Το kritikobasket.gr, με αφορμή την ολοκλήρωση (παρά δυο αγωνιστικές) του Α΄γύρου σε Β΄και Γ΄Εθνική κατηγορία, "καταπιάνεται"το θέμα της αξιοποίησης των "μικρών" που υπάρχουν στις ομάδες του Ηρακλείου , Εργοτέλη και Κύδωνα, που με βάση την φιλοσοφία και τους στόχους τους είχαν θέσει γι την ανάδειξη και αξιοποίηση των ταλέντων που διαθέτουν. Απαντάνε οι Βασίλης Ράλλης, Γιώργος Μακράκης, Κώστας Σδράκας.
Να τονίσουμε οτι εξ αρχής δεν βάλαμε στην έρευνα και τον Ηρόδοτο, διότι θεωρούμε οτι οι καταστάσεις που επικράτησαν εκεί και το χτίσιμο της ομάδας όπως έγινε το καλοκαίρι, ξεκαθάρισαν οτι κύριος στόχος, αποτελεί η παραμονή.
-Στην Ελλάδα -και στην Κρήτη ειδικότερα- γίνεται πολυ λόγος για το θέμα της παραγωγής και αξιοποίησής των ταλέντων που διαθέτει η κάθε ομάδα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται οτι πολλές ομάδες, ιδίως οι μεγάλες, δημιούργησαν τέτοια τμήματα υποδομής μπάσκετ, που σπανίως αξιοποιούν τις όποιες προτάσεις τους.
Πολλοί αναφέρουν οτι είναι λίγοι οι νεαροί ταλαντούχοι καλαθσφαιριστές που εξελίσσονται ανάλογα με τις προσδοκίες .
Θεωρούν οτι με οργανωμένη και συστηματική δουλειά, αναδεικνύονται ταλέντα, που είτε τροφοδοτείται η πρώτη ομάδα του συλλόγου, είτε οι νεαροί καλαθοσφαιριστές δοκιμάζουν την τύχη τους σε ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών (ευχής έργον),, είτε αγωνίζονται σε μικρότερες, αλλά δεν "εξαφανίζονται"..
-Από την άλλη μεριά φιλοσοφία και σκοπός της ακαδημίας της κάθε σοβαρής ομάδας στην Κρήτη, είναι μέσω της μεθοδικής άθλησης οι εκκολαπτόμενοι αθλητές να διδαχτούν τα μυστικά του μπάσκετ και να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο επίπεδο.
Οι στόχοι των περισσοτέρων ομάδων και φέτος, όπως κι όλα τα τελευταία χρόνια, είναι να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες τους αλλά παράλληλα να αναδείξουν όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες.
Οπως αναφέρει το μέλος του τεχνικού τιμ, της "χρυσής Εθνικής Εφήβων, Γιώργος Λιμνιάτης, σε συνέντευξή του (πατήστε εδώ), οτι: "Το ταλέντο σε αυτές τις ηλικίες είναι καλό, αλλά αν δεν παίζεις δεν κάνεις δουλειά" .
Το kritikobasket.gr, βρήκε τους προπονητές των ομάδων Ηράκλειο (κ.Βασίλης Ράλλης), Εργοτέλη (κ.Γ.Μακρακης) και Κύδων (κ.Κώστα Σδράκα), οι οποίοι μέχρι τα μισά της διαδρομής, έχουν επιτύχει τους στόχους τους και τους ρώτησε για αυτο θέμα.
(Σ.Σ. Οι προπονητές είναι με την σειρά που απάντησαν χρονικά):
Αναλυτικά:
Είδαμε στην αρχή της σαιζόν , νεαρούς αθλητες να παίρνουν αρκετες συμμετοχές, ωστόσο στην συνέχεια να περιορίζεται .Που χρειάζεται βελτίωση ;
Γ.Μακράκης :
Το τρίπτυχο της επιτυχίας, για την αξιοποίηση του κάθε νεαρού αθλητή είναι η ατομική του βελτίωση, η οποία αποτελείται απο μια σειρά πραγμάτων, ο αριθμός αγώνων που χρησιμοποιείται και η υποστήριξη που εχει απο τον προπονητή και την ομάδα.
Αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά. Αν ένας νεαρός αθλητής δεν δουλεύει, τότε όσο υποστήριξη και θέληση να υπάρχει απο την ομάδα (εφ όσον δεν το κάνει εξ ανάγκης), τότε σε όσους αγώνες και να χρησιμοποιηθεί, δεν υπάρχει εξέλιξη.
Εδώ όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Πολλοί. πιστεύουν οτι παιδιά 17-18, χρονών, ειναι έτοιμα για Εθνική κατηγορία.Σ αυτην την ηλικία τα παιδια, που ξεχωρίζουν, ανάλογα με το επίπεδό τους, πρεπει να συμμετέχουν στο κλίμα και την δουλειά της αντρικής ομάδας, να κερδίζουν εμπειρίες να βελτιώνονται ατομικά και στα 20-21 έτη, να ειναι έτοιμοι παίκτες να προσφέρουν στην αντρική ομάδα.
Εμείς στον Εργοτέλη έχουμε παιδιά όπως ο Σκλήβας, ο Καρακωσταντάκης, ο Βασιλειάδης , είναι σε αυτην την παραγωγική περίοδο και βοηθούν σημαντικά.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εμείς σαν φιλοσοφία της ομάδας έχουμε ένα πρόγραμμα οτι παιδια της ηλικίας των 17 ετών που διαθέτουμε, να αγωνιστούν σε παιχνίδια της αντρικής ομάδας, σε σημαντικά παιχνίδια το πρωτάθλημα που δικαιούνται να έχουν συμμετοχή και αυτο είναι το εφήβων και στην ομάδα των Νέων Ανδρών, που συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ, που ειναι πραγματικά πολυ ανταγωνιστικό, για τους αθλητες αυτης της ηλικίας.
Υπάρχει προγραμμα και κινούμαστε βάση αυτού. Σίγουρα ο Μαχαιριανάκης και ο Χασπάπης για παράδειγμα θα συνεχίσουν να έχουν (βάση προγράμματος) συμμετοχή στην Β΄Εθνική και σίγουρα θ αξιοποιηθούν πολυ περισσότερο του χρόνου.
Κ.Σδράκας :
Στο ενάμιση χρόνο, που βρίσκομαι στην Κρήτη και στα Χανιά, θεωρούμε, οτι έχουμε επιτύχει στο κομμάτι αυτό, καθώς έχουν ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα 5-6 νεαροί σε ηλικία αθλητές, στα οποία πιστεύουμε και θεωρούμε με την κατάλληλη δουλειά θα αξιοποιηθούν και η θα βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα στα επόμενα χρόνια, σαν βασικός κορμός, με αποτέλεσμα να "παρασύρουν", τα μικρότερα σε ηλικία παίκτες να έρθουν κι αυτά σιγά σιγά , στην ομάδα.
Αργότερα είτε να αναζητήσουν την τύχη τους, σε ανώτερο η οποιαδήποτε άλλο αγωνιστικό επίπεδο.
Εμείς θα συνεχίσουμε την φιλοσοφία που έχουμε και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε (εφ όσον συνεχίζει να δουλεύει σκληρά ο νεαρός αθλητής), να δίνουμε ακόμα πιο πολλες ευκαιρίες.
Β.Ράλλης :
Κάθε ομάδα σε ένα αγώνα εχει 200 λεπτά συμμετοχής , για τους πέντε παίκτες τους. Εμείς θεωρούμε οτι στο σύνολο των νεαρών αθλητών που χρησιμοποιούμε, αντιστοιχεί , μια θέση βασικού , καθώς χρησιμοποιούνται για 30-40 λεπτά περίπου.
Άρα αποδεικνείουμε οτι στηρίζουμε την φιλοσοφία αυτή, μέσα απο την οποία τα παιδιά που αγωνίζονται κερδίζουν πολλά, που σε βάθος χρόνου θα τους βοηθήσει σημαντικά, κανοντας το βήμα παραπάνω.
Ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε οτι η ηλικία των 18-19 ετών, δεν είναι για να παίζεις 40 λεπτά μπάσκετ σε ομάδα Εθνικής κατηγορίας,
Σε αυτην την ηλικία πρεπει να δουλεύει πολύ ο αθλητής, τόσο στα αθλητικά, όσο και στα σωματικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να εμφανιστεί "ετοιμος", στην ηλικία των 20-22 ετών.
Εμείς παρ όλα αυτά , και παρά το γεγονός οτι οι νεαροί αθλητες μας δεν έχουν συμπληρώσει την δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, έχουμε, δώσει ευκαιρίες σε όλα αυτά τα παιδια, να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο.
Όσον αφορά την βελτίωση, στο μέλλον, ποιος προπονητής η διοίκηση ομάδας δεν θα ήθελε να να δει ένα νεαρό αθλητή στην πεντάδα, να αντικαθιστά ένα πρωτοκλασσάτο, ένα έμπειρο παίκτη.
Αν τα παιδια αποδείξουν μέσα απο την δουλειά τους οτι αξίζουν να ειναι στην πεντάδα, στο μέλλον, τότε αυτο θα γίνει.
-Σε κάποια κρίσιμα σημεία ενός αγώνα θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε, νεαρούς αθλητές :
Γ.Μακράκης :
Αν εννοείται νεαρούς αθλητες της ηλικίας των 20-21 ετών εμείς όπως ξέρετε έχουμε βασιστεί πολυ σε αυτούς και πολλες φορές σε κρίσιμα σημεία του ματς.
Για τους πιο νεαρούς όπως τον Μαχαιριανάκη, αγωνίστηκε σε σημαντικά παιχνιδια, όπως με Πανιώνιο η με Νίκη Αμαρουσίου και Πανελευσινιακό και Χολαργό, για μεγάλο χρονικό διάστημα με αρκετά καλή παρουσία.
Ο Χασάπης επαιξε σχεδόν σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο με Αμύντα, ενώ παίρνει εμπειρίες και παραστάσεις και σε αλλα ματς.
Επανερχόμαστε στο πρωτο ερώτημα.Εμείς βαδίζουμε βάση του προγράμματος μας που ειναι να πάρουν 15 παιχνίδια και άνω στο αντρικό μας τμήμα.
Κ.Σδράκας :
Οταν εμπιστευόμαστε απο πέρυσι μικρούς σε ηλικία αθλητες στην ομάδα μας, ειναι απόλυτα φυσιολογικό, να τους χρησιμοποιούμε σε κρίσιμα σημεία.Ο νεαρός (17χρονος), Βλαχάκης, αποτελεί, βασικό κομμάτι της ομάδας, μέσα απο την δουλειά την οποία κάνει και εμείς τον εμπιστευόμαστε, άρα σημαίνει οτι θα χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα , είτε κρισίμου είτε όχι.
Αυτό ισχύει για ολους τους μικρούς της ομάδας.
Β.Ράλλης :
Εφ όσον εμπιστεύεσαι κάποιους νεαρούς, τους χρησιμοποιείς σε όλα τα σημεία.
Για παράδειγμα ο Σπυριδάκης στου Παπαγου, αγωνίστηκε για 32 λεπτά. Ήταν τυχαίο αυτο;
Ο Γιουσι (σ.σ. Κυρίτσης), αγωνίστηκε με τον Φιλαθλητικο σε πολύ κρίσιμο σημείο και σημείωσε καθοριστικούς πόντους.
Το επανέλαβε και ο Σπυριδάκης στο ματς με Πανιώνιο.
Ο Μαραγκάκης ξεκινά όλα τα παιχνιδια στην αρχική πεντάδα ενώ εχει δώσει σημαντικές βοήθειες στα περισσότερα ματς.
Το ίδιο και ο Πρωτογεράκης, ο Μεταξωτός, ο Φραγκιαδάκης.
Μην ξεχνάτε οτι και ο Αυγενικός ειναι ένα παιδί 22 ετών που αγωνίζεται βασικός.
Όλα αυτά τα παιδια δεν βρίσκονται τυχαία σε αυτην την ομάδα.Τις ευκαιρίες τις δίνει ο προπονητής και οι παίκτες πρεπει να τις αρπάξουν.
Σας ξαναλέω τι πιο ιδανικό για παράδειγμα αν ο Σπυριδάκης π.χ, αγωνιζόταν στην θέση του Κουπίδη. Όμως κάθε μικρός αθλητής πρεπει να δουλέψει, και να αρπάξει την κάθε ευκαιρία που του δίνει ο προπονητής του.
-Πολλοί λένε οτι τα παιδια πρεπει να φύγουν εκτός Κρήτης, ώστε να αξιοποιηθούν και να εξελιχθούν κατάλληλα, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, απο τα (στενά) όρια του νησιού.
Γ.Μακράκης :
Αν παρατηρήσετε το ίδιο συμβαίνει Πανελλαδικά.Λίγες ομάδες χρησιμοποιούν συστηματικά μικρούς, σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Β΄Εθνική.
Ο Μπολάτογλου αν και διεθνής εχει μικρή συμμετοχή, ενώ ο Σκουλίδας, που επέλεξε να παραμείνει φέτος στο Περιστέρι, είναι ο μοναδικός , με αρκετό χρόνο συμμετοχής.
Αλλα και σε μεγαλύτερο επίπεδο.Δείτε την "χρυσή", Εθνική Εφήβων και πείτε μου πόσοι απ αυτούς αγωνίζονται φέτος.
Οι Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιαννης που έλαμψαν στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων πόσο αγωνίζονται φέτος ;
Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα αγωνιστούν στο μέλλον.
Χρειάζεται όμως να περάσουν την διαδικασία.
Σ εμάς ο Σκάνδαλος έφυγε με αρκετό χρόνο συμμετοχής, πήγε σε ομάδα της Α2 και μετά στην Β΄Εθνική και καθιερώνεται φέτος στην Γ΄Εθνική.
Ο Βασιλειάδης , έφυγε απο την Ιεράπετρα για τον Αρη και στην συνέχεια επειδή ο σύλλογος αδυνατούσε να του παρέχει τα βασικά γύρισε στην Κρήτη και εξελίχθηκε στην ομάδας μας.
Επομένως το θέμα της εξέλιξης των Αθλητών ειναι Πανελλαδικό και όχι τοπικό.
Κ.Σδράκας :
Επειδή δεν είμαι Κρητικός και γνωρίζω καλά τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ίδιο συμβαίνει παντού. Δεν ειναι τοπικό φαινόμενο.
Η Κρήτη εχει όλα τα στοιχεία να εξελιχθεί ένας νέος αθλητής.
Γήπεδα, τεχνογνωσία, παράγοντες, καλούς προπονητές,δεν χρειάζεται να το ψάξεις πάρα έξω.
Δείτε άλλωστε και στις υπόλοιπες ομάδες. Πόσοι χρησιμοποιούν μικρούς ;
Κάθε ομάδα που σέβεται την ιστορία της και το μπάσκετ, πρεπει να αξιοποιήσει τις υποδομές τους.Και για οικονομικούς λόγους.
Β.Ράλλης :
Θεωρώ οτι σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο κι όχι μόνο εδώ. Δεν νομίζω οτι κάποιος νεαρός αθλητής, χρειάζεται να πάει εκτός Κρήτης (εφ όσον δεν εχει και την δυνατότητα), για να εξελιχθεί περισσότερο.
Δειτε την Β΄Εθνική . Δεν υπάρχουν μικροί να χρησιμοποιούνται, εκτός απο τον Σκουλίδα ο οποιος αγωνίζεται για 20 λεπτά στο Περιστέρι, που επέλεξε να παραμείνει, γιατί αν είχε πάει σε ομάδα της Α1, σίγουρα θα είχε πολυ μικρότερο χρόνο συμμετοχής.
Έχουν φύγει πολλά ταλέντα εκτός Κρήτης, τα οποία τα περισσότερα έχουν χαθεί, η τουλάχιστον δεν ανταποκρίθηκαν οι προσδοκίες τους..
Ο κάθε ταλαντούχος αθλητής, εφ όσον αρπάξει τις ευκαιρίες που του δίνει ο προπονητής του, μπορεί να αναδειχθεί, μέσα απο την ομάδα του, ώστε οταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, να αναδειχθεί και εκτός Κρήτης.
Μην ξεχνάμε οτι στην κομβική ηλικία που τα παιδια ολοκληρώνουν το Γυμνάσιο, και εισάγονται σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλάζουν οι στόχοι.
-Ολοκληρώνοντας, πείτε μας για τον ρόλο των γονιών σε αυτο το κομμάτι, και κλείστε με τον δικό σας επίλογο.
Γ.Μακράκης :
Οι γονείς . Σημαντικό στοιχείο σε κάθε νεαρό αθλητή, ειναι οι προσδοκίες του γονιού και του παιδιού , αλλα και του προπονητή και της ομάδας γενικότερα να συμβαδίζουν.
Γονιός-προπονητής-παίκτης πρεπει να έχουν κοινό στόχο.
Δεν εχει σχέση που θα πας αλλα να μην σου δημιουργείται εσφαλμένη εντύπωση, συνήθως μέσω μάνατζερ, οτι το παιδί σου θα γίνει σούπερ.
Είναι παγίδες που πρεπει να αποφεύγει κάθε γονέας, να μην δημιουργούνται παραπάνω προσδοκίες.
Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω, οτι η ομάδα μου ο Εργοτέλης, εχει συγκεκριμένη φιλοσοφία απο την διοίκηση για την ανάδειξη νεαρών αθλητών, που υλοποιείται με ένα πρόγραμμα που τηρείται πιστά.
Ας μην γελιόμαστε κάποια πράγματα που θέλουμε δεν μπορούν να γίνουν όλα η και τέλεια, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Έχω καταθέσει στην διοίκηση αλλα και τον τοπικό Σύνδεσμο Προπονητών Κρήτης , τις απόψεις μου για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης νέων αθλητών, που περιλαμβάνει απο όργανα που θα χρειαστούν, διατροφή και υποστήριξη, μέχρι εύρεσή κατάλληλων σχολών να σπουδάσουν με τα έξοδα σπουδών, η μέρος αυτών να βαρύνει το σωματειο.
Είναι δύσκολο με βάση τις δυνατότητες που έχουν εδώ τα σωματεία μας αλλα χρειάζεται υπέρβαση σωστή αξιοποίηση των παικτών.
Εμείς στον Εργοτέλη, κάθε χρόνο προσθέτουμε και κάτι, φέτος πήραμε κάποια όργανα.
Το πρόγραμμα του Εργοτελη λοιπον περιλαμβάνει :
-Ατομική προπόνηση.
-Υποστήριξη αθλητών (υγείας, κλπ), και διατροφή.
-Αριθμός αγώνων περίπου 30 με 40 παιχνίδια στην σαιζόν, κατανεμημένα:
α) 15 και πάνω στο αντρικό τμήμα
β) 8-10 στην ομάδα Νέων Ανδρών, που γι αυτο τον λόγο δημιουργήθηκε και υπάρχει
γ) Ομάδα των Εφήβων παιχνίδια ανταγωνιστικά.
δ) Φιλικά παιχνίδια.
Και μέσα σ αυτο περιλαμβάνεται η προπόνηση με το αντρικό τμήμα, και συμμετοχή σε όλο το φάσμα εκδηλώσεων, που δίνει το παρόν η αντρική ομάδα.
Ότι όμως και να γίνει χρειάζεται απο τους αθλητες, δουλειά-υπομονη και κοινούς στόχους.
Κ.Σδράκας :
Οι γονείς πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα των μάνατζερ, που για δικούς τους σκοπούς μεγαλώνουν τις προσδοκίες , με αποτέλεσμα πολλάκις ο ταλαντούχος αθλητής να μην μπορεί να αντεπεξέλθει και να "χάνεται", κυριευμένος τόσο απο την δικιά του απογοήτευση, όσο και των γονέων του.
Αν μια ομάδα θέλει να υπάρχει, πρεπει να αξιοποιεί τις υποδομές του.
Είδατε τι έγινε πέρυσι με τον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα να δηλώσει αδυναμία στην Α2.
Οι ομάδες πρεπει να έχουν την γνώση και την εμπειρία να πιστέψουν στην ανάδειξη των νεαρών αθλητών.
Πρεπει οι προπονητές να πιστέψουν στα παιδιά και τα παιδια στον προπονητή τους.
Αλωστε και λειτουργικά, μια ομάδα δεν μπορεί να μην στηριχθεί σε ντόπιο στοιχείο, καθώς τα έξοδα ειναι μεγάλα και με αυτόν τον τρόπο τα μειώνεις, ενώ δημιουργείς πρότυπα για τα παιδια που έρχονται.
Χρειάζεται όμως, δουλειά, προσπάθεια , υπομονή και χρόνο.
Β.Ράλλης :
Οι γονείς πολλές φορές ακούν τα λόγια μανατζαραίων, τα οποία δεν λένε όλη την αλήθεια.
Κάθε γονιός πιστεύει το καλύτερο για το παιδί του, απόλυτα λογικό, αλλα πρεπει να ειναι εντός παργματικότητας.
Εδω στην συμβαίνει περισσότερο που πιστεύουνε οτι χρειάζεται να πάνε κάπου αλλου για να αναδειχθούν.
Ωστόσο ειναι ειναι θέμα πίστης να παίξουν και να αναδειχθούν τα παιδια εδώ και οι ίδιοι οι γονείς να πιστέψουν στην σ αυτό.
Οι παίκτες αναπτύσσονται και βελτιώνονται μέσα απο την ατομική τους , προπόνηση που κάνουν ιδιαίτερα τα "νεκρά" διαστήματα.
Πόσα παιδια τώρα (π.χ.), κάνουν ατομική ;
Τα περισσότερα κάνουν άλλες δραστηριότητες, αφήνοντας το κομμάτι της εκγύμνασης και της διατροφής , απ έξω.
Αν θέλεις να πετύχεις, πρεπει να δουλέψεις πολυ στην ατομική προπόνηση.
Ολοκληρώνοντας θέλω να πω οτι εμείς στο Ηρακλειο δίνουμε χρόνο συμμετοχής στους μικρούς αθλητές μας που ειναι γεννημένοι οι περισσότεροι απο αυτούς το 1996-97.
Αυτή η ηλικία δεν ειναι για να παίζεις για μεγάλο χρονικό διάστημα .
Δουλεύεις , φτιάχνεις το σώμα σου και ετοιμάζεται για βασικός στα 20-21.
Σε ολο αυτο διάστημα μαθαίνει πολλά πράγματα.
Μέσα απο την συμμετοχή, τις προπονήσεις, γίνεσαι leader, γίνεσαι ηγέτης, θα πάρεις την μπάλα οτα ν "καίει", γενικά χτίζεις χαρακτήρα και ψυχολογία που σε δυο τρία χρόνια θα ειναι ολοκληρωμένος.
Αυτά δεν γίνονται με ευχές.
Γίνεται μέσα απο την προπόνηση, ατομική και ομαδική, πίστη, υπομονή, προσπάθεια, δηλαδή δουλειά σε όλα τα επίπεδα.
Αναλυτικά:
Είδαμε στην αρχή της σαιζόν , νεαρούς αθλητες να παίρνουν αρκετες συμμετοχές, ωστόσο στην συνέχεια να περιορίζεται .Που χρειάζεται βελτίωση ;
Γ.Μακράκης :
Το τρίπτυχο της επιτυχίας, για την αξιοποίηση του κάθε νεαρού αθλητή είναι η ατομική του βελτίωση, η οποία αποτελείται απο μια σειρά πραγμάτων, ο αριθμός αγώνων που χρησιμοποιείται και η υποστήριξη που εχει απο τον προπονητή και την ομάδα.
Αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά. Αν ένας νεαρός αθλητής δεν δουλεύει, τότε όσο υποστήριξη και θέληση να υπάρχει απο την ομάδα (εφ όσον δεν το κάνει εξ ανάγκης), τότε σε όσους αγώνες και να χρησιμοποιηθεί, δεν υπάρχει εξέλιξη.
Εδώ όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Πολλοί. πιστεύουν οτι παιδιά 17-18, χρονών, ειναι έτοιμα για Εθνική κατηγορία.Σ αυτην την ηλικία τα παιδια, που ξεχωρίζουν, ανάλογα με το επίπεδό τους, πρεπει να συμμετέχουν στο κλίμα και την δουλειά της αντρικής ομάδας, να κερδίζουν εμπειρίες να βελτιώνονται ατομικά και στα 20-21 έτη, να ειναι έτοιμοι παίκτες να προσφέρουν στην αντρική ομάδα.
Εμείς στον Εργοτέλη έχουμε παιδιά όπως ο Σκλήβας, ο Καρακωσταντάκης, ο Βασιλειάδης , είναι σε αυτην την παραγωγική περίοδο και βοηθούν σημαντικά.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εμείς σαν φιλοσοφία της ομάδας έχουμε ένα πρόγραμμα οτι παιδια της ηλικίας των 17 ετών που διαθέτουμε, να αγωνιστούν σε παιχνίδια της αντρικής ομάδας, σε σημαντικά παιχνίδια το πρωτάθλημα που δικαιούνται να έχουν συμμετοχή και αυτο είναι το εφήβων και στην ομάδα των Νέων Ανδρών, που συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ, που ειναι πραγματικά πολυ ανταγωνιστικό, για τους αθλητες αυτης της ηλικίας.
Υπάρχει προγραμμα και κινούμαστε βάση αυτού. Σίγουρα ο Μαχαιριανάκης και ο Χασπάπης για παράδειγμα θα συνεχίσουν να έχουν (βάση προγράμματος) συμμετοχή στην Β΄Εθνική και σίγουρα θ αξιοποιηθούν πολυ περισσότερο του χρόνου.
Κ.Σδράκας :
Στο ενάμιση χρόνο, που βρίσκομαι στην Κρήτη και στα Χανιά, θεωρούμε, οτι έχουμε επιτύχει στο κομμάτι αυτό, καθώς έχουν ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα 5-6 νεαροί σε ηλικία αθλητές, στα οποία πιστεύουμε και θεωρούμε με την κατάλληλη δουλειά θα αξιοποιηθούν και η θα βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα στα επόμενα χρόνια, σαν βασικός κορμός, με αποτέλεσμα να "παρασύρουν", τα μικρότερα σε ηλικία παίκτες να έρθουν κι αυτά σιγά σιγά , στην ομάδα.
Αργότερα είτε να αναζητήσουν την τύχη τους, σε ανώτερο η οποιαδήποτε άλλο αγωνιστικό επίπεδο.
Εμείς θα συνεχίσουμε την φιλοσοφία που έχουμε και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε (εφ όσον συνεχίζει να δουλεύει σκληρά ο νεαρός αθλητής), να δίνουμε ακόμα πιο πολλες ευκαιρίες.
Β.Ράλλης :
Κάθε ομάδα σε ένα αγώνα εχει 200 λεπτά συμμετοχής , για τους πέντε παίκτες τους. Εμείς θεωρούμε οτι στο σύνολο των νεαρών αθλητών που χρησιμοποιούμε, αντιστοιχεί , μια θέση βασικού , καθώς χρησιμοποιούνται για 30-40 λεπτά περίπου.
Άρα αποδεικνείουμε οτι στηρίζουμε την φιλοσοφία αυτή, μέσα απο την οποία τα παιδιά που αγωνίζονται κερδίζουν πολλά, που σε βάθος χρόνου θα τους βοηθήσει σημαντικά, κανοντας το βήμα παραπάνω.
Ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε οτι η ηλικία των 18-19 ετών, δεν είναι για να παίζεις 40 λεπτά μπάσκετ σε ομάδα Εθνικής κατηγορίας,
Σε αυτην την ηλικία πρεπει να δουλεύει πολύ ο αθλητής, τόσο στα αθλητικά, όσο και στα σωματικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να εμφανιστεί "ετοιμος", στην ηλικία των 20-22 ετών.
Εμείς παρ όλα αυτά , και παρά το γεγονός οτι οι νεαροί αθλητες μας δεν έχουν συμπληρώσει την δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, έχουμε, δώσει ευκαιρίες σε όλα αυτά τα παιδια, να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο.
Όσον αφορά την βελτίωση, στο μέλλον, ποιος προπονητής η διοίκηση ομάδας δεν θα ήθελε να να δει ένα νεαρό αθλητή στην πεντάδα, να αντικαθιστά ένα πρωτοκλασσάτο, ένα έμπειρο παίκτη.
Αν τα παιδια αποδείξουν μέσα απο την δουλειά τους οτι αξίζουν να ειναι στην πεντάδα, στο μέλλον, τότε αυτο θα γίνει.
-Σε κάποια κρίσιμα σημεία ενός αγώνα θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε, νεαρούς αθλητές :
Γ.Μακράκης :
Αν εννοείται νεαρούς αθλητες της ηλικίας των 20-21 ετών εμείς όπως ξέρετε έχουμε βασιστεί πολυ σε αυτούς και πολλες φορές σε κρίσιμα σημεία του ματς.
Για τους πιο νεαρούς όπως τον Μαχαιριανάκη, αγωνίστηκε σε σημαντικά παιχνιδια, όπως με Πανιώνιο η με Νίκη Αμαρουσίου και Πανελευσινιακό και Χολαργό, για μεγάλο χρονικό διάστημα με αρκετά καλή παρουσία.
Ο Χασάπης επαιξε σχεδόν σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο με Αμύντα, ενώ παίρνει εμπειρίες και παραστάσεις και σε αλλα ματς.
Επανερχόμαστε στο πρωτο ερώτημα.Εμείς βαδίζουμε βάση του προγράμματος μας που ειναι να πάρουν 15 παιχνίδια και άνω στο αντρικό μας τμήμα.
Κ.Σδράκας :
Οταν εμπιστευόμαστε απο πέρυσι μικρούς σε ηλικία αθλητες στην ομάδα μας, ειναι απόλυτα φυσιολογικό, να τους χρησιμοποιούμε σε κρίσιμα σημεία.Ο νεαρός (17χρονος), Βλαχάκης, αποτελεί, βασικό κομμάτι της ομάδας, μέσα απο την δουλειά την οποία κάνει και εμείς τον εμπιστευόμαστε, άρα σημαίνει οτι θα χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα , είτε κρισίμου είτε όχι.
Αυτό ισχύει για ολους τους μικρούς της ομάδας.
Β.Ράλλης :
Εφ όσον εμπιστεύεσαι κάποιους νεαρούς, τους χρησιμοποιείς σε όλα τα σημεία.
Για παράδειγμα ο Σπυριδάκης στου Παπαγου, αγωνίστηκε για 32 λεπτά. Ήταν τυχαίο αυτο;
Ο Γιουσι (σ.σ. Κυρίτσης), αγωνίστηκε με τον Φιλαθλητικο σε πολύ κρίσιμο σημείο και σημείωσε καθοριστικούς πόντους.
Το επανέλαβε και ο Σπυριδάκης στο ματς με Πανιώνιο.
Ο Μαραγκάκης ξεκινά όλα τα παιχνιδια στην αρχική πεντάδα ενώ εχει δώσει σημαντικές βοήθειες στα περισσότερα ματς.
Το ίδιο και ο Πρωτογεράκης, ο Μεταξωτός, ο Φραγκιαδάκης.
Μην ξεχνάτε οτι και ο Αυγενικός ειναι ένα παιδί 22 ετών που αγωνίζεται βασικός.
Όλα αυτά τα παιδια δεν βρίσκονται τυχαία σε αυτην την ομάδα.Τις ευκαιρίες τις δίνει ο προπονητής και οι παίκτες πρεπει να τις αρπάξουν.
Σας ξαναλέω τι πιο ιδανικό για παράδειγμα αν ο Σπυριδάκης π.χ, αγωνιζόταν στην θέση του Κουπίδη. Όμως κάθε μικρός αθλητής πρεπει να δουλέψει, και να αρπάξει την κάθε ευκαιρία που του δίνει ο προπονητής του.
-Πολλοί λένε οτι τα παιδια πρεπει να φύγουν εκτός Κρήτης, ώστε να αξιοποιηθούν και να εξελιχθούν κατάλληλα, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, απο τα (στενά) όρια του νησιού.
Γ.Μακράκης :
Αν παρατηρήσετε το ίδιο συμβαίνει Πανελλαδικά.Λίγες ομάδες χρησιμοποιούν συστηματικά μικρούς, σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Β΄Εθνική.
Ο Μπολάτογλου αν και διεθνής εχει μικρή συμμετοχή, ενώ ο Σκουλίδας, που επέλεξε να παραμείνει φέτος στο Περιστέρι, είναι ο μοναδικός , με αρκετό χρόνο συμμετοχής.
Αλλα και σε μεγαλύτερο επίπεδο.Δείτε την "χρυσή", Εθνική Εφήβων και πείτε μου πόσοι απ αυτούς αγωνίζονται φέτος.
Οι Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιαννης που έλαμψαν στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων πόσο αγωνίζονται φέτος ;
Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα αγωνιστούν στο μέλλον.
Χρειάζεται όμως να περάσουν την διαδικασία.
Σ εμάς ο Σκάνδαλος έφυγε με αρκετό χρόνο συμμετοχής, πήγε σε ομάδα της Α2 και μετά στην Β΄Εθνική και καθιερώνεται φέτος στην Γ΄Εθνική.
Ο Βασιλειάδης , έφυγε απο την Ιεράπετρα για τον Αρη και στην συνέχεια επειδή ο σύλλογος αδυνατούσε να του παρέχει τα βασικά γύρισε στην Κρήτη και εξελίχθηκε στην ομάδας μας.
Επομένως το θέμα της εξέλιξης των Αθλητών ειναι Πανελλαδικό και όχι τοπικό.
Κ.Σδράκας :
Επειδή δεν είμαι Κρητικός και γνωρίζω καλά τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ίδιο συμβαίνει παντού. Δεν ειναι τοπικό φαινόμενο.
Η Κρήτη εχει όλα τα στοιχεία να εξελιχθεί ένας νέος αθλητής.
Γήπεδα, τεχνογνωσία, παράγοντες, καλούς προπονητές,δεν χρειάζεται να το ψάξεις πάρα έξω.
Δείτε άλλωστε και στις υπόλοιπες ομάδες. Πόσοι χρησιμοποιούν μικρούς ;
Κάθε ομάδα που σέβεται την ιστορία της και το μπάσκετ, πρεπει να αξιοποιήσει τις υποδομές τους.Και για οικονομικούς λόγους.
Β.Ράλλης :
Θεωρώ οτι σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο κι όχι μόνο εδώ. Δεν νομίζω οτι κάποιος νεαρός αθλητής, χρειάζεται να πάει εκτός Κρήτης (εφ όσον δεν εχει και την δυνατότητα), για να εξελιχθεί περισσότερο.
Δειτε την Β΄Εθνική . Δεν υπάρχουν μικροί να χρησιμοποιούνται, εκτός απο τον Σκουλίδα ο οποιος αγωνίζεται για 20 λεπτά στο Περιστέρι, που επέλεξε να παραμείνει, γιατί αν είχε πάει σε ομάδα της Α1, σίγουρα θα είχε πολυ μικρότερο χρόνο συμμετοχής.
Έχουν φύγει πολλά ταλέντα εκτός Κρήτης, τα οποία τα περισσότερα έχουν χαθεί, η τουλάχιστον δεν ανταποκρίθηκαν οι προσδοκίες τους..
Ο κάθε ταλαντούχος αθλητής, εφ όσον αρπάξει τις ευκαιρίες που του δίνει ο προπονητής του, μπορεί να αναδειχθεί, μέσα απο την ομάδα του, ώστε οταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, να αναδειχθεί και εκτός Κρήτης.
Μην ξεχνάμε οτι στην κομβική ηλικία που τα παιδια ολοκληρώνουν το Γυμνάσιο, και εισάγονται σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλάζουν οι στόχοι.
-Ολοκληρώνοντας, πείτε μας για τον ρόλο των γονιών σε αυτο το κομμάτι, και κλείστε με τον δικό σας επίλογο.
Γ.Μακράκης :
Οι γονείς . Σημαντικό στοιχείο σε κάθε νεαρό αθλητή, ειναι οι προσδοκίες του γονιού και του παιδιού , αλλα και του προπονητή και της ομάδας γενικότερα να συμβαδίζουν.
Γονιός-προπονητής-παίκτης πρεπει να έχουν κοινό στόχο.
Δεν εχει σχέση που θα πας αλλα να μην σου δημιουργείται εσφαλμένη εντύπωση, συνήθως μέσω μάνατζερ, οτι το παιδί σου θα γίνει σούπερ.
Είναι παγίδες που πρεπει να αποφεύγει κάθε γονέας, να μην δημιουργούνται παραπάνω προσδοκίες.
Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω, οτι η ομάδα μου ο Εργοτέλης, εχει συγκεκριμένη φιλοσοφία απο την διοίκηση για την ανάδειξη νεαρών αθλητών, που υλοποιείται με ένα πρόγραμμα που τηρείται πιστά.
Ας μην γελιόμαστε κάποια πράγματα που θέλουμε δεν μπορούν να γίνουν όλα η και τέλεια, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Έχω καταθέσει στην διοίκηση αλλα και τον τοπικό Σύνδεσμο Προπονητών Κρήτης , τις απόψεις μου για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης νέων αθλητών, που περιλαμβάνει απο όργανα που θα χρειαστούν, διατροφή και υποστήριξη, μέχρι εύρεσή κατάλληλων σχολών να σπουδάσουν με τα έξοδα σπουδών, η μέρος αυτών να βαρύνει το σωματειο.
Είναι δύσκολο με βάση τις δυνατότητες που έχουν εδώ τα σωματεία μας αλλα χρειάζεται υπέρβαση σωστή αξιοποίηση των παικτών.
Εμείς στον Εργοτέλη, κάθε χρόνο προσθέτουμε και κάτι, φέτος πήραμε κάποια όργανα.
Το πρόγραμμα του Εργοτελη λοιπον περιλαμβάνει :
-Ατομική προπόνηση.
-Υποστήριξη αθλητών (υγείας, κλπ), και διατροφή.
-Αριθμός αγώνων περίπου 30 με 40 παιχνίδια στην σαιζόν, κατανεμημένα:
α) 15 και πάνω στο αντρικό τμήμα
β) 8-10 στην ομάδα Νέων Ανδρών, που γι αυτο τον λόγο δημιουργήθηκε και υπάρχει
γ) Ομάδα των Εφήβων παιχνίδια ανταγωνιστικά.
δ) Φιλικά παιχνίδια.
Και μέσα σ αυτο περιλαμβάνεται η προπόνηση με το αντρικό τμήμα, και συμμετοχή σε όλο το φάσμα εκδηλώσεων, που δίνει το παρόν η αντρική ομάδα.
Ότι όμως και να γίνει χρειάζεται απο τους αθλητες, δουλειά-υπομονη και κοινούς στόχους.
Κ.Σδράκας :
Οι γονείς πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα των μάνατζερ, που για δικούς τους σκοπούς μεγαλώνουν τις προσδοκίες , με αποτέλεσμα πολλάκις ο ταλαντούχος αθλητής να μην μπορεί να αντεπεξέλθει και να "χάνεται", κυριευμένος τόσο απο την δικιά του απογοήτευση, όσο και των γονέων του.
Αν μια ομάδα θέλει να υπάρχει, πρεπει να αξιοποιεί τις υποδομές του.
Είδατε τι έγινε πέρυσι με τον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα να δηλώσει αδυναμία στην Α2.
Οι ομάδες πρεπει να έχουν την γνώση και την εμπειρία να πιστέψουν στην ανάδειξη των νεαρών αθλητών.
Πρεπει οι προπονητές να πιστέψουν στα παιδιά και τα παιδια στον προπονητή τους.
Αλωστε και λειτουργικά, μια ομάδα δεν μπορεί να μην στηριχθεί σε ντόπιο στοιχείο, καθώς τα έξοδα ειναι μεγάλα και με αυτόν τον τρόπο τα μειώνεις, ενώ δημιουργείς πρότυπα για τα παιδια που έρχονται.
Χρειάζεται όμως, δουλειά, προσπάθεια , υπομονή και χρόνο.
Β.Ράλλης :
Οι γονείς πολλές φορές ακούν τα λόγια μανατζαραίων, τα οποία δεν λένε όλη την αλήθεια.
Κάθε γονιός πιστεύει το καλύτερο για το παιδί του, απόλυτα λογικό, αλλα πρεπει να ειναι εντός παργματικότητας.
Εδω στην συμβαίνει περισσότερο που πιστεύουνε οτι χρειάζεται να πάνε κάπου αλλου για να αναδειχθούν.
Ωστόσο ειναι ειναι θέμα πίστης να παίξουν και να αναδειχθούν τα παιδια εδώ και οι ίδιοι οι γονείς να πιστέψουν στην σ αυτό.
Οι παίκτες αναπτύσσονται και βελτιώνονται μέσα απο την ατομική τους , προπόνηση που κάνουν ιδιαίτερα τα "νεκρά" διαστήματα.
Πόσα παιδια τώρα (π.χ.), κάνουν ατομική ;
Τα περισσότερα κάνουν άλλες δραστηριότητες, αφήνοντας το κομμάτι της εκγύμνασης και της διατροφής , απ έξω.
Αν θέλεις να πετύχεις, πρεπει να δουλέψεις πολυ στην ατομική προπόνηση.
Ολοκληρώνοντας θέλω να πω οτι εμείς στο Ηρακλειο δίνουμε χρόνο συμμετοχής στους μικρούς αθλητές μας που ειναι γεννημένοι οι περισσότεροι απο αυτούς το 1996-97.
Αυτή η ηλικία δεν ειναι για να παίζεις για μεγάλο χρονικό διάστημα .
Δουλεύεις , φτιάχνεις το σώμα σου και ετοιμάζεται για βασικός στα 20-21.
Σε ολο αυτο διάστημα μαθαίνει πολλά πράγματα.
Μέσα απο την συμμετοχή, τις προπονήσεις, γίνεσαι leader, γίνεσαι ηγέτης, θα πάρεις την μπάλα οτα ν "καίει", γενικά χτίζεις χαρακτήρα και ψυχολογία που σε δυο τρία χρόνια θα ειναι ολοκληρωμένος.
Αυτά δεν γίνονται με ευχές.
Γίνεται μέσα απο την προπόνηση, ατομική και ομαδική, πίστη, υπομονή, προσπάθεια, δηλαδή δουλειά σε όλα τα επίπεδα.