Τουρνουά 3on3 Αγίου Νικολάου, στο γήπεδο μπάσκετ του ΕΟΤ, στις 15-16 Ιουλίου.


Δρομολογήθηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή το τουρνουά 3on3 Αγίου Νικολάου στο γήπεδο μπάσκετ του ΕΟΤ. 
Την Δευτέρα το βράδυ έλαβε χώρα συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά για τον τρόπο λειτουργίας της εκδήλωσης, η οποία θα γίνει σε δύο κομμάτια, δηλαδή σε διαφορετικές ημέρες για να μπορέσει να κυλήσει ορθολογικότερα και πιο ευέλικτα περιορίζοντας συνάμα το εμπόδιο του καύσωνα. 

Ο… κύβος ερρίφθη και το διήμερο 15-16 Ιουλίου ημέρες Σάββατο και Κυριακή θα διεξαχθεί το τουρνουά 3on3 Καλαθοσφαίρισης Αγίου Νικολάου στο γήπεδο μπάσκετ του ΕΟΤ μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες με πολλές προσεγμένες λεπτομέρειες, οι οποίες θα τονώσουν τα κίνητρα μικρών και μεγάλων αθλητών που θα θελήσουν να λάβουν μέρος. 

Παράλληλα με το αγωνιστικό-διασκεδαστικό κομμάτι η εκδήλωση θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς οι διοργανωτές καλούν τους αθλητές και τους θεατές να φέρουν μαζί τους μια σακούλα με τρόφιμα μακράς διάρκειας και μαζί με ότι χρήματα που θα περισσέψουν από τις συμμετοχές θα διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Τα πιο βασικά στοιχεία που θα δώσουν μια άλλη εικόνα στο τουρνουά είναι, ότι θα γίνει σε δύο μέρες και απογευματινές προς βραδινές ώρες(18:30-22:00), όταν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος ώστε να παίζουν οι αθλητές με μεγαλύτερη άνεση και υπό το φως των προβολέων. 

Πολύ σημαντικό είναι οι συνθήκες που θα παρέχονται στους αθλούμενους, όπως για παράδειγμα το σύστημα διεξαγωγής που θα είναι με ομίλους και όχι νοκ άουτ. Το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο  από την Πέμπτη όπου θα γίνει η κλήρωση. Οι πίνακες που θα αναγράφουν σκορ, χρόνο, φάουλ και τάιμ άουτ, θα γίνονται παράλληλα αγώνες και στις δύο μπασκέτες. 

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι κανονισμοί, καθώς δεν θα είναι οι ισχύοντες που έχουμε συνηθίσει στα 3on3 του Νομού μας, αλλά θα είναι οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA με τις διαφορές να είναι αρκετές και καταλυτικές πάνω στο παιχνίδι. 

Θα υπάρξει ένα αντίτιμο συμμετοχής 5 ευρώ, το οποίο θα υπολογίζεται ανά άτομα και όχι ανά ομάδα. 

Εκτός από τους διοργανωτές που θα εποπτεύουν την  εκδήλωση, θα υπάρχουν εθελοντές που θα αναλάβουν το χρέος της γραμματείας όπως επίσης και δύο διαιτητές που θα σφυρίξουν όλους τους αγώνες από τις 18:30 του Σαββάτου μέχρι τους τελικούς(μικρό-μεγάλο) το βράδυ της Κυριακής.


Το κομμάτι που πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή οι ενδιαφερόμενοι είναι αυτό των δηλώσεων συμμετοχής. Για να υπάρξει μια σωστή λειτουργία και να κυλήσει το τουρνουά πιο εύκολα, αποφασίστηκε να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη 13/7/17 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι. 

Εν συνεχεία θα γίνει η κλήρωση των ομίλων(θα συγκροτηθούν ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων) και άμεσα μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας θα δημοσιευθεί το πρόγραμμα ώστε να γνωρίζουν οι αθλητές τα πρώτα ζευγάρια.

Έναν τρόπο θα μπορούν να ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στο τουρνουά και αυτός είναι μέσω sms στο 6970124430. Στέλνετε το όνομα της ομάδας, όνομα υπεύθυνου και τηλέφωνο, τους τέσσερις αθλητές και το χρώμα της φανέλας. 

Το τελευταίο θεωρείται ωφέλιμο για την καλύτερη λειτουργία του τουρνουά ώστε να γνωρίζουν οι διοργανωτές εάν οι αντίπαλοι που θα αναμετρηθούν έχουν το ίδιο χρώμα φανέλας. 

Καλούνται όλοι οι αθλητές που θα αγωνιστούν να βρεθούν το Σάββατο στις 18:00 στον χώρο του γηπέδου μπάσκετ του ΕΟΤ, ώστε να δώσουν το ποσό συμμετοχής και να ενημερωθούν για τους κανονισμούς, κάτι πολύ σημαντικό για την αποφυγή παρεξηγήσεων.


Με την ολοκλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθούν οι απονομές με τον πρωταθλητή να βραβεύεται με κύπελλο και το χρυσό μετάλλιο, ο δεύτερος με ένα μικρότερο κύπελλο και το αργυρό μετάλλιο και ο 3ος επίσης κύπελλο και το χάλκινο μετάλλιο. 

Επίσης θα βραβευτεί και ο αθλητής που θα κερδίσει τον διαγωνισμό τρίποντων με αναμνηστικό κύπελλο, ένας διαγωνισμός που θα διεξαχθεί ενδιάμεσα σε μικρό και μεγάλο τελικό. 

Γενικοί Κανονισμοί τουρνουά 3on3 ΕΟΤ Αγίου Νικολάου 

Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθε, να σέβονται τους διαιτητές, τους αντιπάλους, τους διοργανωτές και τις εγκαταστάσεις.
Οι διοργανωτές και οι διαιτητές έχουν το δικαίωμα να αποβάλλουν οποιοδήποτε παίκτη ή ομάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς.
Κάθε αθλητής μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μια ομάδα.
Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις (4) παίκτες.

Για τους ανήλικους διαγωνιζόμενους είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η έγγραφη συναίνεση κηδεμόνα.
Τα έντυπα συμμετοχής θα τα συμπληρώσετε στο γήπεδο του ΕΟΤ στις 18:00 το Σάββατο παράλληλα θα καταβάλλεται και το ποσό της συμμετοχής(5 ευρώ ανά άτομο). Ο τρόπος να δηλώσετε την ομάδα σας στο τουρνουά είναι με sms στο 6970124430. Στέλνετε το όνομα της ομάδας, όνομα υπεύθυνου και τηλέφωνο, τους τέσσερις αθλητές και το νούμερο που θα φοράει ο καθένας.
Σε περίπτωση απουσίας αγωνιζόμενης ομάδας από τον αγωνιστικό χώρο κατά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ο αγώνας κατοχυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

Κανονισμοί 3x3
Οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA ισχύουν και για το αγώνισμα του 3x3, οι περιπτώσεις που υπάρχει διαφοροποίηση αναφέρονται παρακάτω:

Άρθρο 1: Γήπεδο και μπάλα.
Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι. Η μπάλα του 3x3 για όλες τις κατηγορίες είναι μεγέθους 6.
Άρθρο 2: Ομάδες.
Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις (4) παίκτες, τρεις (3) παίκτες που αγωνίζονται και έναν (1) αναπληρωματικό.

Άρθρο 3: Ξεκίνημα του παιχνιδιού.
3.1 Το παιχνίδι ξεκινά με ένα flip coin, όποια ομάδα κερδίσει το νόμισμα κερδίζει και την κατοχή της μπάλας είτε στην αρχή του παιχνιδιού είτε στην ενδεχόμενη παράταση.
3.2 Το παιχνίδι ξεκινάει υποχρεωτικά με 3 αθλητές ανά ομάδα.

Άρθρο 4: Σκοράρισμα.
4.1 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την γραμμή του τρίποντου μετράει για ένα (1) πόντο.
4.2 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την γραμμή του τρίποντου μετράει για δυο (2) πόντους.
4.3 Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.

Άρθρο 5: Διάρκεια παιχνιδιού / Νικήτρια ομάδα αγώνα.
5.1 Η κανονική διάρκεια ενός αγώνα είναι ως εξής:
Μια (1) περίοδος των δέκα (10) λεπτών. Ο χρόνος σταματάει κάθε φορά που η μπάλα είναι «νεκρή» και κατά την διάρκεια των ελευθέρων βολών. Ο χρόνος ξεκινάει με την πρώτη επαφή της επίθεσης μετά το check ball από την άμυνα. Δεν υπάρχουν επαναφορές.

5.2 Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει 21 πόντους ή περισσότερους κερδίζει αυτόματα τον αγώνα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια. Αυτό ισχύει μόνο για την κανονική διάρκεια και όχι για ενδεχόμενη παράταση.

5.3 Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στην λήξη της κανονικής διάρκειας μια επιπλέον περίοδος θα παιχτεί. Θα υπάρξει ένα διάλλειμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση. Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει δυο (2) πόντους στην παράταση κερδίζει τον αγώνα.
5.4. Μια ομάδα θα χάσει τον αγώνα με μηδενισμό, εάν δεν παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη ώρα, στο προγραμματισμένο γήπεδο, με τρεις (3) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν.

Άρθρο 6: Foul / Ελεύθερες βολές.
6.1 Μια ομάδα μπαίνει στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) μόλις διαπράξει το 6ο ομαδικό σφάλμα. Όταν μια ομάδα ξεπεράσει τα 9 fouls, το κάθε foul θεωρείται ως τεχνική ποινή.

6.2. Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), μέσα από την γραμμή του τρίποντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή.

6.3 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές.

6.4 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA) συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.

6.5 Τα ομαδικά fouls 7, 8 και 9 τιμωρούνται με 2 ελεύθερες βολές. Από το 10 ομαδικό foul και μετά όπως και στα αντιαθλητικά και στις τεχνικές ποινές δίνονται 2 ελεύθερες βολές και κατοχή της μπάλας. Αυτό ισχύει και για τα άρθρα 6.3, 6.3 και 6.5.

6.6. Η κατοχή σε αυτές τις περιπτώσεις (fouls) ξεκινάει με check ball από την κορυφή του τριπόντου.

Άρθρο 7: Καθυστέρηση.
7.1 Η καθυστέρηση εκδήλωσης επίθεσης είναι παράβαση των κανονισμών. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επιθετική της ενέργεια σε χρόνο δώδεκα (12) δευτερολέπτων, αλλιώς αλλάζει η κατοχή της μπάλας.

Άρθρο 8: Πως παίζεται η μπάλα.
8.1 Μετά από επίτευξη καλαθιού:
• Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Παίκτης από την ομάδα που δέχθηκε το καλάθι πρέπει να βγει από την γραμμή του τρίποντου είτε με πάσα σε παίκτη έξω από την γραμμή είτε με ντρίμπλα. Η μπάλα πρέπει να παιχτεί απευθείας μετά το καλάθι, χωρίς επαναφορά από την τελική ή τις πλάγιες γραμμές. Η αμυνόμενη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα, μόνο στον χώρο που ορίζει η no charging area (ημικύκλιο κάτω από το καλάθι). Οι πρώτες πάσες μπορούν να παιχτούν άμυνα κανονικά.

8.2 Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης καλαθιού:
• Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της για σκοράρισμα.
• Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από την γραμμή του τρίποντου.
8.3 Μετά από κλέψιμο, λάθος κ.α. η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει εκτός από την γραμμή του τρίποντου
8.4 Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα), η αλλαγή της μπάλας γίνεται από τον αμυνόμενο στον επιτιθέμενο στην κορυφή του τρίποντου και όχι με επαναφορά από τις πλάγιες ή την τελική γραμμή.
8.5 Ένας παίκτης θεωρείται εκτός τρίποντου όταν και τα δυο του πόδια είναι εκτός γραμμής.
8.6 Σε κάθε περίπτωση jump ball η μπάλα πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα.

Άρθρο 9: Αλλαγές.
Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιοδήποτε ομάδα όταν ο χρόνος είναι νεκρός, πριν το check ball. Δεν χρειάζεται άδεια από την γραμματεία ή τον διαιτητή.

Άρθρο 10: Time outs.
Κάθε ομάδα δικαιούται από ένα (1) time out των 30''.

Άρθρο 11: Βαθμολόγηση ομάδων.
Εάν δυο ομάδες ισοβαθμήσουν ακολουθούμε ένα βήμα την φορά για να λύσουμε την ισοβαθμία.
• Περισσότερες νίκες
• Μεταξύ τους αποτέλεσμα
• Καλύτερος μέσος όρος στην επίθεση
Εάν οι ομάδες εξακολουθούν να ισοβαθμούν, η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στην βαθμολογία του 3x3planets κερδίζει την ισοβαθμία.

Άρθρο 12: Αποβολή παικτών.

Ένας παίκτης, ο οποίος διαπράττει δυο αντιαθλητικά foul στο ίδιο παιχνίδι αποβάλλεται από τον διαιτητή από το παιχνίδι. Επίσης η διοργανώτρια αρχή μπορεί να αποβάλλει αθλητές για πράξεις βίας, για προφορική ή φυσική επιθετικότητα. Οι διοργανωτές μπορούν επίσης να αποβάλλουν ολόκληρη την ομάδα από την διοργάνωση σε περίπτωση που συμβάλλουν στην παραπάνω συμπεριφορά συμπαίκτη τους ή δεν προσπαθήσουν να την αποτρέψουν.
Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.