Η χρυσή βίβλος των Πανελλήνιων μεταλλίων.


To kritikobasket.gr, με την ολοκλήρωση των Πανελληνίων πρωταθλημάτων σε Έφηβους, Νεάνιδες, (η τελική φάση παίδων-χωρίς Κρητική παρουσία-Κορασίδων θα γίνει τον Ιούνιο),, σας παρουσιάζει τις διακρίσεις (μετάλλια), που είχαν όλες οι Κρητικές ομάδες στα Πανελλήνια πρωταθλήματα από το 1984 και μετά.Ο σχετικός πίνακας αναφέρει την ομάδα την θέση και την χρονιά διάκρισης.Παράλληλα παραθέτονται  και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία .Στη φωτογραφία η ιστορική ομάδα της ΓΕΗ.


*Σε αυτό το κλειστό κλαμπ βρίσκονται έξι μόνο ομάδες, με το Αρκάδι να κατέχει την μερίδα του λέοντος αφού έχει ανεβεί στο βάθρο 7 φορές με κορυφαία το χρυσό των Νεανίδων του 2010 στο Ρέθυμνο.Ο ΟΑΧ έχει 4 παρουσίες.

*Οι γυναίκες δεν αποτελούν το "ασθενές φύλλο" στις διακρίσεις αφού έχουν 14 !!! μετάλλια έναντι 3 των Ανδρών.
Τα επτά από αυτά είναι των κορασίδων και τα έξι των Νεανίδων.

*Η ιστορική ομάδα της ΓΕΗ, είναι η πρώτη ομάδα που μας χάρισε την πρώτη διάκριση, κατακτώντας την 3η θέση (στο μοναδικό μετάλλιο) των Εφήβων το 1983.Χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να έρθει ο ΟΑΧ να χαρίσει μετάλλιο.

*Στους τελικούς  πανελληνίων πρωταθλημάτων ΠΑΙΔΩΝ 1983 είχαμε στον τελικό Γ.Σ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 62-50 .Ο ΟΑΧ έπαιξε ημιτελικό (νότος)με το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και έχασε με 1 πόντο. (στο ΝΑΥΠΛΙΟ η φάση του ομίλου νότου).

Στο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (τότε αγωνιζόταν ως παίδας ο αείμνηστος Χανιώτης Ν.Φάσουρας), στο τελικό με τον ΝΕΣΤΟΡΑ στα Τρικαλα,κέρδισε και ήλθε πρώτο.

Δεύτερος ο ΝΕΣΤΩΡ και δεν υπήρχε μικρός τελικός τότε.(Δεν προβλεπόταν στην προκήρυξη).

Στον μικρό τελικό αν γινόταν θα έπαιζαν αντίπαλοι ο ΟΑΧ με τον Νέστορα Θεσσαλονίκης.

*Επίσης να τονίσουμε οτι Ο ΝΕΣΤΟΡΑΣ πήρε την επόμενη χρονιά (1984) το πανελλήνιο παιδικό πρωτάθλημα απο τον ΜΙΛΩΝΑ που αν θυμάται καλά, ο Μ.Δασκαλάκης οι αγώνες είχαν γίνει στα ΧΑΝΙΑ.

Στον ΟΑΧ αγωνιζόταν τότε ο αείμνηστος Θοδωρής (Τζερι) Παπαγρηγοράκης, Σταύρος Δρικάκης, Γιαννης Σπανουδάκης, Τάκης Σβουράκης, Στέλιος Μπονάτος, και Γιάννης Ηλιάκης.

*Με βάση τις διακρίσεις ο Κώστας Πλευράκης (με επτά μετάλλια) και η Φρόσω Δημητρουλάκη (με τέσσερα), είναι οι κορυφαίοι προπονητές, ενώ ο Αλέξης Χριστοδούλου, είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να πάρει με δυο διαφορετικές ομάδες (αλλά και κατηγορία) μετάλλια. Εργοτέλης (παίδες) και Ηρόδοτος (κορασίδες).

*Ενδέχεται αυτή η χρονιά να κλείσει και με άλλο ένα μετάλλιο, καθώς ο Ηρόδοτος του Α.Χριστοδουλου, βρίσκεται στην τελική φάση του Πανελληνίου κορασίδων που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.Συνολικά έως τώρα η Κρήτη έχει 17 μετάλλια στα Πανελλήνια πρωταθλήματα.

*Τέλος από το κλαμπ των ομάδων, χαρακτηριστική είναι η απουσία ιστορικών ομάδων της Κρήτης, όπως του ΑΓΟΡ, Κύδων, ΟΦΗ και Ιεράπετρας.

* Η φωτογραφία  (προσφορά του Μιχάλη Δασκαλάκη), δείχνει την ιστορική ομάδα της ΓΕΗ που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (όπως φαίνεται στην φώτο), στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων της  Αρτας το 1984, το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του Κρητικού μπάσκετ.

Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.