Τι λεέι ο Κ.Σορώτος για τον Σ.Μούρτο του ΟΦΗ.

(www.basketnet.gr)Ο Κώστας Σορώτος σχολιάζει την πρόοδο της πιτσιρικαρίας του ελληνικού μπάσκετ, που ψάχνει χώρο και χρόνο στην Α1.

Για σήμερα αποφάσισα να ασχοληθούμε με τα νέα παιδιά του ελληνικού μπάσκετ και την εξέλιξη τους.
Ο Β.Βλάχος με τον Κ.Σορώτο (δεξιά)

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι εθνικές ομάδες εφήβων και νέων ανδρών σάρωσαν χρυσά και ασημένια μετάλλια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και καλό θα είναι να δούμε την εξέλιξη αλλά και την αξιοποίηση αυτών των παιδιών αλλά και κάποιων άλλων που είναι ηλικιακά κοντά τους γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις μικρές ηλικίες καλά είναι τα μετάλλια και οι θρίαμβοι αλλά κύριος σκοπός πρέπει να είναι η παράγωγη παικτών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας πάμε πρώτα στα πλέι μέικερ μια θέση πολύ καθοριστική για το παιχνίδι και ιδιαίτερα κρίσιμη για το ελληνικό μπάσκετ μετά την αποχώρηση ενός τοτέμ του ελληνικού μπάσκετ όπως είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης

Πρώτος υποψήφιος να τον διαδεχτεί αφού ήδη έχει δυο τουρνουά με την εθνική ανδρών στα πόδια του είναι ο Νίκ Καλάθης. Ένα παιδί γρήγορο , καλός αμυντικός κυρίως στη πίεση της μπάλας , πολύ καλός στο ανοιχτό γήπεδο αλλά με εμφανές πρόβλημα στο σουτ , που πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ αλλά και στην οργάνωση του παιχνιδιού αφού είναι πολύ επιρρεπής στο λάθος. Φέτος στον παναθηναϊκό είναι αναβαθμισμένος μετά την αποχώρηση Σπανούλη αλλά και πάλι στα δύσκολα παιχνίδια της ευρωλίγκα ο Ομπράντοβιτς δεν τον εμπιστεύεται πολύ. Παιδί που στη τελευταία χρονιά του στον ΠΑΟΚ είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις ήταν ο Δημήτρης Βεργίνης. Πολύ καλός σουτέρ, γλυκός και ταλαντούχος παίκτης. Μια ακατανόητη για εμένα μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου έμεινε στη σκιά των ιερών τεράτων που είχε στα γκάρντς ο Παναθηναϊκός τον άφησε πολύ πίσω. Φέτος με τη μεταγραφή του στον Άρη πήγε να κάνει μια καινούργια αρχή αλλά η ατυχία τον χτύπησε. Δεν θα πρέπει να τα παρατήσει γιατί έχει δυνατότητες. Βέβαια οι ευχές όλων μας τον συνοδεύουν να γυρίσει γρήγορα υγιής και δυνατός.

ΣΛΟΥΚΑΣ: Σοβαρό παιδί που και αυτός όμως με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό , όπου είχε μικρή συμμετοχή έμεινε πίσω και αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε σε ποιο επίπεδο μπορεί να παίξει. Καλος οργανωτής, παιδί με θράσος μπορεί φέτος στον Άρη που θα έχει τον χρόνο του να δείξει αρκετά πράγματα

ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ: Άλλο ένα νέο παιδί που παίζοντας σε μια από τις δυο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας έχεις λιγοστές ευκαιρίες. Είναι γεγονός βέβαια ότι ο Ίβκοβιτς τον πιστεύει και τον έχει συχνά στη δωδεκάδα αφήνοντας εκτός αρκετές φόρες πολύ πιο έμπειρα παιδιά.

ΜΟΥΡΤΟΣ: Ένα παιδί που ανήκει στον Άρη και αυτός. σε σχέση με όλα τα προηγούμενα παιδιά ακολουθησε αντίθετη πορεία πηγαίνοντας στη β΄ εθνική, στον ΟΦΗ. Παιδί με τρομερά αθλητικά προσόντα, εγώ προσωπικά τον πιστεύω πολύ, δουλεύει φέτος με έναν πολύ καλό προπονητή για νέα παιδιά τον Βαγγελη το Βλάχο και πρέπει να δώσει περισσότερη προσπάθεια για να επιστρέψει στο ψηλότερο επίπεδο

Β. ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ: Φέτος στο Περιστέρι έχει πολύ σημαντικό ρόλο και ο Αργύρης ο Πεδουλακης και τον πιστεύει και τον στηρίζει πολύ. Ταλαντούχο παιδί, καλός χειριστής με πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού πρέπει να δουλέψει πολύ στο κομμάτι του σουτ για να ολοκληρωθεί σαν παίκτης. Είναι από τα τυχερά παιδιά γιατί η ομάδα του τον πιστεύει πολύ και έχει επενδύσει επάνω του.

ΠΑΠΠΑΣ: Ίσως είναι το παιδί που έχει προχωρήσει περισσότερο από τα υπόλοιπα και αυτό έχει να κάνει με το θράσος του σαν παίκτης. Στον Πανελλήνιο είχε μηδενικές ευκαιρίες, αυτό τον οδήγησε σε μια κατ’ εμε λανθασμένη επιλογή σε πολύ μικρή ηλικία να πάει στην Ισπανία όπου νομίζω ότι ταλαιπωρήθηκε παικτικά αλλα η επιλογή του να πάει στον Κολοσσό μετά και να δουλέψει με τον Γιάννη τον Σφαιρόπουλο έναν προπονητή που αποδεδειγμένα εμπιστεύεται νέα παιδιά ήταν ότι το καλύτερο. Πολύ καλός σκόρερ, ηγέτης μέσα στο παιχνίδι θα πρέπει απλά να δώσει σημασία και στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού για να ολοκληρωθεί σαν παίκτης. Είναι έτοιμος να παίξει στην εθνική ανδρών και να αποτελέσει τον μελλοντικό της σκόρερ

ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τρομερό ταλέντο με τρομερό σωματότυπο με τεράστιο άνοιγμα χεριών φτιαγμένος για πολύ σπουδαία πράγματα. Νομίζω ότι με τον Παπανικολαου είναι ότι πιο ποιοτικό έχουμε να παρουσιάσουμε τα επόμενα χρόνια. Φέτος στον Άρη έχει τον χρόνο του και θα πρέπει ο Άρης και το ελληνικό μπάσκετ να δουλέψει με αυτό το παιδί γιατί τα οφέλη και για τους δυο θα είναι τεράστια.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εξαιρετικό ταλέντο και αυτός. Εκπληκτικά αθλητικά προσόντα, καλός και ισχυρός χαρακτήρας με προσωπικότητα έχει την τύχη φέτος να είναι στα χέρια του Ντούσαν Ίβκοβιτς που τον στηρίζει απόλυτα αφού ξεκινά πάντα πεντάδα σε οποιασδήποτε δυσκολίας παιχνίδι. Απλά πρέπει να βγάλει λίγο θράσος στο παιχνίδι του και να δουλέψει και αυτός στο περιφερειακό σουτ. Τεράστιο εργαλείο για κάθε προπονητή είναι και αυτός το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και θα πρέπει το καλοκαίρι να παίξει στην εθνική ανδρών επιτέλους αφού παίζει και σε μια θέση που σαν εθνική ομάδα πονάμε.

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ: Πολύ καλός σουτέρ. πέρσι είχε μια δύσκολη χρονιά με πολλούς τραυματισμούς και έχασε έδαφος. Φέτος όμως έχει ξεκινήσει καλύτερα και ευρισκόμενος σε ένα νεανικό σύνολο που είναι ο φετινός Πανιώνιος και με έναν εξαιρετικό προπονητή έχει την ευκαιρία να δουλέψει και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού γιατί μόνο το σουτ δεν φτάνει.

ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ: Άλλο ένα παιδί του Πανιωνίου. Πέρσι είχε μια μάλλον απογοητευτική χρονιά , όπως όλος ο Πανιώνιος. Φέτος του δίνεται και αυτού χρυσή ευκαιρία να καλύψει το χαμένο έδαφος γιατί κακά τα ψέματα η μέχρι τώρα εξέλιξη του δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Έχει το ταλέντο, και μάλιστα πολύ, πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά.

ΚΟΥΦΟΣ: Πηγαίνοντας στους ψηλούς ξεκινάμε από ένα μεγάλο στοίχημα του ελληνικού μπάσκετ που δυστυχώς βγάζει πολλές επιφυλάξεις για το μέλλον που μακάρι να διαψευστούν. Όταν τον ανακάλυψε το ελληνικό μπάσκετ πριν 3 χρόνια όλοι εντυπωσιαστήκαμε και είπαμε ότι βρήκαμε την κολώνα της εθνικής μας ομάδας για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε αλλά στο ευρωμπάσκετ της Πολωνίας έβγαλε ένα μέτριο πρόσωπο και συνεχίζει να ταλαιπωρείται με το nba, παίζει, δεν παίζει. Πιστεύω ότι έχει γυμναστεί λίγο άνισα δουλεύοντας πάρα πολύ σε όγκο από τη μέση και πάνω ενώ τα πόδια του έμειναν σχετικά αδύναμα και αργά. Θα είναι κρίμα αν αυτός ο παίκτης πάει χαμένος

ΣΑΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ένα ψηλό παιδί που έχασε ανεξήγητα και αυτός τρία χρόνια στην Αμερική ουσιαστικά μην παίζοντας καθόλου μένοντας μοιραία και αυτός πολύ πίσω. Φέτος κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στον Πανιώνιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει βγάλει μάτια μέχρι τώρα αλλά σίγουρα θέλει τον χρόνο του αφού μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά αγωνιστικές εμπειρίες έχει μόνο από τις μικρές εθνικές και εφηβικά πρωταθλήματα.

ΜΠΟΓΡΗΣ: Κάτι δεν πάει καλά με τους ψηλούς της νέας γενιάς γιατί και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατ’ εμέ ανεξήγητη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό που δεν ξέρω προπονητικά αλλά αγωνιστικά δεν τον βοήθησε καθόλου αφού οι ευκαιρίες που πήρε είναι ελάχιστες και τον τελευταίο καιρό θα έλεγα ότι είναι ουσιαστικά παροπλισμένος. Μετά από μια καταπληκτική χρονιά στην α2 πιστεύω ότι το επόμενο βήμα του θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικό και κυρίως θα έπρεπε να είχε γνώμονα το να παίζει. Πολύ καλός παίκτης, ταλαντούχο παιδί, ωραίος σωματότυπος θα πρέπει να βρει το δρόμο του.

ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ: Στις μικρές εθνικές έβγαζε μάτια αλλά από εκεί και πέρα η εξέλιξη του είναι θα έλεγα ισχνή. Με πολύ μικρή συμμετοχή στον περσινό Ηλυσιακό δεν βοηθήθηκε να δείξει αν μπορεί κάτι παρά πάνω. Παιδί που παίζει πολύ με τη ψυχή του.

Εδώ κάπου τελειώνω την αναφορά μου στα νέα παιδιά του ελληνικού μπάσκετ με την ευχή αν όχι όλα, τα περισσότερα να βρουν το δρόμο τους και να είναι η επόμενη μέρα μιας πολύ βαριάς κληρονομιάς που είναι η φανέλα της εθνικής ομάδας. Απλά επειδή όλοι πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από ανθρώπους που πάλεψαν πολύ για να καταφέρουν πράγματα στη ζωή τους έχω να τους πω 2 ονόματα συναθλητών τους και να τους ζητήσω να παλέψουν όσο και αυτοί. Καλαμπόκης και Καιμακόγλου. Δυο παιδιά που έφτασαν στην εθνική ομάδα ξεκινώντας από τους Νέους Παλατιανής και το Φάληρο ο ένας και τους …..Κυρίαρχους και τον Κρόνο ο άλλος. Αυτοί είναι οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες που ότι κέρδισαν το κέρδισαν με κόπο και με αίμα κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των ειδικών.
Και βέβαια σήμερα μιλήσαμε για παιδιά που είναι ήδη γνωστά από τις εθνικές ομάδες. Να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν πολλά παιδιά ακόμα που δεν έχουν περάσει τη πόρτα των μικρών εθνικών ομάδων αλλά με τη δουλειά τους μπορούν να ξεπεταχθούν αργότερα.
  
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα
Κώστας Σορώτος


Share on Google Plus

About parampasketikos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.