλητικοί όπως ο Φώτσης, η περιρέουσα ατμόσφαιρα και το στυλ του μπάσκετ δεν τους έδινε κίνητρα να εξελιχθούν στο maximum των δυνατοτήτων τους. Εκαναν μεγάλη καριέρα χωρίς να τις αγγίξουν.
Τότε λοιπόν πως ανέβηκε το επίπεδο στην Α1 και δεν μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι σημερινοί νέοι μπασκετμπωλίστες;
Μα είναι απλό. Αν σκεφτούμε οτι σήμερα σε κάθε ομάδα της Α1 παίζουν 6 ξένοι-Αμερικανοί συνήθως (πράγμα που ίσως αποδειχθεί καταστροφικό αλλά εξυπηρετεί τους μεγάλους), τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι οι ταχύτητα-εκκρηκτικότητα αμέσως - αμέσως ανεβαίνει πολύ.
Αν τώρα αυτοί έχουν και έστω και λίγο ποιότητα-ταλέντο, τότε πως να τους συναγωνιστεί ο Ελληνας παίκτης και ιδιαίτερα ο νέος;
Μάλλον είναι αδύνατον.
Που να βρεί χρόνο και χώρο για να παίξει και να αναδείξει ότι προσόντα μπορεί να έχει;
Αρα ή πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των ξένων στην Α1, πράγμα αδύνατον σήμερα, για πολλούς λόγους, ή πρέπει και μάλλον αυτό είναι η πιθανή λύση, να αλλάξει η παραγωγική διαδικασία του Ελληνικού μπάσκετ από τις μικρές ηλικίες.
Ολοι, παράγοντες-προπονητές και ομοσπονδίες, να σταφούν στην σταδιακή παραγωγή-προώθηση παικτών με ταλέντο, ένστικτο και αθλητικότητα, αφήνοντας αυτά τα χαρακτηριστικά να εξελιχθούν και να ωριμάσουν για να βγει ο παίκτης που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου παιχνιδιού.
Για το πως μπορεί να γίνει αυτό,και για το αν μπορεί τελικά να γίνει, θα επανέλθουμε στο ΜΕΡΟΣ Β. αυτής της ενδιαφέρουσας υπόθεσης: ανάδειξη νέων παικτών με σύγχρονα χαρακτηριστικά, το οποίο Β ΜΕΡΟΣ θα παρουσιαστεί σε επόμενο σχόλιο, ελπίζω σύντομα.
Μέχρι τότε, αν δούμε όλοι κανένα μικρό και έχει τέτοια χαρακτηριστικά, ας τον υποστηρίξουμε και του τα χώνει ο προπονητής επειδή δεν έδωσε πάσα αλλά πήγε να βάλει το καλάθι.